91-årige Kaja Andersen fra Skævinge er her omgivet af sine to døtre, til venstre Liselotte Bisbjerg og til højre Else Andersen. Foto: Claus Beyer

91-årige Kaja Andersen fra Skævinge er her omgivet af sine to døtre, til venstre Liselotte Bisbjerg og til højre Else Andersen. Foto: Claus Beyer

Kritik af ældreplejen:

"Mor er udsat for omsorgs- og plejesvigt"

91-årige Kaja Andersen i Skævinge er udsat for omsorgs- og plejesvigt på grund af de mange besparelser på ældreområdet, siger hendes to døtre til Hillerød Posten

Af
Af Claus Beyer

Kaja Andersen sidder i sin kørestol ved kaffebordet i køkkenet, og hun har fortsat masser af overskud til smil og latter, når hendes to døtre er på besøg i hjemmet i Skævinge. Men bag det smilende ansigt skjules en hverdag med smerte, sorg og fortvivlelse.
Indtil maj i år har Kaja Andersen klaret sig selv igennem hele livet, trods den høje alder og nogle alvorlige handicap, som har fulgt hende igennem næsten 50 år. Venstre knæ blev dengang opereret stift, og højre ankel blev senere stift efter et alvorlig brud, men Kaja har alligevel selv klaret både familie, job og hjemmet uden at kny.
I maj 2017 endte Kaja Andersen på Hillerød Sygehus på grund af en alvorlig lungebetændelse, og efter et langt ophold kom Kaja til genoptræning på Rehabiliteringscentret på Milnersvej i Hillerød. Under opholdet blev Kaja visiteret til en plejehjemsplads, for selvom det var et godt og vellykkede ophold på Rehabiliteringscentret, ville Kaja ikke længere selv kunne klare at være alene i sit hjem.

Udskrevet uden plejehjemsplads

Den 18. august blev Kaja Andersen udskrevet fra Rehabiliteringscentret i Hillerød og sendt hjem i egen bolig, fortsat uden en plejehjemsplads, men døtrene Else Andersen og Liselotte Bisbjerg var fulde af fortrøstning, da de vidste, at der ventede deres mor en plads på plejehjemmet Bauneparken, tæt på deres mors hjem. Kaja har i de sidste mange år også haft sin gang i Bauneparken, så hun glædede sig til at skulle flytte til de trygge omgivelser, og det gør hun fortsat den dag i dag – selvom der har været flere ledige pladser på plejehjemmet siden hendes udskrivelse i august.
”Vi har selvfølgelig rykket flere gang for en plads, men får hver gang at vide, at man kun bliver tildelt en plads efter behov, ikke efter hvor lang tid der er gået. Vi mener jo absolut at mor har et stærkt behov for at komme på plejehjem. Hun er helt isoleret i sit eget hjem, og hun er fastlåst i sin kørestol. Mor tør ikke at bevæge sig rundt i sit hjem, da hun er bange for at falde, når der ikke er nogle omkring hende. Det betyder også, at hele det vellykkede og fantastisk ophold og den genoptræning, hun fik på Rehabiliteringscentret på Milnersvej, er gået helt tabt,” fortæller Else og Liselotte til Hillerød Posten.
“Vores mor bliver udsat for omsorgs- og plejesvigt”.

Rystende behandling

”En ting er så, at mor ikke er kommet på plejehjem endnu. Men vi er rystet over de manglende 'varme hænder', som vores mor er udsat for. Vi er ikke i tvivl om, at personalet gør alt, hvad de kan for at få arbejdsdagen til at hænge sammen. Men de mange besparelser, som de ældre og hjemmeplejen har været ude for i de sidste mange år - det er rystende, hvad det har af konsekvenser for de ældre som vores mor,” siger Liselotte Bisbjerg. Hendes ældre søster, Else, der selv bor i Skævinge fortæller videre:
”Mor har nogle meget alvorlige og store sår på benene. Forleden dag skulle hun så have besøg af en sygeplejerske fra det lokale lægehuse fra morgenstunden i en anden anledning. Sygeplejersken tog mors bandage af, og da hun så såret og benets tilstand, ringede hun omgående efter en sårsygeplejerske for at få det tilset. Sårsygeplejersken kom først omkring klokken 16 om eftermiddag, og da havde mor kradset benet helt til blods, da sårene kløer meget”.

