Æbelholt Klostermuseum byder på middelaldermarked i weekenden 22.- 23. juni. Arkivfoto

Æbelholt Klostermuseum byder på middelaldermarked i weekenden 22.- 23. juni. Arkivfoto

Så er det markedstid: Middelalderstemning på Æbelholt Klosterruin

Klostermarked ved Æbelholt Klosterruin 22.-23. juni med musik, boder og værksteder

I weekenden 22.- 23. juni kan man ved Æbelholt Klostermuseum og ruin komme med tilbage til middelalderen og opleve, hvordan et marked foregik i 1200-tallet.

Begge dage kan man fra kl. 11-17 få masser af middelalderstemning med musik, boder, riddere, bueskytter og arbejdende værksteder.

Fejrede helgenkåring

I Middelalderen var Æbelholt kloster ramme om 14 dages sydende markedsaktivitet i anledning af den hellige Sankt Vilhelm - klosterets tidligere abbed, der blev helgenkåret i året 1224.

Pilgrimme valfartede til klosteret, syge kom for at blive helbredt og handlende falbød deres varer.

I dag foregår det hele dog på blot to dage, men stadig med stor aktivitet og stemningsmættet atmosfære.

Klostermarkedet indledes altid med en gudstjeneste i klosterruinerne lørdag kl. 11, i år ved pastor Hans Esmark.

På markedet kan man smage på Middelalderens mad og drikke - øl, mjød, most, velsignet brød, sild, gnaveben, pølser og fyldte pandekager. Man kan lytte til sang, musik og teater og hvis man har lyst, kan man selv deltage i kædedans eller spænde buen, når bueskytterne fra Nivå Buerne lærer fra sig.

Aktiviteter for børn

Børnene kan komme i ridderskole med Rollespilsakademiet og få en træktur på en 'ridderhest', og de kan snitte knive, male en kiste eller et sværd, hugge i sten og lære at kærne smør.

På selve markedet er der masser af handlende og arbejdende værksteder; uldkonen, stenhuggeren, garnfarveren, smeden og urte- og smørværkstedet. Der vil også være mulighed for at blive klogere på klostrets historie og på klosterhavens urter og deres kraft.

Museum Nordsjælland, som holder arrangementet, bruger dagene til at formidle den lokale historie om Nordens dengang største Augustinerkloster.

Derfor er det et non-profit arrangement og når entreen er betalt, er aktiviteterne gratis. Der kan købes mad og markedsvarer på pladsen.

Entré: 80 kr. for voksne og 30 kr. for børn. Der er gratis parkering med p-vagter på stedet til at guide.

jesl

Publiceret 17 June 2019 05:45