Hos Papiruld i Brødeskov beskæftiger man 15 ansatte med produktion og salg af klimavenlige isoleringsmaterialer.

Hos Papiruld i Brødeskov beskæftiger man 15 ansatte med produktion og salg af klimavenlige isoleringsmaterialer.

Fremtidens klimavenlige isolering kommer fra Hillerød

Hvordan får man ren samvittighed og flere penge på bankkontoen på en og samme tid? Svaret finder vi i Brødeskov hos Papiruld Danmark

Af
Af John Jessen Hansen

Hvordan får man ren samvittighed og flere penge på bankbogen på en og samme tid? Med klimaforandringerne, den stigende CO2-udledning og udsigten til højere energipriser, begynder flere og flere danskere at tænke i miljøforbedringer af deres bolig. Svaret finder vi i Brødeskov i udkanten af Hillerød hos Papiruld Danmark. Vi findeler og imprægnerer genbrugspapir fra danske aviser, sådan som man har gjort det i Amerika i omkring 100 år. Resultatet er et klimavenligt isoleringsmateriale, som er behageligt at arbejde med og som desuden gavner både miljø og pengepung", fortæller Claus Skov, der har været med til at stifte Papiruld Danmark og er administrerende direktør for virksomheden. Papiruld Danmark ligger i udkanten af Hillerød og beskæftiger i øjeblikket 15 ansatte med produktion og salg af det klimavenlige isoleringsmateriale. Der er store fordele ved at anvende papiruld som isolering. Isoleringsmaterialet belaster miljøet meget mindre end glasuld og stenuld – for eksempel kan man isolere tre huse med papiruld for samme CO2-udledning, som det koster at isolere ét hus med sten- eller glasuld.

Skån din privatøkonomi

Men ud over at skåne miljøet, kan man også skåne sin privatøkonomi. Et typisk parcelhus på 120 m2 vil koste omkring 10.000 kr. at hulmursisolere. Den årlige besparelse på energiregningen vil være omkring 5.000 kroner. Så på to år er investeringen tjent hjem. Og på 10 år har man en skattefri gevinst på omkring 44.000 kroner. Men er papiruld ikke mere brandfarligt? Til det spørgsmål svarer Claus Skov: "Papirulden har en høj brandmodstand, fordi det er behandlet med brandhæmmende salte. Saltene holder samtidig utøj og skadedyr væk og beskytter mod mug og skimmel, så der er slet ingen grund til at bekymre sig." Tests foretaget af Dansk Brandteknisk Institut viser desuden, at papiruld yder bedre modstand mod brand end traditionelle isoleringsmaterialer som for eksempel glasuld og stenuld.

Publiceret 18 May 2009 06:00