På de næsten 5000 kilometer tværs over USA var Claus Robl blandt andet igennem ørkner og over bjerge. Privatfoto

På de næsten 5000 kilometer tværs over USA var Claus Robl blandt andet igennem ørkner og over bjerge. Privatfoto

Claus drømte stort og sejrede:

Klarede verdens hårdeste cykelløb

Claus Robl fra Hillerød kunne forleden køre over målstregen efter at have gennemført det, der betegnes som verdens hårdeste cykelløb

5000 kilometer på cykel på 12 døgn. Det svarer til at cykle til sydspanien, vende cyklen og køre tilbage igen.
Det er, hvad 48-årige Claus Robl fra Hillerød gennemførte forleden, nemlig Race Across America - også kaldet verdens hårdeste cykelløb.
For det er ikke 'bare' distancen, rytterne skal tilbagelægge. De skal nemlig over bjerge, gennem ørkner med op mod 50 graders varme og gennemføre alene uden hjælperyttere. Søvn er der kun tid til omkring to timer af i døgnet.
Den 26. juni kl. 9.59, lokal tid, kunne Claus Robl så trille cyklen ind over målstregen som nummer 7 i sin kategori, mænd under 50 år, med løbet gennemført på i alt 11 dage, 17 timer og 38 minutter.
"Det var en lidt underlig fornemmelse at køre ind over målstregen. Det var fantastisk at opnå alt det, jeg kørte efter, og min kone ventede der. Samtidig gav det mig en underlig fornemmelse, at alt det, jeg havde arbejdet med i halvandet år, var slut. Men det, der fyldte mest, var stoltheden over, at det kunne lade sig gøre," fortæller han i hjemmet på Frederiksværksgade efter det veloverståede løb.

Undgik dybe kriser

Claus Robl klarede sig igennem Rocky Mountains i 3800 meters højde og cyklede gennem 13 stater i USA uden at ramme en reel kritisk situation, som han ellers havde forberedt sig på kunne - og nok ville - komme.
"Jeg nåede slet ikke dertil, hvor jeg ikke kunne tage vare på mig selv eller var helt tømt for kræfter. Jeg var altid klar i hovedet, og de dybe kriser, jeg havde frygtet ville komme, kom ikke".
Kriser var der dog - den første lidt større af slagsen kom efter 5-6 dage, hvor adrenalinen havde lagt sig, og løbet var blevet rutine. Da hørte han, at en anden dansker var udgået af løbet på grund af siddesår. Selv havde han også begyndende siddesår, men, som han udtrykker det, var hans "fantastiske team" med til at få gejsten op igen - og sørge for bukseskift og anden behandling, så fysikken kunne klare til de mange timer i sadlen.
Kokken sørgede for den helt rigtige kost undervejs - der var ingen energibarer, men masser af lækker mad med de helt rigtige proteiner og fedt - og 14 liter frisk vand at drikke i døgnet. Ørkenens varme forberedte Claus Robl sig på ved at træne i 50 grader inden løbet, så kroppen vænnede sig til varmen. Derudover holdt teamet godt øje med ham under løbet og sørgede for nedkøling med fugtige klude i nakken, og kosten stod på blandt andet saltmandler, peanuts og vandmeloner.

Claus Robl har derhjemme et bord med gaver, vin og hilsner fra familie og venner. Her viser han også medaljen frem. Mdt

Claus Robl har derhjemme et bord med gaver, vin og hilsner fra familie og venner. Her viser han også medaljen frem. Mdt

Mental udfordring

Undervejs i løbet er det mest af alt en mental udfordring at blive siddende på cyklen, mener Claus Robl:
"Man siger, at 20 procent af gennemførelsen skyldes det fysiske, mens 80 procent ligger på det mentale. Og der ligger et kæmpe pres på rytterens skulder - forventninger fra teamet, sponsorerne, familien og andre, der følger med derhjemme," siger han.
Selv kan han stadig undre sig over, hvordan i alverden han kunne gennemføre, men det handlede for ham undervejs om at tænke på løbet som små delmål:
"Der var 64 'time stations' undervejs, som jeg skulle nå. Så det handlede om at spise elefanten i små bidder - en portion ad gangen. Så vi satte os hele tiden som mål at nå den næste 'time station', og på en eller anden forunderlig vis var vi pludselig ved nummer 10, nummer 20 og nummer 30," siger han.

Følgebilen fulgte lige efter Claus Robl for at beskytte ham mod påkørsel. Privatfoto

Følgebilen fulgte lige efter Claus Robl for at beskytte ham mod påkørsel. Privatfoto

Nød omgivelserne

Rutinen og ensformigheden var også en udfordring, som Claus Robl kom i møde ved at nyde omgivelserne undervejs. Han havde aldrig været i USA før og kunne nu opleve Stillehavets kølige brise i Californien, bjergenes højder, kedelige, langstrakte veje i flade Kansas med køer, køer og atter køer, rødlig jord og indianerreservater i Utah, og bibelbæltet, hvor hver anden bygning er en kirke, og der overalt ses skilte med 'Vote for Trump'.
"Det var en visuel oplevelse, og jeg gjorde mig umage med at opleve USA," siger han.

