Andreas Skov Olsen har for FC Nordsjælland leveret præstationer og masser af gode mål i sin første rigtige sæsonen i Superligaen. Foto: Jens Berg Thomsen

Andreas Skov Olsen har for FC Nordsjælland leveret præstationer og masser af gode mål i sin første rigtige sæsonen i Superligaen. Foto: Jens Berg Thomsen

Superligaens varmeste navn: Det gyldne venstreben fra Alsønderup

Andreas Skov Olsen er forårets varmeste navn i Superligaen, og der snakkes om udland og store pengesummer, men teenageren har ikke travlt: "Jeg vil først prøve at bo alene, inden jeg rejser ud"

Af
Niels Idskov

I november scorede Andreas Skov Olsen begge mål i FC Nordsjællands udebane-sejr på 2-1 over Sønderjyske. Det var klubbens første sejr på udebane siden marts samme år, så matchvinderen var ekstra glad bagefter. Forleden scorede han også to gange ude mod FC Midtjylland, men det trækker ifølge hovedpersonen fra, at kampen endte 3-3.

Jeg går efter at score mål, men holdet er vigtigere

"Jeg går efter at score mål, men holdet er vigtigere, og det mener jeg," siger spilleren, der har scoret seks mål i forårets fire kampe, som netop er kåret til Månedens spiller i februar, og som bare 19-årig er brudt totalt igennem i denne sæson. Det kommer til udtryk ved, at sportspressen nævner beløb i nærheden af 100 mio. kroner som absolut mulig overgangssum, hvis den unge mand vil til udlandet allerede til sommer. FC Nordsjælland har tidligere solgt Emre Mor for 75 mio. kr., men Skov Olsen vurderes til at befinde sig et niveau højere.

Ikke alene i kraft af de 17 mål, der placerer ham næstøverst på Superligaens topscorerliste, men også måden han scorer på. Placeret på højrekanten trækker han gerne ind i banen, dribler forbi en modstander eller to og afslutter iskoldt med venstrebenet. Med sine 187 cm har han en god højde for en angriber, men han lægger stadig på med ekstra fysisk træning og øvelser til at forbedre hovedspillet. Alligevel er han allerede nu en næsten perfekt angriber, der også er på tale til det danske U/21-landshold, der skal til slutrunde i San Marino i juni.

Har ikke travlt

"Jeg har kontrakt med FC Nordsjælland til 2020, og til sommer skal jeg sammen med min agent Michael Bolvig kigge på mulighederne - herunder måske at tale kontraktforlængelse med FCN. Jeg har ikke travlt med at komme udenlands. Det var spændende i starten med al den ros og alle de rygter, men nu er jeg blevet bedre til at tage det, som det kommer. Én ting ad gangen. Jeg kan stadig udvikle mig meget i Superligaen, og derudover vil jeg gerne prøve at bo alene, inden jeg tager afsted. Jeg har også set eksempler på unge danske spillere, der er taget til udlandet, men er havnet på bænken i deres klub. Det vil jeg gerne undgå," fastslår Andreas Skov Olsen, der bor hjemme hos forældrene i Hillerød.

Jeg har ikke travlt med at komme udenlands. Det var spændende i starten med al den ros og alle de rygter, men nu er jeg blevet bedre til at tage det, som det kommer. Én ting ad gangen

Også Jores Okore fra AaB havde problemer med Andreas Skov Olsen, en af sæsonens store opdagelser i Superligaen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Også Jores Okore fra AaB havde problemer med Andreas Skov Olsen, en af sæsonens store opdagelser i Superligaen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er en klædelig tålmodighed og en vis jordbundethed, som den succesombruste angriber udstråler. Men selvtilliden fejler ikke noget hos teenageren, der blev opdaget af FC Nordsjælland, da han var bare 10-11 år. Andreas Skov Olsen førte sig frem for Alsønderup i den internationalt besatte ungdomsturnering Tivoli Cup på Hillerød Stadion, og ikke så længe derefter var skiftet fra landsbyklubben udenfor Hillerød til fusionsklubben i Farum en realitet.

En skade efterfulgt af operation i hofteskålen satte talentet ud af spillet i halvandet år frem til han var 15 år og fuldt genoptrænet. Men siden er det gået stærkt med kampe på diverse u-landshold samt debut på FC Nordsjællands førstehold i forrige sæson. Hans 17 mål i denne sæson gør ham til den mest scorende teenager i Superligaen i en enkelt sæson.

Sætter nye mål

"Fra start af var målet 10 scoringer, senere blev det 15, og nu er det 20, så jeg mangler kun tre, og der er mange kampe tilbage," kommer det håbefuldt fra Andreas Skov Olsen, som på denne liste overstråler kendte forgængere som David Nielsen og Andreas Cornelius. Ingen hjemlig angriber er slået så markant igennem i sin første, rigtige sæson på højeste niveau, og eksperten Morten Bruun har sammenlignet Skov Olsens niveau og gennembrud med topspillere som Jesper Grønkjær og Brian Laudrup.

"Det vigtigste for mig er stadig at udvikle mig. Det var derfor, at jeg gik ud af gymnasiet for et par år siden. Der er jo træning om formiddagen og lange aftenture til kampe i Jylland. Jeg gik så i gang med at læse nogle enkeltfag ved siden af, men det er jeg igen stoppet med. Fodbolden har altid betydet meget for mig, og lige nu fylder den helt vildt. Selvfølgelig vil gerne til udlandet, og jeg har altid holdt med Manchester United, og det vil være en drøm at spille i Premier League - engang. Men der er mit fokus slet ikke nu. Det gælder FC Nordsjælland og min egen udvikling. Jeg har trænet meget mit højreben, så jeg også kan score med det. Det er lykkedes, og det dur jo heller ikke, hvis jeg altid trækker mod venstre. Det finder modstanderne snart ud af," kommer det fra FCN-spilleren.

Der falder også stor ros til FC Nordsjælland for at udvikle teknisk dygtige talenter - og give dem masser af spilletid. Men kan det blive for meget i en lang sæson, der først slutter ved U/21-EM med minimum de tre gruppekampe mod Tyskland, Østrig og Serbien?

Den anden Skov

"Jeg vil være glad for bare at være med i truppen. Jeg har været med i et par kampe, men er kommet lidt sent ind på holdet. Der er hård konkurrence om de forreste pladser, og de fleste er et par år ældre end mig, så det er ikke sikkert, at jeg kommer til at spille så meget der, vurderer FCN-angriberen.

Foran ham i køen står i dobbelt forstand "den anden Skov" - nemlig FC Københavns Robert Skov, der er ligatopscorer med 22 mål, og ligesom Andreas Skov Olsen er en venstrebenet højrekant. Hvem skal man foretrække?

"Men jeg kan godt se en opstilling med plads til dem begge to - uden at jeg dermed siger, at det bliver sådan, for der er mange om buddet på midtbanen og i angrebet," siger Niels Frederiksen, der er træner for U/21-landsholdet. Han kunne godt se Andreas Skov Olsen på venstrekanten eller som 9´er, altså central angriber. Men som sagt: Der er længe til U/21-EM - og hård kamp om pladserne.

"Det er nogle vanvittige frisparksmål, som Robert sparker i kassen. Men jeg er selv ved at blive god til dødbolde. I hvert fald har jeg scoret tre gange på straffespark her i foråret," griner Andreas Skov Olsen. Klar til næste udfordring.

Publiceret 15 March 2019 06:00