Hillerød Byråd vil arbejde på, at der kommer færre forskellige plejepersoner ud til borgerne. Arkivfoto

Hillerød Byråd vil arbejde på, at der kommer færre forskellige plejepersoner ud til borgerne. Arkivfoto

Undersøgelse skydes i gang:

Byrådet vil have færre skift i hjemmeplejen

Der skal færre nye ansigter ud til borgere, der har behov for pleje i hjemmet, mente enigt byråd. Forvaltningen skal nu undersøge, hvordan borgerne oftere får besøg af samme person

Forvaltningen i Hillerød Kommune skal i gang med en undersøgelse af, hvordan der kan blive større genkendelighed i den pleje, som hjemmeboende syge og ældre borgere får.
Det besluttede et enigt byråd, efter at Venstre havde rejst problematikken i seniorudvalget.
Læs også: Hillerøds golfdamer er Danmarks bedste
I udvalget var politikerne efter en lang diskussion blevet enige om, at forvaltningen skal undersøge, hvordan man i højere grad kan understøtte kommunens mål om kontinuitet og høj kvalitet i plejen og omsorgen - også set i lyset af de seneste års besparelser på området. Venstres Ole Stark havde bedt om at få rejst sagen i byrådet, for at resten af byrådet kunne blive orienteret om den “lange og positive debat,” sagde han og uddybede:
“Det skal så vidt muligt være samme person, som kommer ud til borgeren. Jeg har for eksempel selv haft hjemmehjælp hver tredje uge det seneste år, og det har ikke været den samme person, som kom to gange. Derfor skulle de have det hele at vide hver gang. Min kone har også skullet have piller af en sygeplejerske, og ja - jeg tror, der kom en ny hver uge,” forklarede han og mente, at nu skal der gøres noget ved logistikken, så de samme personer i højere grad kommer ud til samme borgere.

Stor betydning

Seniorudvalgsformand Bente Claudi (K) mente også, at det er en god idé at få forvaltningen til se på sagen:
“Genkendelighed og kontinuitet har stor betydning for både borgeren og den enkelte medarbejders arbejdglæde. Så nu beder vi forvaltning undersøge, hvordan målet kan nås”.
Også Socialdemokraterne bakkede op om undersøgelsen, sagde René Silword:
“Det skal så vidt muligt være den samme person, der kommer, men det skal også være det menneske, som er bedst til at løse opgaven, så den løses på det bedste faglige og kvalitetsmæssige niveau. Nogle gange er det en sygeplejerske - nogle gange en sosu-assistent. Og de skal jo også have mulighed for at holde weekend og ferie. Men genkendeligheden er et vigtigt parameter, og sådan skal det fortsat være”.
Læs også: Venstre: "Mere genkendelighed i ældreplejen"

Vigtigt med et kendt ansigt

Rikke Macholmfra SF glædede sig over, at sagen kom i byrådet, så alle partier kunne give deres besyv med:
“Det er en rigtig fin indstilling. Det er vigtigt med kendte ansigter. Hvis jeg selv skulle modtage personlige pleje, og der kom en person ind, jeg ikke kendte, ville det være ganske grænseoverskridende. Men spørgsmålet er, om afdelingen kan klare det inden for den økonomi, der er,” sagde hun og mente, at alle partier skal presse på hos moderpartiet, så der på landsplan kan komme et øget økonomisk råderum til at løfte ældreomsorgen.

“Er pressede”

Også Dansk Folkeparti bakkede op, sagde Irene Brostrøm:
“Når en borger har brug for hjælp, skal der komme færrest muligt i hjemmet. Så kan de bedre føle sig trygge og kan forklare, hvor tingene er. Det er frustrerende, når der hele tiden er nye ansigter, som skal have at vide, hvad de skal gøre”.
Hun havde selv oplevet at modtage hjemmehjælp:
“Alle, der kom, var flinke og venlige, og de gør deres bedste. Men de er i en presset situation og kommer hurtigt bagud i tid. De er frustrerende for dem. Men hvem er skyld i de mange skift? Om det er dårlig ledelse, kan jeg ikke sige, men det må kunne gøres bedre,” sagde hun.
Resultatet af forvaltningens undersøgelse skal tages op på seniorudvalgets møde i november.

Publiceret 11 September 2017 08:00