Christina Thorholm stod mandag sammen med NytGribskovs Anders Gerner Frost på Helsinge Station for snakke med pendlere om de nye prisstigninger på togturen.
Christina Thorholm stod mandag sammen med NytGribskovs Anders Gerner Frost på Helsinge Station for snakke med pendlere om de nye prisstigninger på togturen.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Til kamp mod prisstigninger på offentlig transport

Mandag blev det markant dyrere at køre på længere rejser med s-tog fra Hillerød

Priser fra København til Hillerød:

Pendlerkort: Stiger fra 1385 til 1390 kroner
Med Rejsekort: Stiger fra 49 til 53,50 kroner
Med enkeltbillet: Falder fra 108 til 92 kroner

Plejer du at smutte en tur til København og betale med Rejsekortet, skal du sætte nogle flere penge ind på transportkontoen.

Turen med s-tog fra Hillerød til København er fra 16. januar steget i pris. Ifølge Hillerød Postens første oplysninger lød stigningen på 12 kroner fra 39,20 kroner til 51 kroner, mens Movia oplyser, at prisstigningen er på fire en halv kroner fra før 49 kroner til nu 53,50 kroner.

Lange rejser har været for billige fra Nordsjælland

Stigningen skyldes, at Nordsjællænderne er blandt taberne i det nye takstsystem 'Takst Sjælland', som fra 16. januar slog fire forskellige sjællandske takstsystemer sammen til et samlet system for busser, tog og metro. Nordsjællænderne har altså hidtil betalt for lidt for lange rejser, hvis priserne skal være ens for alle.

Nogle destinationer bliver markant billigere at rejse mellem - for eksempel turen mellem Næstved, Ringsted, Holbæk eller Slagelse og København.

Men i Nordsjælland ryger priserne altså opad, også mere nordpå i Gribskov Kommune. Her er der tale om en prisstigning fra 49 kroner til 73 kroner på en rejse mellem Gilleleje og København.

Byrådsmedlem og folketingskandidat Christina Thorholm (R) fra Nødebo kæmper mod prisstigningerne, som hun kalder "vanvittige". Hun har startet en underskriftsindsamling online, hvor hun skriver:

"Vi mener, at stigningen er urimelig høj, og at trafikselskaberne skal se på deres løsning igen. Det handler om at tage ansvar for, at os, der bor i yderområder, ikke kommer til at betale en uforholdsmæssig stor regning for en omlægning".

Bunden opgave

Ifølge trafikselskabet Movia er det dog de færreste, som kommer til at opleve store prisstigninger - men mange kommer til at opleve små stigninger.

Det var en bunden opgave for trafikselskaberne at få rettet op på et rodet og uigennemskueligt prissystem, efter at Rigsrevisionen i august 2015 rettede en skarp kritik mod selskaberne.

Hillerød Posten har spurgt centerchef Eskil Thuesen fra Movia, som har stået for at samle trådene i det store systemskifte, om, hvorfor Nordsjælland bliver så hårdt ramt i reformen. Han har svaret i et skriftligt svar:

"For rejser på 2-8 zoner kommer der praktisk taget ingen ændringer. Men det bliver dyrere at rejse langt i hovedstadsområdet. Når Nordsjælland får prisstigninger skyldes det, at mange passagerer i hovedstadsområdet har haft fordel af alle-zoners-princippet, hvor man hidtil maksimalt har betalt for ni zoner – uanset hvor mange zoner, man rejste. Den fordel kan ikke opretholdes, når taksterne harmoniseres på tværs af Sjælland. I stedet har vi lavet et takstsystem, hvor der er sammenhæng mellem, hvor mange zoner du rejser, og hvor meget det koster".

Facebook-gruppe

Samlet set må trafikselskaberne ikke få flere eller færre penge ud af reformen. Men de, der får billigere priser, kan have ligget urimeligt højt i det tidligere takstsystem.

Ifølge Movia er prisen på et pendlerkort mellem København og Hillerød steget med fem kroner fra 1385 kroner til 1390 kroner. Rejser på en eller to zoner ændrer ikke pris.

Læs mere på:

http://dinoffentligetransport.dk/hjaelp-til-billetter/priser-og-zoner/takst-sjaelland/

Privatpersoner har også oprettet en Facebook-gruppe, som man kan finde ved at søge på "Takst Sjælland". Her kan man dele informationer, stille spørgsmål og komme med tips til takstreformen.

Prisberegneren for pendlerrejser:

http://dinoffentligetransport.dk/hjaelp-til-billetter/priser-og-zoner/takst-sjaelland/priser-zoner/

Se, hvor mange zoner du skal bruge på korte rejser 2-8 zoner her: http://dinoffentligetransport.dk/trafikinformation/trafikkort/zonekort/

Her kan du skrive under på Thorholms underskriftsindsamling:

https://www.skrivunder.net/nej-til-dyrere-billetter

Publiceret: 19. Januar 2017 06:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Hillerød Posten

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt