Erhvervsforeningen C4 har en mand på gaden for at skrabe pengene sammen til lysguirlanderne, som plejer at se sådan ud til jul. Privatfoto

Erhvervsforeningen C4 har en mand på gaden for at skrabe pengene sammen til lysguirlanderne, som plejer at se sådan ud til jul. Privatfoto

Det haster med penge til julens lys i Hillerød

C4 er ved at samle ind til årets julebelysning i Hillerød og opfordrer butikkerne til at bakke op

Forestil dig, at du parkerer bilen i Hillerød, tager tasken over skulderen og begiver dig ud på julegaveindkøb i en mørk by uden lysguirlanderne over Slotsgade og Helsingørsgade.
Nej, vel?
Det kan projektkonsulent fra C4 Per Makwarth heller ikke forestille sig. Han er netop nu ude i gaderne for at skaffe nye medlemmer til Hillerød Cityforening og samtidig overtale flere butikker til at være med til at betale for den hyggelige julebelysning i Hillerøds gågader.
"Det er et helt utænkeligt scenarium, hvis byen ikke blev lyst op. Hvis kunderne, som kommer fra hele Nordsjælland, oplever, at Hillerød er trist og mørk at gå i - så vil de nok tage til Lyngby eller København for at handle i stedet. Det skal jo også være en hyggelig udflugt at tage ud og købe julegaverne," siger han.

Handelslivets ansvar

Tidligere har Hillerød Kommune givet tilskud på op mod 600.000-800.000 kroner om året, men tilbage i 2008 blev tilskuddet sparet væk, og det har de seneste år været op til kommunens erhvervsliv selv at skaffe pengene til juleudsmykningen.
"Der er stadig nogle butiks-ejere, som tror, at kommunen betaler, men det gør den altså ikke mere. Nu er der kun butikkerne til at betale. Det er frivilligt at bidrage, men vi håber, der er forståelse for, at det er nødvendigt at bidrage, så vi kan få den hyggelige belysning i byen igen," siger Per Makwarth.
C4 kæmper igen i år for, at Hillerød skal være 'Nordsjællands Julehovedstad'. Derfor kommer der en levende julekalender, hvor der er oplæsning af juleeventyr og underholdning for børn hver dag i december. Der udgives en papkalender, som også i år er tegnet af Sven Lünell, og som støtter ungdomsarbejdet i Hillerøds foreninger. Der kommer også en juletræslabyrint, en julekarrusel og muligheden for at have en julebod på Torvet.
Christmas Night bliver i år den 27. november, hvor juletræet - og forhåbentlig julebelysningen over hele byen - tændes. I år kommer der også julelys over Køies Bugt - den lille plads over for Fiskespringvandet i Slotsgade, fordi Hillerød Kræmmermarked har bidraget hertil.

Per Makwarth er i disse dage ude og besøge Hillerøds butikker for at få dem til at bidrage til årets julebelysning i Hillerød. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Per Makwarth er i disse dage ude og besøge Hillerøds butikker for at få dem til at bidrage til årets julebelysning i Hillerød. Foto: Mette Dolmer Thygesen

En tredjedel er hjemme

Indtil videre er kun en tredjedel af de 200.000-250.000 kroner til julebelysningen i hus, og Per Makwarth arbejder hårdt på at få hevet de sidste to tredjedele hjem.
Han foretrækker at møde personligt op i butikkerne frem for at sende breve til butiksejerne, og han venter gerne, til indehaverne har tid til at snakke:
"Det kræver lidt tålmodighed, men jeg kan bedst lide at gå rundt og tage en snak, og så har jeg samtidig et godt tilbud med," siger han.
Tilbuddet går ud på, at hvis butikken melder sig ind i cityforeningen med det samme, får de medlemskabet gratis året ud. Samtidig får de rabat på betaling til årets julebelysning, og de får mulighed for at være med i Hillerød Shoppings fælles gavekort.
"Sidste år manglede vi opbakning til julebelysningen, og det endte med, at cityforeningen måtte betale en del af julebelysningen. Jeg håber, at vi i år kan stå sammen og bakke op om, at årets julebelysning kan stråle og funkle i hele midtbyen," siger Per Makwarth.

Julebelysningen er vigtig for både butikker og borgere i kommunen, mener erhvervsforening. Privatfoto

Julebelysningen er vigtig for både butikker og borgere i kommunen, mener erhvervsforening. Privatfoto

Gøre byen attraktiv

Selvom julelyset først tændes den 27. november, skal lysfirmaet snart bestilles. Derfor er det vigtig for C4 snart at få en status på, hvor mange penge der er i kassen.
"Hvis det nu pludselig skulle halte gevaldigt, så er vi nødt til at skære fra - men hvor? Samtidig er det jo også uretfærdigt, at nogle butikker betaler for, at andre får glæde af julebelysningen," siger han og understreger, at det ikke skal forstås som en trussel, men en opfordring til at være med til at gøre byen attraktiv for de handlende.
Også de store virksomheder uden for bymidten opfordres til at give et bidrag til julebelysningen, fordi deres medarbejdere, som Per Makwarth udtrykker det, bor og handler i byen, som de kan være med at gøre spændende og hyggelig at færdes i op til jul.
Indtil videre er Per Makwarth blevet taget godt imod ude i gågaderne:
"Jeg har skaffet fem nye medlemmer, og jeg venter svar fra en del flere. Det har været et meget positivt møde, og jeg synes, mange indser, at det er vigtigt, vi står sammen om det".
Målet for C4 er, at der kommer en smuk juleudsmykning med miljøvenlige LED-pærer op i Slotsgade, Helsingørsgade, Frederiksgade og på Torvet og Køies Bugt. C4 har allerede lamper, ledninger og pærer, men der mangler penge til vedligeholdelsen og opsætningen af lysene.

Publiceret 30 October 2015 07:00