I mere end tre år har Hillerøds borgere sorteret madaffald og papir fra. Nu håber forsyningsselskabet at udvide sorteringen til også metal og plast. Arkivfoto

I mere end tre år har Hillerøds borgere sorteret madaffald og papir fra. Nu håber forsyningsselskabet at udvide sorteringen til også metal og plast. Arkivfoto

Nu skal vi sortere vores affald endnu mere

Bestyrelsen i Hillerøds affaldsselskab ønsker at udvide husstandenes sortering af affald

Står det til bestyrelsen i Hillerød Forsynings affaldselskab skal endnu en affaldsspand køres i stilling ved boligerne i Hillerød.
I dag har borgerne tre affaldsspande - en til madaffald, en til papir og en til resten. Bestyrelsen ønsker affaldssorteringen udvidet, så borgerne også frasorterer plastik og metal. Det skal ske i en ekstra affaldsspand med to kamre i.
“De fleste af os har fokus på miljøet og klimaforandringerne, der er i verden. Flere og flere ønsker at sortere deres affald her i Hillerød Kommune. Jeg modtager ofte ønsker om, at det skal være lettere at sortere mere, og det ønske vil vi nu imødekomme”, siger bestyrelsesformand Louise Colding Sørensen, som også i sidder byrådet for Socialdemokratiet.

Madaffald

Det er i tre år, at borgere i villaer og rækkehuse i Hillerød har frasorteret deres madaffald - også kaldet bioaffald - i en separat affaldsbeholder. Det har blandt andet betydet, at 48,5 procent af affaldet genanvendes.
Men det mål skal nå endnu højere, mener bestyrelsen altså. De vil have genanvendelsesprocenten op på 50 procent, hvilket også er målet på sigt i Hillerød Kommunes affaldsplan og regeringens Ressourcestrategi.

Bestyrelsesformand Louise Colding Sørensen håber at få borgerne i Hillerød til at sortere endnu mere af deres affald. Arkivfoto

Bestyrelsesformand Louise Colding Sørensen håber at få borgerne i Hillerød til at sortere endnu mere af deres affald. Arkivfoto

Obligatorisk spand

Der skal ikke meget til, før målet om 50 procent nås. Et af tiltagene er altså at indføre en obligatorisk to-delt beholder til plast og metal hos villa- og rækkehusejere.
“Selv har jeg herhjemme sorteret plast fra i en ekstra spand, og jeg kan se, at hver gang, vi er gået ud med fire poser almindeligt skrald, går vi ud med en pose skrald. Så det er nok omkring en femtedel af vores skrald, som er plast. Hvis vi kan sortere det fra, vil det hjælpe rigtig godt i det samlede affaldsregnskab,” siger Louise Colding Sørensen og mener samtidig, at plast er nemt at sortere fra, for “alle ved, hvad plast er”.

Pap som forsøg

Derudover skal der indføres en frivillig ordning for indsamling af pap – i første omgang som et forsøg.
Men Louise Colding Sørensen tror, at mange gerne vil have container til pap:
“Jeg ved fra mig selv, at det ofte er mængden af pap, som betyder, at vi 'da lige tager en tur på genbrugsstationen'. Det hober sig hurtigt op med morgenmadspakker og gamle papkasser. Men det med pappet er et eksperiment. Så må vi se, hvor mange affaldsspande fol har lyst til at have stående. Der ved vi endnu ikke, hvor grænsen går, så vi må prøve det lidt an”.
Forsyningen har dog tidligere lavet en lille kundeundersøgelse, der viser, at de fleste faktisk er villige til at have et par beholdere mere, hvis det gavner miljøet.

Storskrald

En række boligforeninger har tidligere været med i et pilotprojekt hos Hillerød Forsyning med det formål at optimere storskraldsordningen. Projektet gav gode resultater i forhold til mere og bedre sortering af storskrald, og der lød positive tilbagemeldinger fra de medvirkende boligforeninger.
Derfor indstiller bestyrelsen også til Miljø- og Teknikudvalget, at etageboliger med mere end 50 boligenheder tilbydes en storskraldsordning, hvor affaldet kommer i en container med rum til de forskellige typer storskrald.
De medvirkende boligselskaber i forsøget har alle sammen valgt at beholde den nye type storskraldsordning, selvom det bliver lidt dyrere per boligenhed.
Forslagene skal altså nu behandles i først Miljø- og Teknikudvalget og senere i byrådet.

Publiceret 06 October 2017 07:00