Christian den femte boede som kronprins på Frederiksborg Slot, da han udtænkte planerne om den nordsjællandske parforcejagt. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Christian den femte boede som kronprins på Frederiksborg Slot, da han udtænkte planerne om den nordsjællandske parforcejagt. Arkivfoto: John Jessen Hansen

Hillerød får fornem plads på verdensarvliste

Christian den 5.'s parforcejagtsystem er optaget på Unescos verdensarvliste

Det har været længe undervejs - men nu har parforcejagtsystemet i de nordsjællandske skove endelig fået en plads på Unescos verdensarvliste.

Helt tilbage i 2008 blev parforcejagtstierne i den sydlige del af Gribskov, Store Dyrehave, Jægersborg Hegn og Dyrehave for første gang nævnt blandt Kulturarvsstyrelsens 16 forslag til danske lokaliteter, der skulle optages på FN-organisationen Unescos liste.

Og her i weekenden stod det så klart, at parforcejagtvejene nu er blevet optaget.
Borgmester Dorte Meldgaard fra de Konservative glæder sig:
"Det er en fantastisk nyhed. Vi er glade for og stolte over, at vi nu er med på Unescos Verdensarvliste. Det er en stor og god nyhed," skriver hun i en mail til Hillerød Posten.
"Der er mange mennesker, der har knoklet for at få det her til at lykkes. Dem vil jeg gerne sige tak til. Og så vil jeg glæde mig til at byde de mange nye besøgende velkommen, som nu vil lægge vejen forbi vores kommune. Vi glæder os til at vise den frem," fortsætter hun.
Også viceborgmester Kirsten Jensen (S), der har fulgt og støttet bestræbelsen på at få den fineste udmærkelse også i sine år som borgmester, siger i en pressemeddelelse tillykke til Hillerød:

"Vi har noget helt særligt i Nordsjælland, og den mest perfekte del af det er her hos os i Hillerød Kommune. Vores parforce-jagtsystem, som strækker sig fra Eremitagen helt op i Gribskov, er verdensklasse og har sit naturlige centrum i St. Dyrehave. Jagtsystemet var skabt til kongers brug og kongers opvisning af magt over landskab, dyr og mennesker, men i dag kan vi bruge det alle sammen. Vi kan gå, løbe eller cykle en tur lige midt i verdensarven. Der er oven i købet taget forskud på glæderne med kort over ruter, som man kan finde i boksen ved P-pladsen ved Overdrevsvejen".

Kulturminister fryder sig

Det var på verdensarvskomiteens årlige møde, som i år fandt sted i Bonn i Tyskland, at komiteen besluttede, at Danmark får endnu to steder med i det fine selskab på verdensarvslisten. Den anden lokalitet er den kristne Brødremenighedsby i Christiansfeld.

Parforcejagtlandskabet er designet af Christian den 5. i 1680'erne for at få den bedste parforcejagt. Det er en jagtform, hvor ryttere og hunde jager et kronvildt til udmattelse, hvorefter kongen eller den fornemmeste gæst dræber dyret med sværd eller spyd. Skovene blev opdelt i sektioner adskilt af nummererede, rette veje i en kombination af stjerneformation og kvadratnet, som skar over hinanden. På den måde kunne jægerne til hest få overblik over, hvor kronvildtet befandt sig.

Også kulturminister Bertel Haarder fra Venstre glæder sig i en pressemeddelelse over anerkendelsen:

”Jeg kender Christiansfeld og ønsker byen og egnen til lykke. Og Kongernes Nordsjælland får hermed endnu en udmærkelse. Jeg fryder mig som ny kulturminister.”

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen udtaler i pressemeddelelsen, at den danske natur er en magnet for turisme:

"Hvert år er naturen vært for mere end 110 millioner besøg. Det er bevis for, at ikke bare danskere, men også turister sætter pris på gode oplevelser i naturen. Jeg er sikker på, det kan være til stor gavn for turismeerhvervet, at vi nu har fået to nye, skønne danske pletter på Unescos verdensarvsliste.”
UNESCO-komiteen siger i sin begrundelse bl.a., at parforcelandskabet i Nordsjælland er et usædvanligt og velbevaret eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen.

Parforcejagtsystemet i Store dyrehave. Foto: Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum

Parforcejagtsystemet i Store dyrehave. Foto: Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum

Vedtag nationalpark

Kirsten Jensen håber, at udmærkelsen kan presse Folketinget til at få vedtaget Nationalparken Kongernes Nordsjælland:

"Det er på høje tid, og Unescos beslutning skal føre til, at vi endelig får vores nationalpark. Den nationalpark, der har alle de kultur-, naturhistoriske og miljømæssige karakteristika, man kan ønske sig, men som Folketinget mangler at vedtage", udtaler hun.

Hillerød byråd behandlede så sent som på byrådsmødet den 24. juni verdensarvlisten, og i sagsfremstillingen skrev forvaltningen, at det kan få stor betydning for Hillerød at få en plads på listen:

"Det vil udover prestigen, betyde øget turisme, arbejdspladser og indtægter for Hillerød Kommune. Erfaringen fra da Stevns Klint blev udpeget er, at det umiddelbart skaber massiv turist interesse med stort behov for formidling og pres på p-pladser," lyder det.

Hvis Hillerød Kommune skal udnytte dette potentiale kræver det ifølge forvaltningen, at kommunen har midler til skiltning, støtte til events og samarbejde om formidling med for eksempel Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot og Visit Nordsjælland. Desuden skal kommunen bidrage til et fælles sekretariat for de deltagende myndigheder med blandt andet formidling via hjemmeside, foldere, ture, skiltning og lignende. Endvidere vil kommunen få ansvar for at sikre, at verdensarvsarealerne bliver beskyttet i bufferzonerne, således at der er visuel kontakt til skoven.

Unescos verdensarv

Unesco er FN's organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation.

Rigsfællesskabet, som Danmark repræsenterer i forhold til Unesco, har i forvejen fem steder på listen; Vadehavet, Stevnsklint, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Jelling Monumenterne og Ilulissat Isefjord i Grønland. Med de to nye steder har Danmark og Grønland altså otte lokaliteter i det fine selskab.

Listen tæller i øjeblikket 1.000 kultur- og natursteder og blandt dem berømtheder som templerne Akropolis i Athen og Angkor Wat i Cambodia, den Kinesiske Mur og risterasserne i Philippinerne.

Danmarks tredje kandidat, Vikinglokaliteter i Nordeuropa, som er udarbejdet i samarbejde med Island, Letland, Norge og Tyskland, kom ikke ind på listen.

Publiceret 06 July 2015 09:15