Anne Mette Ravn Nielsen viser, hvordan guiden virker. Den kan udleveres til de af museets gæster, som ønsker at bruge den.

Anne Mette Ravn Nielsen viser, hvordan guiden virker. Den kan udleveres til de af museets gæster, som ønsker at bruge den.

Ny guide på Frederiksborg Slot:

En 360 graders virtuel tour

Hele den permanente samling på Frederiksborgmuseet er blevet affotograferet gennem de sidste fire-fem år. Nu tilbyder slottet gæsterne de mange information på en Ipad-tour

Hvem er det lige, det maleri portrætterer? Hvornår mon det er malet - og af hvem?
De besøgende på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot har fået en ny mulighed for at dykke lidt dybere ned i museets permanente samling.
Museet har nemlig gennem de sidste år fået affotograferet hele samlingens rum med en særlig teknik, som gør det muligt for gæsterne at tage en 360 graders virtuel tur rundt på museet via en Ipad, de kan få udleveret ved billetsalget.
"Det hele startede, da Mette Skougaard (museumsdirektør, red.) for nogle år siden besøgte en udstilling på et museum i Utah, hvor blandt andre de mange mormoner i området kunne se Carl Blochs billeder fra paneler i bedekammeret i Slotskirken. Det var en virtuel tour - en teknik som Mette syntes, vi også skulle bruge her," fortæller Anne Mette Ravn Nielsen, som er ansvarlig for PR, marketing og kommunikation på museet.

Dykke ned i detaljer

Frederiksborgmuseet tog kontakt til fotografen, som er en svensker bosat i Danmark, og han har affotograferet hele museets samling med sit særlige 3d-kamera.
Samtidig har museets inspektører skrevet tekster og tjekket informationerne om hvert eneste maleri i samlingen. Arbejdet har været i gang fire-fem år i alt.
Den interaktive guide er nu tilgængelig på 20 Ipads, som udlånes ved indgangen, og museets gæster kan selv dykke ned i detaljer om malerier og genstande ved at klikke sig rundt på billederne af rummene og genstandene på skærmen.
"Det giver et ekstra lag information, end hvad der står i rummene. I guiden er der information om alle billeder, og det er nemt at læse," siger hun.
For ikke alle malerier har skilte med maler og årstal i museet.
"For mange skilte kan være forstyrrende for oplevelsen på museet. Jeg tror, det er et dilemma alle museer kæmper med - hvor mange skilte skal der sættes op? Men det kommer vi ud over med denne guide, som giver gæsterne selv mulighed for at opsøge informationen om de værker, de vil - selv det mindste lille portræt," siger Anne Mette Ravn Nielsen.

På guiden klikker man små tekster frem om malerierne, som man er interesseret i.

På guiden klikker man små tekster frem om malerierne, som man er interesseret i.

Samling over 500 år

I guiden er der en tekst om alle rum, om udvalgte genstande og om hvert eneste værk i museets store samling af portrætter og malerier tilbage fra 1500-tallet.
"Vi er vildt glade for, at guiden nu er klar, især her i sommeren hvor vi har rigtig mange gæster. Vi vil gerne have, at så mange som muligt får lejlighed til at afprøve den, og vi er meget spændte på, hvordan folk tager imod den," siger formidlingsmedarbejderen.
Hun håber, guiden kan give ny inspiration, også til dem der måske har besøgt slottet flere gange:
"Man kan for eksempel grave dybere end i et enkelt rum - hvem er det nu lige, der har malet det billede af Christian den fjerde, som jeg har set så mange gange? Det kan forhåbentlig give noget ekstra til de tiltag, vi ha ri forvejen".
Museet har nemlig også forskellige audioguides til udlån eller download på telefonen, og der er selvfølgelig en inspirationsfolder og en shortguide på papir, som gæsterne kan tage med sig rundt - eller man kan nøjes med at læse de tekster, der er i rummene.

Publiceret 22 July 2016 08:00