Elin Starup klarede VM i halv Ironman i september 2017 i Tennessee i USA. Foto: Privat

Elin Starup klarede VM i halv Ironman i september 2017 i Tennessee i USA. Foto: Privat

Elin skal cykle solo tværs over USA - som første danske kvinde nogensinde

42-årige Elin Starup fra Alsønderup skal deltage i verdens hårdest cykelløb Race Across America. Ingen dansk kvinde har nogensinde stillet til start som solorytter før

Nogle mennesker drømmer om at leje en bil, sætte sig ind bag rattet og køre tværs over USA. Elin Starup fra Alsønderup har en anden drøm: At cykle tværs over USA.

Og ikke bare cykle over flere uger med overnatninger undervejs - nej, strækket på knap 5000 kilometer igennem 12 stater skal hun tilbagelægge alene på maximalt 12 døgn og 21 timer i ultracykelløbet Race Across America.

“Da jeg hørte om løbet første gang, var min umiddelbare følelse, at så langt kan man da ikke cykle. Det er jo vildt,” fortæller Elin Starup.

Fik du læst: Lidl lader vente på sig

Men nu stiller hun altså selv op til start - og ingen dansk kvinde er nogensinde stillet til start før som solo-rytter.

“Det er lidt af en mandeverden. Mænd er ofte villige til bare at gå lidt længere og tage nogle lidt vildere udfordringer op. Der kun 40 kvinder, der har gennemført Race Across America gennem tiden,” siger hun.

Gennem ørken og bjerge

Deltagerne i Race Across America skal blandt andet cykle hen over Rocky Mountains, så løbet har 50.000 højdemeter. Temperaturerne skifter, så den både kan komme ned på 0 grader og helt op til 50 plus-grader.

Elin Starup vil deltage, fordi hun er nysgerrig - hvordan er det at cykle i en ørken eller i bjergene efter flere dage på cyklen? Og hvordan er det at nå længere ud og udfordre sig selv maximalt?

“Det er den ultimative udfordring. Og jeg synes, det er sjovt, at der er en tidsfaktor i det - at jeg skal nå det på en bestemt tid. Det er en udfordring fra mig til mig. Jeg skal ikke bevise noget over for nogen. Jeg har vildt meget lyst til at prøve det, og de udfordringer, man skal igennem til Race Across America, er ikke noget, jeg kan opleve i et dansk løb,” forklarer hun.

Først og fremmest skal 42-årige Elin Starup nu gennemføre Race Around Denmark - 1600 kilometer rundt i Danmark på maximalt fire døgn - her i 2018. Hun fulgte løbet i 2017 og kunne mærke indeni, at det var hendes drøm at være med året efter. Hun blev den første til at melde sig til løbet, og nu er kun én anden kvinde end hende meldt til ud af 15 deltagere på den fulde distance.

Det var også på hendes initiativ, at arrangørerne bag Race Across America godkendte Race Around Denmark som et løb, der kvalificerer til det amerikanske ultraløb. Hun kontaktede organisationen og spurgte, om de ville kigge på, om Race Around Denmark opfyldte kriterierne som kvalifikationsløb - og der gik ikke længe, før løbet blev godkendt.

Når Elin Starup ikke træner, trækker hun straks i det mere feminine tøj. Hun kunne for eksempel aldrig finde på at tage til og fra spinning i træningstøj. Foto: Mdt

Når Elin Starup ikke træner, trækker hun straks i det mere feminine tøj. Hun kunne for eksempel aldrig finde på at tage til og fra spinning i træningstøj. Foto: Mdt

45 km til og fra arbejde

Det var i maj 2016, at Elin Starups kærlighed til cykelsporten for alvor voksede sig stærk. Hun havde indtil da løbet for at holde sig i form, men et par trykkede ribben betød, at hun tog sin gamle racercykel i brug igen.

Resten af året 2016 blev det til 2000 kilometer på landevejene. Året efter, i 2017, tilbragte hun endnu flere timer på de to hjul og tilbagelagde i alt knap 14.000 kilometer på vejene.

