Nye Borgerliges kommunale vagtværn skudt ned

Der kommer ikke et kommunalt vagtværn i Hillerød i denne omgang

Af
Martin Warming

Martin Warming

Der kommer ikke til at patruljere kommunale vagter i bymidten og rundt omkring i villakvarterne i Hillerød.
Byrådsmedlem Mette Thiesen fra Nye Borgerlige har ellers foreslået, at Hillerød Kommune skal oprette et kommunalt vagtværn, men forslaget blev skudt ned med et brag på byrådsmødet forleden.
Læs også: Klaus Markussen: "Hvis man ikke kan få det bedste, må man tage det næstbedste"
“Vi oplever desværre stigende bandeaktivitet i Nordsjælland og i Hillerød Kommune. Samtidig oplever vi boligområder, der hærges af tyverier og utryghed i vores natteliv. I Nye Borgerlige er vi bevidste om, at Politireformen har drænet vores politi, og at politiet – selvom de forsøger – har svært ved at sikre hele kommunen med alle de andre opgaver, de også har. Derfor foreslår vi, at det undersøges i rette udvalg, hvorvidt vi kan etablere et kommunalt vagtværn, der kan patruljere og sikre vores institutioner, vores natteliv og vores boligområder med reference til politiet, hvis der opstår problemer. Det vil gøre borgerne mere trygge, sikre vores kommune bedre og være en kærkommen håndsrækning til vores politi,” skrev Nye Borgerlige i sagsfremstillingen til byrådsmødet.
Skudt ned med et brag
Men forslaget modtog ikke ligefrem opbakning fra de øvrige byrådsmedlemmer. 23 stemte imod forslaget, mens kun Mette Thiesen selv og Lene Kattrup (DF), der er stedfortræder, stemte for. 
“Det er rigtig ærgerligt, at de fleste politikere ikke tage borgernes tryghed alvorligt,” siger Mette Thiesen til Hillerød Posten.
“Der er mange, der føler sig utrygge i vores bymidte, og der er også mange boligejere, der er utrygge på grund af de mange indbrud, der er i Hillerød. Så sent som forleden var der et voldtægtsforsøg, der blev stoppet af to forbipasserende, og i øjeblikket er det borgerne, der giver politiet en håndsrækning ved at træde til og hjælpe. Jeg mener, at et kommunalt vagtværn vil have en forebyggende effekt, og det vil også være med til at give en tryghedsfornemmelse blandt borgerne - og det synes jeg ærlig talt, at de fortjener,” siger Mette Thiesen.
Nye Borgerliges tanke med det kommunale vagtværn var, at kommunen skulle leje et privat firma eller ansætte private vagter til at patruljere og eventuelt foretage civile anholdelser. Derudover var Nye borgerlige åbne for, at frivillige kræfter kunne tage del i det kommunale vagtværn. Men det er absolut ikke en tanke, som Hillerøds kommende borgmester Kirsten Jensen (S) bakker op om.
“Jeg mener ikke, at kommunen skal overtage politiets opgaver. Vi skal heller ikke tale frygten op i vores by. Der er en masse frivillige - blandt andre Natteravnene - der i forvejen er med til at skabe tryghed i vores natteliv. Der er en arbejdsdeling mellem myndighederne, hvor politi er politi, og kommune er kommune,” siger Kirsten Jensen, der heller ikke er enig med Mette Thiesen i, at et kommunalt vagtværn vil være med til at skabe tryghed blandt borgerne.
“Jeg er bange for, at det kan have den modsatte effekt. Der kommer flere uniformer i gaderne, og det kan være med til at styrke frygten blandt borgerne,” siger hun
Må tage ansvar
Kirsten Jensen er godt klar over, at politiet er presset på ressourcer, men de nordsjællandske borgmestre har henvendt sig til politikerne på Christiansborg og foreslået, at Nordsjællands Politi skal beholde sine betjente i Nordsjælland i stedet for, at de bliver brugt til andre opgaver rundt omkring i landet.
Fik du læst: Hurtig reaktion redder kvinde med hjertestop
“Det er selvfølgelig en henvendelse, jeg bakker op om. Jeg mener ikke, at Hillerød Kommune skal lave et politi nummer to. Det kan være med til at gøre nogle mennesker nervøse for at gå i byen, når de i virkeligheden ikke behøver at være det,” siger Kirsten Jensen.
Mette Thiesen understreger, at et kommunalt vagtværn skulle være midlertidigt.
“Jeg er fuldstændig enig i, at det er en politiopgave, men politiet er skåret helt ind til benet. Kommunerne må gå ind og tage ansvar, så længe Christiansborg-politikerne svigter på det her område. Jeg hører, hvad borgerne siger, og jeg anerkender, at der er utryghed blandt borgerne. Et kommunalt vagtværn skulle selvfølgelig kun være en midlertidig løsning, indtil politiet får de ressourcer, de har brug for - men det har de ikke nu,” siger Mette Thiesen og tilføjer:
“Som ansvarlig politiker må man tænke ud af boksen en gang imellem, og det er det, jeg har gjort her. Der er desværre ikke tradition for, at man tænker nyt her i Hillerød, men jeg synes, at det er sundt at se lidt anderledes på tingene engang imellem”.

Publiceret 05 December 2017 08:00

SENESTE TV