Sven Lünell har tegnet julekalenderen 2016. I år har en fe tryllet sommer over slotsparken - derfor er der ingen sne og vinter på kalenderen.

Sven Lünell har tegnet julekalenderen 2016. I år har en fe tryllet sommer over slotsparken - derfor er der ingen sne og vinter på kalenderen.

Afdøde Sven Lünell har tegnet sit sidste møde med barnebarnet

Årets Hillerødjulekalender er igen i år tegnet af Sven Lünell, men den tredje kalender blev også hans sidste

Der er en ganske særlig historie bag årets Hillerødjulekalender - især bag lågen 17. december.
Her viser der sig nemlig en tegning af en dreng, der spiser bøf med sin farfar på Jensens Bøfhus. Farfaren er Sven Lünell, som også er tegneren bag julekalenderen. Og middagen var sidste gang, han så sit barnebarn Alexander. Altså blev dette sidste møde foreviget i kalenderen, som blev Sven Lünells sidste opgave, inden han døde 79 år gammel 22. august i Frankrig.
"Det var hans allersidste opgave, og til hans begravelse fortalte jeg også om lågen - den allersidste låge han tegnede. Det er meget stort for os, at han har siddet der og tegnet sig selv og Alexander med en bøf. Det er et rørende, allersidste farvel," siger Sven Lünells søn Steen Lünell, som også er formand for Mastodonterne og står for både Den levende Julekalender og juleforestillingen 'Nisserne i Julerød' i Frederiksborgcentret.

Nød udsigten

Det var tredje år, at den tidligere reklamedirektør tegnede årets Hillerødjulekalender. Opgaven betød meget for ham, fortæller Steen Lünell:
"Han havde jo været et stort navn inden for reklamebranchen både i 70'erne, 80'erne og 90'erne, men til sidst havde han ikke så meget andet at lave end at sidde og nyde udsigten i Frankrig og nyde godt af et hårdt livs arbejde. Så han syntes, det var skægt at tegne kalenderen".

Sven Lünell døde i august, men inden nåede han at tegne årets julekalender. Privatfoto

Sven Lünell døde i august, men inden nåede han at tegne årets julekalender. Privatfoto

En speciel streg

Sven Lünell bad sønnen sende fotografier af Hillerød på kryds og tværs, både Torvet, Julemøllen, slottet og så videre. Både Torvet og møllen har tidligere været motivet, og i år har Sven Lünell så tegnet et mylder af nisser i Barokhaven med slottet og møllen i baggrunden. Nissefar jonglerer glad mellem hækkene i Barokhaven, der er en hval i Slotssøen - og nissemor strikker i sin gyngestol.
"Han fik også en masse positiv feedback fra venner og familie. Folk holdt meget af hans streg, som er en ret speciel streg, der ikke findes så meget mere. De dør jo, dem der har lært at tegne på den måde," siger Steen Lünell, som beskriver tegnestilen som 'af den gamle skole'.
Alle tegninger er håndlavede - der er intet lavet på computer, forklarer han:
"Selv når han skulle tegne lysguirlanderne i gaden, julelysene på træet og alle slottets detaljer, var det hele tegnet i hånden".

En trilogi

Faktisk havde Sven Lünell allerde planer om, hvad en kommende og fjerde julekalender fra hans hånd skulle indeholde: Han ville tegne Slotsgade oppefra med lysguirlander med nisser i og SlotsArkadernes indgang.
"Men den kommer aldrig. Nu har han lavet en trilogi, sådan som alle de store berømtheder gør," siger Steen Lünell.
Julepapkalenderen har - selvfølgelig - 24 låger, som hver dag fortæller, hvor nisserne drager hen på dagens Levende Julekalender. Der er aktiviteter på alle hverdage kl. 17 og alle weekenddage kl. 11 til og med den 24. december.

Gevinster

Foruden hyggen ved at åbne en låge hver dag giver Hillerøds Julekalender også indehaveren mulighed for at vinde flotte præmier.
I år er der præmier fra Kop & Kande, Hillerød Fysioterapi & Træningscenter og Partrederiet Slotssøen (Den Lille Færge). Der er også en hovedpræmien, som er et gavekort på 2.000 kroner til Hillerød Shoppings flere end 80 butikker og spisesteder.

Julekalenderen

koster 30 kroner, og overskuddet fra salget af julekalenderen går til børne- og ungdomsarbejdet i foreningerne i Hillerød.
kan købes hos Mr. Monopol, Kiosk Bien, ChokoladeMageriet, Skousen, FrederiksborgCentret, C4 Videncenter. Der er også forskellige ungdomsforeninger, der sælger kalenderen rundt om ude i byen.

Publiceret 23 November 2016 07:00