Evaluering:

Byfest var en “ægte folkefest”

Både besøgende og aktører var overvejende tilfredse med årets byfest i Hillerød, viser ny evaluering. Nu skal politikerne vurdere, om der fremover skal afsættes op mod en halv million kroner til afholdelse af Hillerød Slotssø Byfest

Fire ud af fem gæster har haft en positiv eller meget positiv oplevelse, da de besøgte Hillerød Slotssø Byfest 9.-11. juni i år.
Det viser en ny evaluering, som bliver fremlagt for politikerne i Kultur- og fritidsudvalget på deres møde i dag, tirsdag.
Byfesten, som kommunen har bidraget med 300.000 kroner til, bliver i evalueringen betegnet som “festlig”, “stemningsfyldt”, “fællesskabende” og mangfoldig af både aktører, gæster og forretningsdrivende.
Udvalgsformand Peder Bisgaard (S) kunne selv kun deltage i byfestens afslutning, men var med på mange af møderne i forberedelsesfasen:
“Jeg oplevede et virkelig stort engagement og en stor opbakning fra alle parter - det glædede jeg mig virkelig over. Og at vi nu kan se, at folk har været tilfredse med den måde, det har kørt på, er positivt. Det viser, at det er en god investering, vi har foretaget,” siger han.
Byfesten blev afholdt første gang i maj 2016 og udvidede her i 2017 med flere arrangementer og to store koncerter i Slotsparken med blandt andre Cliff Richard. Byfesten markede også Frederiksborg Slotskirkes 400 års fødselsdag i år.
Ifølge evalueringen var flere end 1000 mennesker engagerede i afviklingen af de 180 aktiviteter under byfesten, og vejret faldt heldigt ud.
93 procent af aktørerne bag byfesten er i evalueringen “positive” eller “meget positive” omkring oplevelsen af byesten som helhed.
“Butikkerne havde en oplevelse af, at der var et fantastisk liv i byen, herunder god musik, og roste det store arbejde, der var lagt for dagen,” står der i evalueringen.
Styregruppe, arbejdsgruppe og tovholdere (arrangører) peger på i evalueringen på, at det lykkedes at “skabe begejstring” og “forene kræfter fra mange forskellige aktører”. Der blev skabt en ”ægte folkefest” med både stor mangfoldighed i aktiviteter og besøgende og høj kvalitet i såvel de enkelte arrangementer som i organisering og afvikling, lyder det fra arrangørerne, som var både foreninger og mange frivillige og professionelle kulturaktører, forretningsliv og kommunale aktører.
Blandt aktørerne svarer 42 procent 'ja' til at have mødt nye samarbejdspartnere i forbindelse med byfesten, og 44 procent svarer 'ja' til at være blevet inspireret til at gøre noget nyt. 85 procent af aktørerne vil gerne deltage i en byfest igen.
For mange foreninger har det været en succes at deltage, mener Peder Bisgaard - også selvom foreningernes indtjening måske ikke lige har været så stor, som den for eksempel er på Hillerød Kræmmermarked:
“Penge er ikke det eneste, det handler om. Det er også dejligt at være med i en succes, og det, mener jeg, foreningerne har. Jeg har ikke hørt nogen negative ytringer om, hvorfor 'vi dog skulle blandes ind i det'. Det har måske været en øjenåbner for nogle omkring, hvordan man kan samarbejde på tværs, Det er noget, vi gerne har villet længe - at aktørerne på kulturområdet lærer hinanden at kende. Og byfesten har på mange måder engageret og forenet foreningslivet på tværs”.

En halv million kroner

Evalueringen peger på, at en kulturel begivenhed af denne størrelsesorden kan være med til at sikre en højere omsætning i butikkerne, og at eventen kan være med til at udvikle kulturen, foreningslivet og samarbejdet i Hillerød Kommune.
Nu er spørgsmålet så bare, om kommunen skal smide penge i byfesten næste år igen. I så fald skal der udarbejdes et ønske til de kommende budgetforhandlinger om at afsætte op mod en halv million kroner årligt til afviklingen og planlægningen af byfesten.
Står det til udvalgsformand Peder Bisgaard, er det en god idé:
“Hvis man vil have en byfest, så koster det. Når vi lytter til folk, og de synes, vi skal gentage det, så det er svært at sige nej til,” siger han, men mener samtidig, det kan diskuteres, hvor pengene skal findes - for det skal ikke nødvendigvis være på kulturområdet, mener han:
“Hvis vi for eksempel opretter en eventpulje og tager halvdelen af pengene til en byfest, synes jeg, det er synd. Jeg tror, pengene skal findes et andet sted end i en eventpulje. Det er jo ikke kun kultur, vi taler om, men oplevelsesøkonomi, hvor mange kommer til byen og lægger penge i handlen også. Så det er ikke bare kulturen, der skal betale for det her,” siger han med henvisning til, at årets sparekatalog igen også byder på spareforsalg på blandt andet biblioteket, musikskolen og Frederiksborgcentret.
Ifølge forvaltningens oplæg kan 500.000 kroner fra kommunen udgøre en grundfinansiering, der kan dække de uundgåelige udgifter, der er forbundet med at afholde en byfest af den størrelsesorden. Midlerne skal blandt andet sikre byfestens infrastruktur i form af skilteplan, skilte, ekstra renhold, rengøring, sikkerhed, leje af scener og telte, vagter, strøm, kodaafgifter med videre.
Midler til projektledelse, aktiviteter og markedsføring er ikke indeholdt i den halve million kroner.

Byfesten betød, at der var mange handlende i gågaderne. Af de ni butikker, der har deltaget i evalueringen, fortæller 25 procent, at byfesten “i høj grad” har haft indflydelse på deres omsætning. 37 procent mener ikke, festen havde nogen indflydelse økonomisk. Arkivfoto: Martin Warming

Byfesten betød, at der var mange handlende i gågaderne. Af de ni butikker, der har deltaget i evalueringen, fortæller 25 procent, at byfesten “i høj grad” har haft indflydelse på deres omsætning. 37 procent mener ikke, festen havde nogen indflydelse økonomisk. Arkivfoto: Martin Warming

Bedre rengøring

Evalueringen byder også på en række forslag til forbedringer til fremtidige byfester.
Det er blandt andet at gøre programmet med mere overskueligt både på hjemmeside og i trykt avis, at forbedre rengøringen på kommunens toiletter og tømme affaldsspandene oftere, have flere børne- og ungeaktiviteter, flere store musiknavne på Posen og flere madboder på streetfoodmarkedet.
Det skal diskuteres, hvordan foreningerne kan få mere økonomisk ud af deres deltagelse, om der skal der være Tivoli, og om der skal være mega-koncerter samtidig med byfest.


Der var igen travaljeroning på Slotssøen. Arkivfoto: Claus Beyer

Der var igen travaljeroning på Slotssøen. Arkivfoto: Claus Beyer

Uddrag af evaluering:

93 procent af gæsterne vil anbefale andre at deltage i Hillerød Slotssø Byfest. Syv procent vil ikke anbefale byfesten.

Af de 47 aktører, som har svaret, har 42 procent oplevet byfesten som “meget positiv” og 51 procent som “positiv”.

85 procent af aktørerne vil gerne deltage i byfesten igen.

Publiceret 08 August 2017 07:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV