Troels Stru Schmidt (SF), kandidat til Europaparlamentet. Privatfoto

Troels Stru Schmidt (SF), kandidat til Europaparlamentet. Privatfoto

DEBAT: Global udvikling er et vigtigt valgkampstema på Grundvigs Højskole

Global udvikling er et vigtigt tema for de unge på Grundtvigs Højskole. Det har vi oplevet, efter vi har afholdt EU-debat på højskolen, og vi er meget positivt overraskede over elevernes globale udsyn.

De unge ved godt, at vi ikke skal tale om flygtninge som et problem, men løse de problemer, som skaber flygtninge. De spurgte ivrigt ind til, hvordan Danmark kan bidrage til en mere fredelig verden, hvor folk ikke behøver flygte. Desuden tog eleverne selv fat i mange svære globale problemstillinger. Da emnet var klima, spurgte de unge blandt andet, hvad Danmark skal stille op med fremtidens mange klimaflygtninge. Det er tydeligt, hvordan det internationale højskolemiljø i Hillerød giver de unge et globalt udsyn.

Læser man kun de store aviser, får man ofte indtrykket, at global udvikling ikke fylder særlig meget i EU-valgkampen. Men når medierne fokuserer alt for lidt på global udvikling, skyldes det i hvert fald ikke mangel på interesse hos Hillerøds vælgerne. Flere undersøgelser viser det samme. Sidste år kom det frem, at kun 6% af danskerne mener, at udviklingsbistand slet ikke hjælper. Derfor er det brandærgerligt, at vi ikke er flere EU-kandidater, som sætter fokus på global udvikling, international ulighed og fattigdomsbekæmpelse i valgkampen.

Da vi begge har solid international erfaring (Troels fra FN og forskning i global udvikling, Anders fra blandt andet Bruxelles), er vi kede af, at EU-valgkampen har et snævert nationalt fokus. Det er netop gennem vores europæiske samarbejde, at vi kan bidrage meget mere til global udvikling.

De unge i Hillerød er med til at sætte standarden for fremtidens politiske fokus. Derfor er vi overbevist om, at der snart vil rejse sig en folkelig modstand mod, at vi har det laveste niveau af udviklingsbistand siden 1983. Denne her dagsorden er ikke længere til at komme uden om.

Publiceret 22 May 2019 14:00