Træningen foregår ofte på vej frem og tilbage fra jobbet som it-konsulent i Brøndby - pudsigt nok også en mandeverden, hvor hun var den første kvinde, der blev ansat i firmaets it-afdeling, da hun startede der for tre år siden. Der er 45 kilometer hver vej til jobbet, og dem cykler Elin Starup så hver dag. Vækkeuret ringer klokken 5, og klokken 6 sætter hun sig i sadlen og begiver sig af sted. På vej hjem lægger hun ofte et par kilometer ekstra til ruten:

42-årige Elin Starup er klar til sit livs udfordring. Foto: Mdt

42-årige Elin Starup er klar til sit livs udfordring. Foto: Mdt

“Svært at lade være”

“Nu hvor det er lyst længere, er det svært at lade være. Tit har jeg besluttet at cykle direkte hjem, men når jeg så når til Bendstrup, er det som cyklen automatisk drejer af mod Pibe Mølle, og så kommer der lige en omvej på. Det er fantastisk at kunne sætte sig på cyklen efter en lang arbejdsdag foran skærmen. Så er man helt klar i hovedet, når man kommer hjem,” siger hun om den omkring to timer lange cykeltur.

“Der er da nogle morgener, hvor jeg tænker, 'skal jeg virkelig cykle?'. Men efter få minutter på cyklen, er det glemt igen”.

Hver dag cykler Elin 45 kilometer til og fra arbejde fra hjemmet i Alsønderup. Foto: Mdt

Hver dag cykler Elin 45 kilometer til og fra arbejde fra hjemmet i Alsønderup. Foto: Mdt

Cyklede til Iron Man

Race Across America er ikke den første udfordring, Elin Starup har sat op for sig selv. I 2017 gennemførte hun to halve ironman, og en hel ironman skal gennemføres til august i år. Da hun gennemførte Lillebælt Halvmarathon sidste år, tog hun også cyklen begge veje til og fra løbet. Altså 450 kilometer på cyklen og et halvmaraton i løbet af en weekend.

“Folks reaktioner er alt fra, at de synes, jeg er sej, til at jeg er “rablende vanvittig”. Mine venner og familie har vænnet sig til, at når jeg kommer på besøg, har de et håndklæde klar til mig. For de ved bare, jeg kommer på cykel - uanset om det er til brunch i Sorø eller lagkage i Solrød. Jeg udnytter de muligheder, der er for at komme på cyklen”.

Distancemæssigt ligger Race Across America langt over Tour de France. Ruten byder på meget varieret terræn - lige fra svimlende højdemeter til ørkenvarme til rystende kulde om natten. Altsammen oven i meget få timers søvn, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at nå frem i tide. Foto: Privat

Distancemæssigt ligger Race Across America langt over Tour de France. Ruten byder på meget varieret terræn - lige fra svimlende højdemeter til ørkenvarme til rystende kulde om natten. Altsammen oven i meget få timers søvn, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at nå frem i tide. Foto: Privat

Fuldstidjob ved siden af

Allerede nu bruger Elin Starup rigtig mange timer på at gøre klar til Race Across America, selvom det først finder sted næste år. Hun kalder det 'et fuldtidsjob ved siden af fuldtidsjobbet', fordi hun skal ud at skaffe sponsorer og et team på 10 mennesker, som vil følge hende på turen hen over USA.

Fem er allerede på plads, deriblandt hendes coach hillerødborger Claus Robl - som beskrevet her i Hillerød Posten - har gennemført løbet.

“Jeg har lige fået min sponsoraftale hjem til tøj - det er helt fantastisk. Det var en kæmpe sten, der faldt fra mit hjerte. Det der med at træde ind i en cykelbutik for eksempel og spørge, om de vil sponsorere mig, er udfordrende, for jeg er et meget privat menneske. Jeg er bare jublende lykkelig, når det lykkes at få nogen med. Jeg er enorm ydmyg over, når nogen vil hjælpe. For egentlig er det jo ret egoistisk at bede andre kaste penge efter, at jeg kan nå mit mål”, siger Elin Starup.

Hvis man har lyst til sponsorere Elin Starup, kan hun kontaktes på ultra@elinstarup.com.

Publiceret 06 February 2018 06:00