Butiksleder Annelise Nielsen, lokalformand Bent Kauffmann og bestyrelsesmedlem Ea Skov glæder sig til at fejre Røde Kors-butikkens 25 års jubilæum på fredag.

Butiksleder Annelise Nielsen, lokalformand Bent Kauffmann og bestyrelsesmedlem Ea Skov glæder sig til at fejre Røde Kors-butikkens 25 års jubilæum på fredag.

Røde Kors-butik fejrer jubilæum:

25 år med genbrug til et godt formål

Røde Kors’ genbrugsbutik i Slotsgade runder på fredag de 25 år. I butikken arbejder omkring 63 frivillige, som blandt andet får besøg af generalsekretær Anders Ladekarl

I 25 år har frivillige sorteret genbrugstøj fra sorte plastiksække, stillet porcelæn og nips på hylderne og ekspederet kunder i Røde Kors' genbrugsbutik i Slotsgade.
Genbrugsbutikken lå først i nummer 51, og i 2013 flyttede den til de større og bedre lokaler i nummer 53. I dag er omkring 63-65 frivillige, deraf fire mænd, tilknyttet butikken og derudover tre chauffører og fire handi-mænd. Den ældste frivillige er 91 år og den yngste 24 år. Butiksleder er Annelise Nielsen, som har været aktiv i butikken i omkring syv år.
“Vi lægger vægt på, at det skal være sjovt og rart at være her. De frivillige spiser julefrokost sammen og holder sommerfest. Det sociale er meget vigtigt,” siger hun, og bestyrelsesmedlem Ea Skov supplerer:
“Vi føler med i hinandens liv. Som frivillig får man et netværk, som man måske ikke har længere, når man ikke er erhvervsaktiv”.
Fik du læst: Kig indenfor i det nye hospital

25 sække sorteres

Butikkens frivillige tager imod de mange donationer. Hver uge ankommer omkring seks gitterbure fyldt med 20-25 sække og poser med tøj, som folk har puttet i Røde Kors' containere. Tøjet skal sorteres, kigges efter, dampes og hænges på bøjlerne. Prisen skal sættes, og det hullede tøj sorteres fra. En af de frivillige bruger kræfter på at snuppe knapperne på tøj, som ikke kan bruges. De bliver sorteret i små poser eller med snore, så de er klar til at blive købt i den lille syafdeling med garn, snor, strikkepinde og meget mere.
“Det er vigtigt for os, at vi får en god pris for alt det, vi får ind. For det forventer de mennesker, som donerer det jo også. Vi vil gerne vise, at vi sætter pris på det,” siger Annelise Nielsen.
Fik du læst: Dronningen deltog i festgudstjeneste i slotskirken

Hver uge kommer omkring seks store gitterbure med tøj til butikken, hvor det skal sorteres.

Hver uge kommer omkring seks store gitterbure med tøj til butikken, hvor det skal sorteres.

13 millioner til hjælpearbejde

Butikkens overskud har støttet Røde Kors' aktiviteter i både ind- og udland. Der er blandt andet givet bidrag til hjælpeauktioner via Katastrofefonden og til Venskabsprojekter i Burkina Faso og Malawi, og der er delt julehjælp ud til dem, der ikke har råd til børnenes gaver her i Hillerød.
I butikkens første 25 år har den haft en omsætning på 26 millioner kroner. Når alle udgifter er trukket fra, er mere end 13 millioner kroner givet videre til Røde Kors' hjælpearbejde, oplyser formand Bent Kauffmann.

Der er både dametøj, legetøj, nips, bøger og meget mere i genbrugsbutikken.

Der er både dametøj, legetøj, nips, bøger og meget mere i genbrugsbutikken.

Stor konkurrence

Butikkens omsætning har ligget på cirka en million kroner om året i de år, hvor Annelise Nielsen har været butiksleder. Så den holder niveauet på trods af, at der i byen er konkurrence fra omkring syv andre genbrugsbutikker og 2-3 loppebutikker, hvor folk selv sælger deres genbrugsting til egen fortjeneste. Desuden er der konkurrencen fra internettet og for eksempel Den Blå Avis.
“Men vi er glade for alle de ting, vi får ind. Og det er imponerende, at vi trods alt kan fastholde den omsætning, vi har, med så stor konkurrence,” siger lokalformand Bent Kauffmann.
Mange handlende besøger hele striben af genbrugsbutikker i Hillerød, og hos Røde Kors ser de ofte kunder med en pose, hvor der står Kirkens Korshær eller Blå Kors på.
“Selvom der er konkurrence, giver det også en synergieffektiv. For ligesom optikere eller bilforhandlere også klumper så sammen, så kan det jo tiltrække handlende at ligge sammen,” siger han.
Det er også blevet mere acceptabelt at handle brugt, oplever de i butikken:
“For 5-10 år siden købte man i hvert fald ikke brugt tøj. Det var kun for dem, der ingen penge havde. Men nu finder rigtig mange, også de unge, fine og spændende ting her til en billig penge,” siger Annelise Nielsen.

I en lille afdeling med syting kan man købe de frasorterede knapper og mange andre nips billigt.

I en lille afdeling med syting kan man købe de frasorterede knapper og mange andre nips billigt.

Musik og gaver

Genbrugsbutikkens jubilæum fejres 1. september klokken 10-16. Dagen starter med tale af næstformand Mette Eigaard og viceborgmester Kirsten Jensen, medlemmer af Drabantgarden spiller, og der er rabatter og særlige tilbud. I løbet af dagen er der musik i butikken, bobler til kunderne og bamser og bøger til børnene.
Efter butikken er lukket klokken 16, kommer generalsekretær Anders Ladekarl overrækker årsnåle til de frivillige, som fejrer dagen med lidt at spise og drikke.
“Der er tilmeldt 61 frivillige, så det er næsten fuldt hus. De skal fejres, for det er dem, der har haft slæbet. Det er også en store ære, at 'den øverste øverste' kommer. Det er virkelig en anerkendelse af det store arbejde, der har været her i butikken,” siger Annelise Nielsen.
Hele fem af de frivillige får en årsnål for 25 års tjeneste i butikken. En skal have for 20 år.

Ved kassen ekspederer frivillige som Lise Larsson.

Ved kassen ekspederer frivillige som Lise Larsson.

null

Publiceret 30 August 2017 08:00