Kun 14 procent af de unge i Hillerød vælger en erhvervsuddannelse, skriver Jørgen Simonsen. Pressefoto

Kun 14 procent af de unge i Hillerød vælger en erhvervsuddannelse, skriver Jørgen Simonsen. Pressefoto

DEBAT: Hvad betyder postnummeret for de unges fremtid?

Af formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen

Om få uger skal eleverne i 9. og 10. klasserne vælge ungdomsuddannelse. Og når jeg ser ned over listen over, hvilken ungdomsuddannelse de unge i de nordsjællandske kommuner vælger efter folkeskolen, er det slående, at det kun er i Frederikssund og Halsnæs, at over 20 procent af en årgang vælger en erhvervsuddannelse.

I Rudersdal, Hørsholm, Allerød, Fredensborg og Furesø er den hel gal. Her er det kun mellem fire og 11 procent, der ser en fremtid i en af erhvervsskolernes mange spændende uddannelser. Det samme gør sig gældende i Hillerød, hvor kun 14 procent vælger en erhvervsuddannelse. I praksis betød det sidste år, at mens 534 folkeskoleelever i Hillerød valgte gymnasiet, var der kun 96, der valgte en erhvervsuddannelse.

Er det forældrene, der ikke ser en erhvervsuddannelse som en mulighed for deres guldklump? Er det folkeskolerne, som ikke taler lige så meget og lige så entusiastisk om et svendebrev, som de gør om studenterhuen? Eller kan det virkelig passe, at de unge i de kommuner er så forskellige fra andre unge, og derfor ikke vælger en erhvervsuddannelse? Og den gruppe af unge, som ikke vælger nogen ungdomsuddannelse, de bør også introduceres til erhvervsuddannelsernes mange muligheder.

Jeg synes, at det bør give stof til eftertanke, og jeg håber, at både forældre og folkeskoler vil gøre sig umage for at vise de unge mulighederne inden for alle ungdomsuddannelser, og så lade de unge vælge ud fra, hvad de har flair og interessere for. Kort sagt, bør det ikke være postnummeret, som afgør, hvor mange af eleverne, der efter folkeskolen vælger en erhvervsuddannelse.

Vores nordsjællandske virksomheder mangler i hvert fald unge, der vil arbejde i byggeriet og føre virksomhederne videre.

Publiceret 14 February 2019 16:00