Tirsdag måtte Frederiksborg Brand & Redning rykke ud til Hillerød Hospital, da der var blevet spildt en liter formaldehyd-opløsning. Arkivfoto

Tirsdag måtte Frederiksborg Brand & Redning rykke ud til Hillerød Hospital, da der var blevet spildt en liter formaldehyd-opløsning. Arkivfoto

Gift-udslip på hospitalet: Røgdykkere måtte hjælpe under operation

Operationsgang på Hillerød Hospital måtte tirsdag evakueres efter udslip af formaldehyd. Kemikalierøgdykkere hjalp med at hente ting til lægerne under en operation

Af
Mette Dolmer Thygesen

Både patienter og personale måtte evakueres fra en operationsgang på hospitalet i Hillerød, da nogen var så uheldig at tabe en dunk med omkring en liter formaldehyd-opløsning, som løb ud på gulvet, tirsdag aften omkring klokken 17.20.

Frederiksborg Brand og Redning sendte straks mandskab til stedet:

"Formaldehyd er en gift, som afdamper rimelig kraftigt, og som er skadelig, hvis man indånder det eller rører ved det. Så vi finder hurtigt ud af, at vi er nødt til at evakuere omkring 10 mennesker fra stedet," siger Thomas Danholm, som var indsatsleder på stedet.

Det ætsende stof bruges på hospitaler til desinficering af kirurgiske instrumenter, og i dampform kan det bruges til at desinficere rum.

Sikkerhedsafstand

Redningsmandskabet iværksatte en sikkerhedsafstand på 50 meter til stedet, hvor formaldehyden var tabt, men det viste sig ifølge Thomas Danholm at være lidt af en udfordring:

"Der var en operation, som ikke kunne afbrydes, i gang på nabostuen, og der var ikke en afstand på 50 meter. Men vi fik forsejlet lokalet, så operationen kunne fortsætte, mens de, der opererede og patienten, blev iført masker. Samtidig blev vi enige med Kemisk Beredskab om, at vi skulle opsamle formaldehyden og afdække området, så der kunne blive passende gjort rent bagefter. Vi fik det opsamlet af to kemikalierøgdykkere og så efterfølgende taget kontakt til et skadeservicefirma, som skulle foretage den ekstra rengøring," siger Thomas Danholm, som glæder sig over, at det hele foregik i et godt samarbejde med hospitalsledelsen.

Manglede udstyr i nødoperationsstue

En patient måtte bringes til en nød-operationsstue, men personalet manglede noget bestemt udstyr, som de ikke kunne hente i det afspærrede område. Her trådte redningsmandskabet til med en hjælpende hånd:

"Vi hjalp med at gå ind i området og hente nogle ting. Så det var en lidt anderledes opgave, men vi kunne hjælpe hinanden, og det siger noget om det gode samarbejde, vi havde med hospitalet," siger Thomas Danholm.

Redningsmandskabet forlod stedet igen omkring klokken 19.30. Ingen kom til skade ved udslippet, oplyser Nordsjællands Politi.

Publiceret 05 December 2018 12:54