Institutionen Væksthusene skal udvides, og kommunen vil undersøge mulighederne for at bygge en ny institution på Roskildevej. Arkivfoto

Institutionen Væksthusene skal udvides, og kommunen vil undersøge mulighederne for at bygge en ny institution på Roskildevej. Arkivfoto

Budget 2018:

Så skal der bygges til børnene i Hillerød

Institutioner skal udvides, så der bliver plads til det stigende antal børn i Hillerøds bymidte. Desuden får skoler en opgradering

En stor udvidelse af en daginstitution på Godthåbsvej. Genopretning af Byskolens boldbaner. Nye borde og stole til Hillerød Vest Skolen. Og nye computere til elever i 7. klasse.
En masse af de penge, som budgetforligspartierne forleden satte af til nye anlæg, går til børneområdet. Blandt andet er der behov for flere institutioner i Hillerød, hvor børnetallet ifølge statistikkerne ser ud til at stige de kommende år.
“Det har været muligt - og også nødvendigt at foretage nogle investeringer, så vi kan komme vores kapacitetsudfordringer i møde. Det skal vi tage hånd om,” sagde borgmester Dorte Meldgaard (K) til pressemødet om budgetforliget.
I den seneste befolkningsprognose for kommunen fremgår det, at børnetallet for de 0-5-årige vil stige med 8 procent over de næste fire år (2017-2021) og 31 procent samlet inden for de næste 10 år, altså frem mod 2027. Derfor var der frem mod forhandlingerne et ønske om at udvide daginstitutionen Væksthusene, afdeling Chilli, på Godthåbsvej 45, så der bliver plads til yderligere to børnegrupper - enten 28 vuggestuebørn eller 40 børnehavebørn. Og de fem millioner kroner er altså fundet i budgettet for 2018-2021, samtidig med at der også afsættes penge til at ombygge Væksthusenes afdeling Spiren på Godthåbsvej 35.
Fik du læst: Røde Kors starter ny cafe

Helt ny institution på vej

Der er desuden planer om at bygge en helt ny institution i kommunen, og forligspartierne afsatte 400.000 kroner til, at en ekstern rådgiver kan gå i gang med de indledende undersøgelser af at få bygget en ny institution på Roskildevej.
Formand for Børne- og familieudvalget Rikke Macholm (SF) glædede sig på mødet også over, at disse penge blev fundet i budgettet:
“Det er vigtigt for os, at der er dagtilbudspladser nok i rimelig nærhed af, hvor forældrene bor. Det sikrer vi ved at vedtage denne omfattende udbygningsplan. Presset er særligt i midtbyen, så der bil ombygningsaktiviteten være størst, men der er også fundet penge til at bygge til på Gadevang Asyl”.
Fik du læst: Budgetforlig med gratis parkering og besparelser i administrationen

Folkeskoler

Også flere folkeskoler får en opgradering. Hillerød Vest Skolens store ombygning er der afsat 15 millioner kroner til i år, og skolen får som nævnt nu også penge til at købe inventar, stole, borde, skabe og interaktiv tavler, til de nye lokaler - penge der ikke var afsat i første omgang.
For 1,7 millioner kroner skal der indkøbes nye arbejdscomputere til skolernes 7.klasseelever, og også klasseværelsernes strømforsyninger får en opgradering. Det glæder Socialdemokraternes Kirsten Jensen:
“Vi finde ud af, hvordan vi bedst muligt bruger digitale muligheder for vores børns læring. Elev-pc'ere er vigtige for, at der ikke går for megen tid i timerne, hvor lærerne skal tage sig af problemer med de forskellige pc'ere, eleverne kommer med hjemmefra, eller skal sørge for pc'er til elever, der har glemt deres pc hjemme eller ikke har en selv. Der er et par af vores skoler, der selv har taget denne beslutning. Nu får vi elev-pc'ere til alle 7.klasser i et år og vil følge med i, hvordan det kommer til at gå. Vi har også besluttet, at der skal flere strømstik, så vi slipper for 'spaghetti' i vores klasselokaler,” sagde hun til budgetpressemødet.
Der var også ønsker, som der ikke blev råd til, blandt andet en tilbygning på Harløse Skole, en renovering af hestestalden på Sohienborgskolen og ventilation i en klassefløj på Hanebjerg Skole, afdeling Gørløse.
Kommunens nuværende tandklinikker skal desuden samles i en ny tidssvarende tandklinik på Frederiksborg Byskole. Det skal der afsættes over 30 millioner kroner til hen over de næste tre år. Nybyggeriet skal være på 1200 kvadratmeter og går ind på skolens nuværende atletikbane. Samtidig skal en del af skolens boldbaner inddrages itl parkeringspladser, og forligspartierne har derfor afsat 350.000 kroner til nye boldbaner ved skolen, som også huser idrætstalenter.

Multipark et skridt nærmere

Også i fritiden er der godt nyt på vej til kommunens børn og unge. Forligspartierne har nemlig afsat 300.000 kroner til et detaljeret forprojekt for en kommende multipark med skateranlæg. Måske kan multiparken samtænkes med et kommende regnvandsbassin, som Hillerød Forsyning skal bygge.
“Multiparken kan blive en stor attraktion for Hillerød, til stor glæde for de unge samtidig med, at den også bliver et eksempel på nye måder at skabe noget sammen på i vores kommune,” skriver forligspartierne i budgetteksten.
Søren Lerche fra foreningen glæder sig:
“Det er en fantastisk nyhed, som betyder, at vi skal til at udpege grund og indhold og få arkitekter til at tegne Hillerøds kommende Multipark. Derefter går vi i gang med at ansøge de store fonde. Vi har brug for 28 millioner kroner til at realisere 'Multipark Hillerød' på 10.000 kvadratmeter med et indendørs areal på 1600 kvadratmeter - med plads til alle generationer, gadeidræt, kunst, musik og street-food. Vi glæder os meget til 2018, hvor vi for alvor går i gang med vores drøm,” skriver han i en mail til Hillerød Posten.

Jordsalg

Hvis der kommer penge ind fra jordsalg, skal de gå til:
Ÿ Vedligeholdelse af kommunale bygninger og kommunale veje
Ÿ Horsevænget
Ÿ Slotsgades belægning
Ÿ Renovering af skolers toiletter, badefaciliteter og ventilation
Ÿ Bedre udearealer på børnehaver og skolegårde
Ÿ Funktionsopgradering af skolernes fysiske læringsmiljøer
Ÿ Strategi for udvikling af IT-infrastruktur
Ÿ Yderligere strømstik til folkeskolernes IT
Ÿ Grønnevang Skole afd. Jespervej, genopretning af skolegården
Ÿ Vedligeholdelse og fornyelse af interaktive tavler i skolerne
Ÿ Færdiggørelse af cykelstien i Skævinge
Ÿ Cykelstien på Frederiksværksgade mellem Frejasvej og Annaborg
Ÿ Cykelstier og trafiksikkerhed i øvrigt
Ÿ Tilgængelighed og arbejdsmiljø på Sundhedscentret
Ÿ Fornyelse af vejbrønde og stik

Publiceret 19 September 2017 06:00