En træt Claus Robl efter veloverståede 12 døgn i sadlne. Privatfoto

En træt Claus Robl efter veloverståede 12 døgn i sadlne. Privatfoto

350.000 kroner

Det er heller ikke billigt at gennemføre et så krævende cykelløb. I alt omkring 350.000 kroner har Claus Robl skullet skaffe til flybilletter til de 12 mand store team, leje af følgebiler og mobile home, cykeludstyr, kølebokse, ovn, blender og knive, som kokken ønskede bilen opgraderet med, og så videre.
"Det har ikke været nogen nem opgave at skaffe sponsorer, og det har givet mange frustrationer undervejs. Der har været tidspunkter i løbet af de halvandet år, hvor jeg har tænkt, at det her kommer aldrig til at holde. Men det gjorde det alligevel - og jeg er stolt af, at det lykkedes mig at skabe forudsætningerne for, at jeg kunne gennemføre løbet".
Følgebilerne skal sikre rytterne i trafikken i USA, hvor der ikke som i Danmark er en cykelkultur med cykelstier og fokus på de tohjulede.
"Følgebilens vigtigste opgave er at køre 15 meter bag rytteren med blink på. Sidste år var der en følgebil, der var inde og tanke og lod en dansk rytter køre videre alene. Han blev påkørt og fik kritiske skader og kraniebrud. Så sikkerheden har betydet enormt meget. Man skal ikke tage nogen chancer," siger Claus Robl.

Claus Robl er dybt taknemmelig over det team, som valgte at følge og hjælpe ham undervejs. Privatfoto

Claus Robl er dybt taknemmelig over det team, som valgte at følge og hjælpe ham undervejs. Privatfoto

Regnvejr og punkteringer

Nu er Claus Robl tilbage i hverdagen på jobbet som områdechef i en boligorganisation i Tingbjerg, hvortil han dagligt cykler de ca. 30 kilometer hver vej.
"Jeg elsker bare at køre på cykel. Den første dag på cykel regnede det, og jeg punkterede både ud og hjem. Men jeg elsker den meditative tilstand, man kommer i, og bare at være i det," siger Claus Robl, som nu kan dvæle ved stoltheden over, at Race Across America lykkedes:
"Jeg er stolt over, at jeg gennemførte, at jeg fik samlet et team omkring mig, som havde lyst til at bruge deres sommerferie på at tage med mig, og at der herhjemme i familien var skabt rum til, at jeg kunne arbejde med min drøm".
Og hvad bliver Claus Robls næste projekt så nu? Det er han i gang med at finde ud af. Men han vil gerne ud og holde foredrag og fortælle sin historie - og historien om, at man kan drømme stort og få drømmen opfyldt.
"Hvis man ikke en gang imellem drømmer stort, så sker der ikke noget. Det kan lade sig gøre, hvis man er stædig nok og har modet og viljen. Mange siger, de har så travlt, og 'det kan ikke lade sig gøre'. Men det vil jeg gerne hjælpe dem ud af. Jeg har passet mit job og min familie, imens jeg har trænet til det her løb. Nu er det lykkedes," siger han.

Hjemme på terrassen er cyklen fundet frem igen til mere rolige ture frem og tilbage til arbejdspladsen. Foto: Mdt

Hjemme på terrassen er cyklen fundet frem igen til mere rolige ture frem og tilbage til arbejdspladsen. Foto: Mdt

Set voksne mænd græde

Samtidig drømmer han om at hjælpe andre, for eksempel unge flygtninge, videre i livet med cyklingen som omdrejningspunkt.
"For eksempel træne til at cykle op ad Alp d' Huez. Jeg kan godt se en flok unge knægte stå på toppen med armene i vejret. Jeg har set voksne mænd græde, fordi de ikke troede, det kunne lade sig gøre for dem at gøre det. Det handler om at skabe den tro på sig selv," siger rytteren.

På gavebordet ses bl.a. en pakke donuts. Det skyldes, at Claus Robl undervejs fik et par donuts at spise, men det var kokken bestemt ikke tilfreds med. Nu kan han spise alle de donuts han vil. Mdt

På gavebordet ses bl.a. en pakke donuts. Det skyldes, at Claus Robl undervejs fik et par donuts at spise, men det var kokken bestemt ikke tilfreds med. Nu kan han spise alle de donuts han vil. Mdt

En tilfreds mand, som tør drømme stort. Mdt

En tilfreds mand, som tør drømme stort. Mdt

null

Publiceret 13 July 2016 06:00