Fyldt toiletstol ikke tømt hele dagen

”Personalet har heller ikke tid til at få mor op om morgen ved 7-tiden, som er hendes store ønske, så det sker flere gange først efter klokken 9. Og selvom mor gerne vil være oppe til klokken 21.30, sker det ofte, at hun bliver lagt i seng allerede klokken 19. Det er rigtig mange timer at ligge i sengen for mor. Hendes medicin er der heller ikke styr på. Vi har lige opdaget, at man har glemt at putte hendes blodfortyndende medicin i hendes pilleæsker. Hun er også visiteret til tøjvask to gange om ugen – men det holder heller ikke. Når de endelig vasker hendes tøj, bliver alt blandet sammen uden hensyn til farver eller hvilket stof, det er. Forleden glemte man så at tømme vaskemaskinen i fire dage, så tøjet lugter fortsat af mug og er meget krøllet. Et par af mors bukser er helt ødelagt ved den vask,” fortæller Else Andersen videre.

15 minutters rengøring på 14 dage

Kaja Andersen fået tildelt rengøring i hjemmet hver 14. dag:
“Men sidste gang, der var rengøring, var manden her kun i 15 minutter, hvor toilettet blev gjort rent, og så blev der støvsuget – det var alt,” forsætter Else Andersen, og der er mange flere skræmmende historier.
Kaja Andersen har haft en fyldt toiletstol stående i soveværelse en hel dag uden den blev tømt. Når hun ringer efter hjælp for at komme på toilettet, så kan der gå op til to timer, før hjælpen kommer.
Kaja er også begyndt at komme i Bauneparken hver tirsdag, men selvom hun bliver afhentet klokken 9, så kommer hjemmeplejen først 40 minutter, før hun skal af sted. Her skal de hjælpe hende ud af sengen, på toilettet, vaskes, have morgenmad og tøj på, og det hænger slet ikke sammen med den korte tid.

Efterladt i entré i en time

”Jeg kom herover til mor en tirsdag klokken 15, da mor kommer hjem fra Bauneparken klokken 14. Der sad mor fortsat i sin kørestol i entréen med alt sit tøj på. Der havde ikke været nogen og hjælpe hende ind i huset – så hun var jo meget ulykkelig, for hun vidste ikke, hvornår der kom nogle – hun vidste heller ikke, at jeg kom, og hun kunne ikke komme ind til telefonen og ringe efter hjælp,” fortæller Else Andersen.

Umuligt af kontakte den ansvarlige

”Vi har prøvet at kontakte kommunen for at få talt om dette og for at høre, hvordan det går med hensyn til en plejehjemsplads. Men telefontiden er kort hver dag, og der er så mange, der står i kø, så hele den sidste uge har telefonen ringet ud hver gang. Det er dybt frustrerende,” siger Liselotte og fortsætter:
“Hvor er de 'varme hænder', som alle taler om, til de ældre? Hvor er den værdige alderdom, som alle politikere er enige om, at de ældre skal have i Danmark? Hvor lang tid skal vi finde os i, at man bare behandler de gamle og svage så ringe – så uværdigt og uden omsorg samt respekt? Vi vil gerne understrege – meget kraftigt: Det er ikke hjemmeplejernes skyld, men de er så pressede, da de skal knokle fra den ene ende af kommunen til den anden – uden at have tid nok. Forleden dag havde vi endda besøg af en hjemmeplejer fra Egedal kommune. Hun undskyldte meget, da hun selv ingenting vidste om vores mor,” fortæller Liselotte og Else, der håber, at endnu flere vil fortælle om, hvordan andre ældre har det i deres hjem.
”Sandheden skal frem – de ældre skal ikke bare spares og gemmes væk,” slutter Liselotte og Else.

Publiceret 17 October 2017 07:00