Hillerød placerede sig som nummer 41 i en analyse af kommunernes erhvervsvenlighed. Jørgen Simonsen fra Dansk Byggeri mener, det kan gøres bedre. Pressefoto

Hillerød placerede sig som nummer 41 i en analyse af kommunernes erhvervsvenlighed. Jørgen Simonsen fra Dansk Byggeri mener, det kan gøres bedre. Pressefoto

DEBAT: Lad os hjælpe hinanden med erhvervsvenligheden

Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland

Dette års analyse af kommunernes erhvervsvenlighed bød på både op- og nedture for de nordsjællandske kommuner. Gribskov fik sig noget af en mavepuster og måtte se sig slået hele 54 pladser tilbage på plads nummer 73 ud af 98 kommuner.

I Fredensborg var det lige omvendt. Her har kommunen skruet så meget op for erhvervsvenligheden, at den er hoppet fra at være en af landets mindst erhvervsvenlige til en plads i den mest erhvervsvenlige halvdel. Hillerød placerede sig som nummer 41 – næsten samme som placering som sidste år. Uanset om en af vores nordsjællandske kommuner er hoppet op eller ned af listen, så håber jeg, at vi i fællesskab kan hjælpe hinanden med at gøre hverdagen endnu nemmere for små som store virksomheder i hele Nordsjælland.

Dansk Byggeri Nordsjælland ser frem til at mødes med kommunerne på de kommende borgmestermøder, hvor jeg håber, at vi sammen kan lægge en slagplan for, hvordan vi får erhvervsvenligheden til at stige i alle vores nordsjællandske kommuner. Også i de kommuner, hvor det går godt, er der løbende brug for at tilpasse kommunens erhvervsservice. Det gælder blandt andet i Hillerød. Her er ventetiden på en byggetilladelse fx oppe på i gennemsnit 52 dage, og kommunen har en bagatelgrænse for, hvornår virksomhederne skal stille økonomisk garanti for bygge- og anlægsprojekter, på kun 600.000 kroner.

Vi skal vinde titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune tilbage, og give de jyske kommuner kamp til stregen og indtage nogle af pladserne i top ti over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. Hvis viljen er der, kan vi springe mange pladser. Heldigvis oplever jeg, at mange nordsjællandske kommuner har et ønske om at være erhvervsvenlige, og det er et godt udgangspunkt.

Publiceret 08 August 2019 16:00