"Desværre er der store miljøproblemer med de kunstgræsbaner, vi har anlagt, og måden vi driver dem på," skriver Tue Tortzen fra Enhedslisten. Arkivfoto

DEBAT: Bæredygtige kunststofbaner

Tue Tortzen, byrådsmedlem for Enhedslisten, Slettebakken 1, Hillerød

De idrætsforeninger og skoler, som har fået kunststofbaner, er meget glade for dem, og kommunen bør arbejde på at få Skævinge og Hillerød Øst med så hurtigt, der er råd til det.

Men desværre er der store miljøproblemer med de kunstgræsbaner, vi har anlagt, og måden vi driver dem på. Der udlægges hvert år mange tons gummifnuller på banerne for at støtte plastikstråene i bunden.

Dette smulder forsvinder, så der må lægges nyt på med jævne mellemrum. Meget ender på gulvet i omklædningsrum, i afløb og dræn. Vi ved ikke, hvor meget, der flyver videre ud i naturen, men der er ikke tvivl om, at det er en alvorlig miljøbelastning.

I Norge har man forbudt gummifnuller, det samme er ved at ske i Sverige. Der arbejdes med andre og mere miljørigtige materialer af kork eller olivenkerner, men der er også opnået gode resultater med sand. Det har den fordel, at det ikke flyver væk eller klæber til sko eller fodboldstøvler. Jeg har netop været til et seminar i Skåne, hvor det blev drøftet, hvordan man kan lave mere miljørigtige kunststofbaner. Her besøgte vi også en bane i Kævlinge som netop er anlagt med sand som bundstøtte. Det virkede som en god bane, og den fik ros af de professionel sportsfolk, som var med.

Enhedslisten foreslår, at byrådet beder Idræts- og sundhedsudvalget om at undersøge sagen snarest muligt.

Dels for at vore nye kunstgræs bliver anlagt med en mere bæredygtig teknik, og dels for at lave en plan for, hvordan vi får ændret driften af de nuværende baner, så vi ikke forurener omgivelserne med gummifnuller.

Publiceret 02 October 2019 16:00

Tjener Boldt på besøg i Alsønderup

Foredrag Skuespiller Per Pallesen kommer på besøg i Kulsviergården i Alsønderup og holder foredrag om et langt liv i dansk revy og teater. Det er Lanbosenior Nordsjælland, der arrangerer foredraget i Kulsviergården, hvor alle er velkomne. hvor der også serveres kaffe og kage.

Lokale unge med i familiemusical

Per Pallesen er kendt for en lang række roller ikke mindst på revyscenen og i TV. Man behøver blot sige ”osse li’e på en studs” og ”Yes my boys”, så husker de fleste danskere Per Pallesen som Mathiesen i et forrygende samspil med Tommy Kenter.

Festskrift skildrer 50 år med Alsønderup Fester

Også i rollen i Matador som tjener på Jernbanerestauranten, Severin Boldt husker mange Per Pallesen. Desuden har han været instruktør i flere revyer og på teatret.

Det foregår torsdag 31. oktober kl. 13.30.

CV

Se billederne: Alsønderup festede trods halvskidt vejr