Direktør Claus Skov foran stabler af aviser der skal omdannes til isoleringsmateriale.

Direktør Claus Skov foran stabler af aviser der skal omdannes til isoleringsmateriale.

Gamle aviser bliver til isolering

På Brødeskovvej godt isoleret og tilbagetrukket fra vejen ligger et ikke helt almindeligt isoleringsfirma. Papiruld lever af at kværne gamle aviser og omdanne dem til isoleringsmateriale

Af
Af Jens Meyer

freelancejournalist og John Jessen Hansen (foto)

På Brødeskovvej i Hillerød ligger produktionshallen og hovedkontoret for Papiruld Danmark ApS. Set udefra en ganske almindelig produktionsvirksomhed med en produktionshal og kontorer og mødelokaler til hovedkontorets nuværende 16 ansatte.
Men her holder almindelighederne også op. Virksomheden er på ingen måde helt almindelig, snarere tværtimod. Papiruld Danmark Aps lever af at kværne gamle aviser og omdanne dem til papiruld. Papirulden sælges som isolering til brug ved nybyggeri og til efterisolering af ejendomme.
Og noget tyder på, at der er penge i at kværne gamle aviser til miljørigtige isoleringsmaterialer. I regnskabsåret 2004-2005 omsatte virksomheden for cirka seks millioner kroner. I sidste regnskabsår 2009-2010 var det tal steget til cirka 18 millioner kroner, og virksomhedens ledelse forventer i de kommende år yderligere vækst i både omsætning og i antallet af nye medarbejdere.

Ideen opstod i 80"erne

Direktøren for Papiruld Danmark Aps hedder Claus Skov. Det var ham, der sammen med en kompagnon i midten af firserne fik øjnene op for mulighederne for produktion af papiruld på dansk grund.
"Tilbage i midten af 80"erne levede jeg af at købe og renovere ejendomme. Det var i den forbindelse, at jeg sammen med min kompagnon, Curt Andersen, der er den ene af virksomhedens nuværende tre ejere, første gang så de mange muligheder og fordele ved papiruld", siger Claus Skov.
Han fortæller videre, at papiruld dengang blev importeret fra blandt andet Canada. Ejerkredsen gik tilbage i firserne sammen med en af importørerne, men samarbejdet stoppede efter kort tid. Det skabte grundlaget for virksomheden.

I 2009 og 2010 er Papiruld Danmark udnævnt til Gazellevirksomhed af Dagbladet Børsen. Direktøren forventer at modtage samme udmærkelse i 2011.

I 2009 og 2010 er Papiruld Danmark udnævnt til Gazellevirksomhed af Dagbladet Børsen. Direktøren forventer at modtage samme udmærkelse i 2011.

Penge fra Finansloven

Claus Skov forklarer, at der for alvor kom gang i produktudviklingen efter, at der fra 1997 blev afsat en pulje på Finansloven til udvikling af andre isoleringsmaterialer end de gængse. Firmaet søgte og fik tilskud fra puljen.
Direktøren forklarer, at miljøhensyn er en hjørnesten i virksomheden. Miljøhensyn medtænkes i hele virksomheden, ikke mindst i produktionen.
"Papiruld udleder betydelig mindre C02 end for eksempel Glasuld og Stenuld. Vi udleder cirka en fjerdel af den CO2, som mange af de konkurrerende produkter udleder", siger Claus Skov.

Virksomheden Papiruld, der de sidste to år er udnævnt til Gazelle-virksomhed, beskæftiger i dag 16 personer. Men om fem år forventer Claus Skov at Papiruld beskæftiger 45-50 medarbejdere.

Virksomheden Papiruld, der de sidste to år er udnævnt til Gazelle-virksomhed, beskæftiger i dag 16 personer. Men om fem år forventer Claus Skov at Papiruld beskæftiger 45-50 medarbejdere.

Inspiration fra ”gammel flipper”

I Papiruld Danmark er mantraet: ”Alt hvad du gør – gør en forskel”. Claus Skov fortæller, at inspirationen til at tænke anderledes fik yderligere styrke, da Claus Skov og Curt Andersen tilbage i midten af halvfemserne første gang mødte en mand ved navn Hans Dollerup.
"Dengang var der måske nogle, der ville kalde Hans for en gammel flipper. Men vi faldt pladask for hans visioner og tankegang. Hans var sådan set bare ti år forud for sin tid, for Hans havde allerede dengang fokus på miljøbesparelser og økologi inden for byggematerialer og byggeri" siger Claus Skov og understreger, at tilbage i halvfemserne var der ikke særligt mange virksomheder, som kunne se de forretningsmæssige muligheder i at have fokus på miljø og bæredygtig tankegang.
"Men Hans hjalp os med at se anderledes på tingene, og det præger os i den måde, som vi driver vores virksomhed, siger Claus Skov.

