Farvel til drømmen om læreruddannelse i Hillerød

Professionshøjskolen UCC ønskede selv at placere en ny læreruddannelse på campus i Hillerød. Men regeringen havde andre planer

Hillerød må nu skyde en hvid pil efter drømmen om at få en læreruddannelse til Campus på Carlsbergvej.
I flere år har UCC ellers arbejdet frem mod, at lærerstuderende kan flytte ind til de pædagog- sygeplejerske- og fysioterapeutstuderende i Hillerød. Men regeringen havde andre planer og har i stedet bedt professionshøjskolen UCC om at åbne læreruddannelsen i Helsingør.
Rektor Laust Joen Jakobsen lægger ikke skjul på, at det ikke er UCCs egen idé at åbne læreruddannelsen i Helsingør:
“Vi har gjort rigtig meget for at prøve at få læreruddannelsen til Hillerød, for det er en god idé at lægge en læreruddannelse i Nordsjælland. Men vi har ikke fået mulighed for at vælge, hvor den skulle ligge. For os ville det mest logiske være at placere den i Hillerød, hvor vi har bygget noget særligt op med campus, kantine og et miljø med en masse andre unge under uddannelse,” siger han til Hillerød Posten.


Ikke fagligt projekt

For UCC bliver det en vanskeligere opgave at løse, end hvis uddannelsesinstitionen skulle ligge i Hillerød, hvor UCC allerede er startet op så småt med en lærermerituddannelse.
“Men nu er opgaven altså at lægge den i Helsingør, og så er det den opgave, vi må løse,” siger Laust Joen Jakobsen, som hæfter sig ved, at regeringen ved fremstillingen af udflytningen af de 3.900 statslige arbejdspladser kaldte det “et politisk projekt”.
“Da lyttede jeg godt efter. Altså er det et politisk projekt, der bestemmer, at der skal være læreruddannelse - hvorimod et fagligt projekt ville bestemme, at den skulle ligge i Hillerød, hvor der i forvejen ligger en række uddannelser, og hvor der er et faglig fællesskab, man kan få gavn af”.


Både pædagoger, fysioterapeuter og sygeplejersker uddanner sig på campus i Hillerød. Men der kommer ikke lærere til. Arkivfoto

Både pædagoger, fysioterapeuter og sygeplejersker uddanner sig på campus i Hillerød. Men der kommer ikke lærere til. Arkivfoto

Attraktivt med mange studerende

For UCC var ikke interesseret i at lave et uddannelsesmiljø, som ligger for sig selv, siger han:
“Det er sjældent attraktivt, når der er relativt få studerende samlet. De unge vil gerne ind i et fælles miljø og være sammen med andre. Så beliggenhed er utrolig vigtigt. Hillerød er blevet en succes, hvor der nu er 2500 studerende samlet. Nu må vi se, om vi kan kopiere den succes til Helsingør, men jeg tvivler på det, når læreruddannelsen skal ligge alene,” siger han og tilføjer:
“Det kan i hvert fald slå en uddannelse ihjel på kort tid, hvis man placerer den ude i et industrikvarter i golde lokaler med dårlig infrastruktur. Det er der ingen, der har interesse i”.


Tvivl om merit-uddannelsen kan fortsætte

I august sidste år begyndte de første nye studerende på meritlæreruddannelsen på Campus i Hillerød, men nu ved Laust Joen Jakobsen ikke, om uddannelsen overhovedet kan fortsætte i Hillerød.
“Vi var blevet bedt om at komme med et udspil til en læreruddannelse i Helsingør, og det er vi kommet med. Så fik vi en tilbagemelding dagen før, det blev offentliggjort. Så det er stadig helt nyt for os. Nu skal vi til at tænke over, om det får konsekvenser for meritlæreruddannelsen i Hillerød. Jeg håber det ikke, men det er klart, at vi må tænke det igennem nu og se på, hvor de mest fornuftige placeringer af vores læreruddannelser er”.
Han har nu svært ved at tro på, at der nogensinde skulle komme en rigtig læreruddannelse i Hillerød.
“Vi må se på, hvad grundlaget kunne være for det. Vores analyser har vist, at det er svært at tiltrække så mange, som gerne ville have, til en ordinær læreruddannelse i Nordsjælland. Så det er svært at tro, der kunne åbne noget i Hillerød, hvis der også åbner en i Helsingør”.

null

Publiceret 19 January 2018 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV