Lægerne fra lægehuset i Skævinge må igennem et halvt år med genopbygning, efter nogen smed fyrværkeri i en container ved huset, så der udbrød brand. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Lægerne fra lægehuset i Skævinge må igennem et halvt år med genopbygning, efter nogen smed fyrværkeri i en container ved huset, så der udbrød brand. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Lægehus var nær brændt ned:

Skader for op mod en million kroner

Læger håber, forældre og lærere vil tale med deres børn om, vi skal blive bedre til at passe på tingene. De tager sagen op efter brand, der kunne have endt helt galt nytårssaften i Skævinge

En genopbygning som kommer til at vare op mod et halvt år og koste forsikringsselskabet op mod en million kroner.

Det er konsekvensen af, at der nytårsaften blev puttet fyrværkeri i en papcontainer ved gavlen af lægehuset i Skævinge, hvor der opstod brand.

I disse dage er taget ved at blive bygget op igen, så det syv år gamle lægehus er pakket godt ind i et stillads, her snart fire måneder efter episoden. Håndværkerne er fuld gang med skifte tagspirene ud.

Udfordringer fra dag ét

Branden skabte udfordringer lige fra dag ét i lægehuset, fortæller læge René Frederiksen:

“Der lugtede fælt af røg i hele huset. Stanken bredte sig især til gene for de mange patienter, vi har, med dårlige lunger og lignende problematikker”.

Ydermuren blev slået ned, og et firma gik i gang med at fjerne alt, hvad der var brændbart, altså også isoleringen. En ozonkanon blev stillet op for at rense luften.

I halvanden måned var der derfor ingen isolering på halvdelen af lægehuset, og der var rigtig koldt i lokalerne, hvor de måtte stille varmeblæsere op til at køre for fulde drøn.

“Kulden har været det største problem. Det var lige før, vi blev nødt til at sætte pavilloner op og flytte ud i dem,” siger lægen.

“Det kunne måske ligne en lille sag og en mindre brand, men det har krævet både tømrer-, murer- og elarbejde at få huset i orden igen. Forsikringen har lagt op mod en million kroner i det, og i et halvt år kommer vi til at være påvirket med forskelligt arbejde, banken og håndværkere, der går ud og ind”.

Taget er netop nu ved at blive sat i stand efter branden nytårsaften. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Taget er netop nu ved at blive sat i stand efter branden nytårsaften. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Hærværk

Loftet er blevet pillet ned i personalestuen, og lægehusets ene toilet har været lukket af. Der skal males indenfor, og ventilationen repareres. Der er stadig folk, der spørger i klinikken, 'hvad skal I have lavet nu?', men det er altså brandens hærgen, der stadig arbejdes på at rette op på.

Lægehuset ligger lige ved Kornmarkskolen og diverse institutioner - blandt andre Myretuen der - som Hillerød Posten tidligere har skrevet om - har oplevet store udfordringer med, at unge har hængt ud og smadret flasker, væltet borde, svinet og rodet på legepladsen.

Også ved lægehuset kan de mærke, at unge hænger ud på et grønt areal bag lægehuset om aftenen, hvor der også er opsat et overdækket skur. Her er de unge velkommen og kan være lidt for sig selv - men altså kun på det grønne område og hverken på lægehusets tag eller terrasse.

“Det er hyggeligt nok, at unge opholder sig der på det grønne område. Men det er det her småhærværk, som er problematisk - graffiti på dørene, og værktøj som bliver fjernet. Havemøbler som bliver brugt til at kravle op på taget med og så videre,” siger René Frederiksen, som har taget kontakt til kommunen - et samarbejde som han betegner som godt.

Lægehuset ønsker ikke at sætte videoovervågning op.

“Men vi kan ikke have nogen ting stående ude efter åbningstid, og det er da ærgerligt. Så jeg håber, forældre og skolelærere vil tage en snak med deres børn om, at vi skal passe på hinandens ting her i det lille lokalsamfund. Jeg håber, de vil tage en snak om det her og få dem til at forstå konsekvenserne af, at det fyrværkeri blev puttet ned i containeren. Det er tid til at snakke om, om vi ikke kan gøre det lidt bedre,” siger han.

Foto: Mette Dolmer Thygesen

Foto: Mette Dolmer Thygesen

Skræmmende

Branden nytårsaften omkring klokken 17.20 startede altså i en papcontainer, som stod op af lægehusets gavl. Man ved ikke, om det er et kanonslag, en raket eller andet, der blev puttet i containeren, for der var kun hjulene tilbage af den.

Branden blev opdaget af byens præst, som selv bor i stråtækt hus lige ved lægeklinikken. Han så ilden ud af sit vindue, da han tilfældigvis kiggede ud. Han ringede straks 1-1-2, og da brandvæsnet nåede frem omkring otte minutter senere, var der allerede ild i lægehusets tag.

“Det er skræmmende at tænke på, at hvis ikke præsten havde kigget ud, eller der var gået 10 minutter mere - så var lægehuset brændt ned. Det kunne have haft kæmpe konsekvenser. Der skulle meget lidt til, før det kunne have gået helt galt,” siger René Frederiksen.

Han understreger, at de unge er velkomne til at bruge det grønne område som værested:

“Der skal være plads til os alle - og også til dem der ikke går til badminton eller fodbold. Men man må respektere, at man skal passe på hinandens ting”.

Jeg håber, forældre og skolelærere vil tage en snak med deres børn om, at vi skal passe på hinandens ting her i det lille lokalsamfund

René Frederiksen

Der skal være plads til os alle. Men man må respektere, at man skal passe på hinandens ting

René Frederiksen

Publiceret 25 April 2018 06:00

Tjener Boldt på besøg i Alsønderup

Foredrag Skuespiller Per Pallesen kommer på besøg i Kulsviergården i Alsønderup og holder foredrag om et langt liv i dansk revy og teater. Det er Lanbosenior Nordsjælland, der arrangerer foredraget i Kulsviergården, hvor alle er velkomne. hvor der også serveres kaffe og kage.

Lokale unge med i familiemusical

Per Pallesen er kendt for en lang række roller ikke mindst på revyscenen og i TV. Man behøver blot sige ”osse li’e på en studs” og ”Yes my boys”, så husker de fleste danskere Per Pallesen som Mathiesen i et forrygende samspil med Tommy Kenter.

Festskrift skildrer 50 år med Alsønderup Fester

Også i rollen i Matador som tjener på Jernbanerestauranten, Severin Boldt husker mange Per Pallesen. Desuden har han været instruktør i flere revyer og på teatret.

Det foregår torsdag 31. oktober kl. 13.30.

CV

Se billederne: Alsønderup festede trods halvskidt vejr