Skraldemand:

"Det kan du gøre for at hjælpe os"

Sneglatte veje og støvende affald er nogle af de udfordringer, som skraldemændene Hillerød møder, når de tømmer affaldsbeholderne

Vinteren er over os, og for mange betyder det ild i brændeovnen og kælketure, så snart der falder sne. For skraldemændene kan både brændeovne og vintervejr dog være en udfordring, da det betyder spejlglatte indkørsler og fortove samt risiko for at få askestøv i ansigtet.
Vinteren er en tilbagevendende begivenhed, men alligevel kommer det hvert år bag på nogle husejere, at de skal huske at rydde sne på fortove og indkørsler, så skraldemændene kan håndtere affaldsbeholderne uden at risikere at glide eller falde.
”Når den første sne falder, er folk generelt gode til at skovle sne, men når der er gået nogle uger med frost, så kniber det. Og det værste er faktisk, når der ikke bliver saltet, for så ligger der sort is, der hvor man har ryddet sne,” fortæller Erik Christensen, som har hentet skrald i Hillerød Kommune i 38 år, i en pressemeddelelse fra Hillerød Forsyning.
Fik du læst: 17-årige Casper kørt ned i fodgængerfelt - men bilisten kørte bare videre
”Isen er vores værste fjende. Vores arbejde foregår jo ofte i de mørke timer, og isen er svær at se, så jeg vil opfordre husejerne til også at salte eller gruse. Det ville også hjælpe os meget, hvis man kørte beholderne ud til vejen, hvis der ikke er ryddet for sne,” fortsætter Erik Christensen.
De største udfordringer med glat føre oplever skraldemændene, når vejene hælder, som det er tilfældet i mange af de mindre byer i kommunen. Her er det ikke kun skraldemændene, som risikerer at glide. Det kan også være svært for bilerne at komme op ad bakkerne – og ikke mindst at bremse igen.
Fik du læst: Stor smykkekæde er kommet til Hillerød
”Fortove og indkørsler er skraldemændenes arbejdsplads, og som arbejdsgiver har vi ansvar for, at forholdene er i orden, samtidig med at vi yder den bedst mulige service til vores kunder,” siger Direktør for Affald, Kunder og Facility i Hillerød Forsyning, Peter Maltha, som opfordrer borgerne i Hillerød til at sørge for, at der både er ryddet og saltet på deres grund, så man undgår faldulykker.
Pak asken ind
Under overskriften 'Sammen om affald' sætter Hillerød Forsyning samtidig spot på problemet med støvende affald som for eksempel aske fra brændeovne, som skraldemændene hyppigt oplever problemer med i vinterhalvåret.
Erik Christensen fortæller, at han flere gange hver uge oplever at få askestøv op i ansigtet, når han tømmer affaldsbeholderne, fordi asken ikke er pakket ind.
”Det gælder om at trække næsen til sig. Asken står ud af bagenden på bilen, når vi tømmer beholderen, og det kommer så hurtigt, at det er vanskeligt at undgå at være tæt på,” siger han.
Derfor opfordrer han alle borgere til at pakke aske og andet støvende affald i plastikposer, trykke luften ud og binde knude på posen, før de smider den i affaldsbeholderen.
”Mange borgere er ikke opmærksomme på, at støvende affald er et problem – og derfor gør vi nu med kampagnen opmærksom på, at aske skal pakkes forsvarligt ind, før det smides i affaldsbeholderen,” siger Peter Maltha i pressemeddelelsen.
mw

Dine pligter ved sne og is

- Du skal fjerne sne og is hele vejen hen til beholderne – både på fortovet og på havegangen 
- Du skal salte eller gruse både hen til og rundt om beholderne
Bredden på den sti, du har ryddet, skal være min. 1 meter
- Du skal sørge for at lave en passage gennem sneen, hvis du har skovlet sneen i bunker ud mod kørebanen. Hvis du ikke har ryddet vejen hen til beholderne, skal du køre dem ud til vejen inden kl. 6 den dag, de skal tømmes

Sådan gør du med aske og støvende affald:
Pak asken (det støvende affald) i en plastikpose, Tryk luften ud af posen og Bind knude på posen - Sørg for, at asken er helt kold, inden du lægger den i posen, så du undgår brandfare.

Læs mere på www.hillerodforsyning.dk/affald

Publiceret 31 December 2017 14:00

SENESTE TV