Siden han blev cheftræner i Brøndby i 2016, har tyske Alexander Zorniger rusket op i Superligaen. Foto: Liselotte Saabro/Ritzau Scanpix

Siden han blev cheftræner i Brøndby i 2016, har tyske Alexander Zorniger rusket op i Superligaen. Foto: Liselotte Saabro/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Det blå-gule pres fra Vestegnen

Under cheftræner Alexander Zorniger praktiserer Brøndby en ekstrem spillestil, der har rusket op i dansk fodbold

Af
Peter Klar

modstanderen Da Brøndby er regerende dansk pokalvinder, fandt lodtrækningen til 3. runde, hvor Brøndby møder Hillerød, sted på Brøndby Stadion.

Selv om Brøndby ikke har fået den bedste sæsonstart i Superligaen, er ingen i tvivl om, at det er en af Danmarks allerstørste klubber, som Hillerød Fodbold har trukket i Sydbank Pokalen.

De blå-gule fra Vestegnen har vundet ti mesterskaber og tre pokaltitler siden 1985, og det aktuelle Brøndby-mandskab er det stærkeste i en årrække med stjerner som den tyske offensive midtbanespiller Hany Mukhtar og den polske angriber Kamil Wilczek.

Overfaldsfodbold

Siden han blev cheftræner i Brøndby i 2016, har tyske Alexander Zorniger rusket op i Superligaen med en kompromisløs spillestil, der herhjemme ofte går under den dramatiske betegnelse 'overfaldsfodbold'

Med defensiv risiko handler det i sin reneste form om at erobre bolden og afslutte inden for få sekunder.

Med sit fokus på det tidlige, høje og hårde pres kan Zorniger ses som eksponent for samme stilart, som med variation har været praktiseret af andre tyske trænere som Ralf Rangnick (RB Leizig) og Jürgen Klopp (Dortmund, Liverpool).

Brøndby som klub er dog ikke uvant med at tænke i tidligt pres, idet det var den tidligere Brøndby-træner Ebbe Skovdahl, som i sin tid lancerede presfodbold som taktisk greb i dansk klubfodbold.

Tuder ikke

Bortset fra det endnu manglende mesterskab har Alexander Zorniger og Brøndby vist sig at være et perfekt match – ikke bare sportsligt, men også i forhold til tilhængerne.

“Jeg ved, at vi spiller fodbold på en speciel måde, og den måde passer rigtig godt til denne her klub og dens fans. Det er mennesker, der kæmper og måske falder, men som ikke bliver liggende og tuder over deres uheld,” har Zorniger sagt i et interview med Zetland.

Et frisk pust

Hillerød-træner Kasper Jørgensen er blandt dem, der anerkender Alexander Zornigers påvirkning af dansk fodbold.

”Det har været et frisk pust, at han er blevet Brøndby-træner. Han er kommet med noget andet, end vi har været vant til, og det har åbnet mange danske træneres øjne for andre måder at gribe tingene an på. Han sætter meget på spil bagi med den her form for angrebsfodbold, men tror fast på, at det første pres er vigtigt,” siger Kasper Jørgensen.

Nu er det Hillerød Fodbolds tur til at møde det blå-gule pres fra Vestegnen.

Publiceret 27 September 2018 10:00