Isoleringsmaterialet kan blandt andet sprøjtes ind i de ejendomme som har hulmur.

Isoleringsmaterialet kan blandt andet sprøjtes ind i de ejendomme som har hulmur.

Sprænger rammerne

Med en forventning om at øge omsætningen med 35 procent om året i de kommende år og ansættelse af mange nye medarbejdere, så er virksomhedens rammer på Brødeskovvej ved at være for små.
"Vi er i gang med at overveje nye muligheder, så vi får mere plads til produktion og faciliteter til vores medarbejdere på hovedkontoret. Vi er godt tilfredse med at drive virksomhed fra Hillerød, så planerne er, at vi bliver i byen", slutter Claus Skov.

Omsætninger i virksomheden er steget fra seks millioner i 2005 til cirka 18 millioner kroner i 2010.

Omsætninger i virksomheden er steget fra seks millioner i 2005 til cirka 18 millioner kroner i 2010.

Fakta om Papiruld Danmark ApS

ŸPapiruld Danmark ApS har eksisteret i snart 22 år og hed oprindeligt Miljø Isolering ApS, men skiftede i 2008 navn til Papiruld Danmark ApS.
ŸVirksomheden er den eneste producent af isoleringsmaterialet papiruld.
ŸHovedkontor og produktionshal ligger på Brødeskovvej 40 i Hillerød.
ŸVirksomheden ejes af tre partnere.
ŸVirksomheden har pt. 16 ansatte.
ŸPå landsplan har virksomheden 31 autoriserede isolatører, der alle er uddannede fagfolk, som har isoleringsmaskiner og udstyr til at udføre alle typer isoleringsarbejder – både nybyggeri og efterisolering.
ŸPapiruld Danmark budgettere med at isolere 4.000-5.000 ejendomme på landsplan i 2011.
ŸOmsætningen i virksomheden var i regnskabsåret 2009/2010 ca. 18 millioner kroner.
ŸVirksomheden forventer en fortsat vækst på 35 procent årligt de næste fem år og forventer at beskæftige 45-50 medarbejdere om fem år.
ŸI 2009 og 2010 er Papiruld Danmark ApS udnævnt til Gazellevirksomhed af Dagbladet Børsen, og virksomhedens direktør forventer at modtage samme udmærkelse i 2011.

4 skarpe til

... Adm. direktør,
Claus Skov
Papiruld Danmark ApS

Hvordan oplever du Hillerød som erhvervskommune?
Jeg har selv gode erfaringer. Jeg deltog i det hedengangne erhvervsforum tilbage i halvfemserne, vi vandt kommunens første miljøpris i 1997, og C4 har sat os i forbindelse med vores bestyrelsesformand. Men der er behov for, at der tænkes udover etårige budgetter og langt forbi de næste kommunalvalg.

Benytter du dig af muligheden for at deltage i lokale erhvervs-netværksaktiviteter?
Ikke så meget mere. Der er ikke rigtig lokale tilbud, hvor jeg kan sparre med andre administrerende direktører. Inspirationen kommer mere fra landsdækkende tiltag. Jeg kan opfordre til, at der gøres mere for at stimulere erhvervslederne. Vi sidder ofte i egne bobler og kunne have godt af lokal sparring, og lære af hvad andre har gjort rigtigt.

Hvad ser du som den største udfordring for dansk erhvervsliv i de kommende år?
Udfordringen er nok den samme som for Papiruld Danmark. Det bliver at tiltrække dygtige, faglige kompetente og engagerede medarbejdere. Det er simpelthen helt afgørende at have stjerner på alle poster for at kunne være konkurrencedygtige overfor både indenlandske og udenlandske konkurrenter.

Hvad motiverer dig som virksomhedsleder?
Der er flere niveauer af motivation. Det er meget motiverende at nå gode resultater og blive anerkendt for dem, for eksempel de to gange vi er blevet udnævnt til gazelle i 2009 og 2010. Det er også motiverende at være med til at rykke ved andres indgroede vaner igennem det arbejde, vi leverer i hverdagen.

Publiceret 02 February 2011 18:00