Lærke Posselt undersøger køn, krop og identitet i sine serier. Foto: Lærke Posselt

Lærke Posselt undersøger køn, krop og identitet i sine serier. Foto: Lærke Posselt

Ny udstilling på Hillerød Bibliotek: Lærke Posselt sætter kønnet til debat

'Q* the queer project' af Lærke Posselt kan ses på Hillerød Bibliotek fra 27. juni

Hillerød Bibliotek præsenterer den internationalt anerkendte fotograf Lærke Posselt i Vandrehallen med udstillingen Q* the queer project. I portrætserien møder vi en række personer, som træder uden for de traditionelle kønskategorier, ved hverken at definere sig som mand eller kvinde. Med udstillingen, der har været fem år undervejs, sætter Posselt ansigter på en generation af modige unge, som drømmer om at leve i et samfund, hvor vi ser mennesket før kønnet.

Udstillingen har været vist på Holstebro Kunstmuseum, og præsenteres nu for første gang i sin helhed for et publikum på Sjælland i anledning af Grundtvigs Højskoles Fotofestival 2019.

Spejlinger og blikke

Med en uddannelsesmæssig baggrund i både kunstfotografi og dokumentarfotografi er Lærke Posselt interesseret i at undersøge forholdet mellem vores opfattelse af fotografiet og vores oplevelse af virkeligheden.

Køn, krop og identitet har været udprægede temaer i hendes større serier, hvor værkerne på en gang beskæftiger sig med det, vi ser, vores blikke på hinanden, og spejlingen med den anden person. Hun har modtaget en række store priser for sit arbejde, herunder World Press Photo (2012), Pictures of the Year International (2012) og Kronprinsparrets Stjernedryspris (2014).

*Q - Kønnet til debat

Portrættet er et tilbagevendende motiv i Posselts praksis. I Q* the queer project bruger hun genren til at skildre en gruppe mennesker, der rent visuelt bryder med normerne for et let aflæseligt feminint eller maskulint ydre. Personerne er skildret i klassiske kropspositurer og med et intenst nærvær, som inviterer betragteren til at forholde sig til det ubestemmelige i personernes udseende. Udstillingen, er én af de første af sin slags, som sætter synet på kønsmæssig identitet til debat. Dermed skaber Posselt momentum for en stor gruppe af mennesker, der ønsker et samfund, hvor deres liv og udfoldelsesmuligheder ikke er begrænset af fordomme om køn, normer og seksualitet.

“Jeg oplever, at folk tror, at jeg er en pige. Jeg synes ikke, det er meget ubehageligt, men jeg synes heller ikke, at det er behageligt. Det er synd, at vi ikke har fantasi til at forestille os at en person med makeup, kan være andet end en kvinde.” / Julian - citat fra udstillingen.

Fernisering og artist talk

Udstillingen åbner onsdag d. 26. juni med artist talk og fernisering:

Artist talk: Kl. 15.30-16.30. Lærke Posselt viser rundt og fortæller om arbejdet om udstillingen.

Fernisering: Kl. 17-18.30. Der bydes på et glas og Joachim Adrian, fotograf og underviser på Grundtvigs Højskole holder åbningstalen.

Udstillingen vises til og med 15. september 2019. Christiansgade 1, Hillerød. Åbningstider: Man.-tors. kl. 10-18. Fre.-lør. kl. 10-14. Der er adgang for indmeldte lånere på Hillerød Bibliotek alle ugens dage kl. 7-22.

Fotograf Lærke Posselts udstilling 'Q* the queer project' kan ses på Hillerød Bibliotek. Foto: Lærke Posselt

Fotograf Lærke Posselts udstilling 'Q* the queer project' kan ses på Hillerød Bibliotek. Foto: Lærke Posselt

Fakta

  • Værktitlen refererer til det nytilkomne bogstav i initialforkortelsen LGBTQ*, en betegnelse som benævner en række forskellige identiteter. Q er kommet til de senere år, og repræsenterer queerpersoner og non-binære. Asterisken (*) angiver, at queer er et paraplybegreb, som omfatter mange forskellige identiteter. Se fotos fra udstillingen: http://www.laerkeposselt.com/new-gallery
  • Lærke Posselt har studeret Kunstfotografi på Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole (2004) og har en Bachelor i Fotojournalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (2013). Hun har vundet adskillelige fotopriser og udstillet på bl.a. Holstebro Kunstmuseum, F. J. Willumsens Museum og Kvindemuseet i Aarhus.
  • Udstillingen åbner i anledning af Grundtvigs Højskoles Fotofestival 2019 (23. – 29. juni), der sætter fokus på dansk samtidsfotografi med udstillinger, workshops og oplæg med en række toneangivende fotografer. Læs mere: https://grundtvigs.dk/sommerkursus/festival-foto/

Publiceret 24 June 2019 06:00