Birgitte Bregnedal kommer i sin nye børnebog ind på en problematik, hun selv kender alt for godt. Pressefoto: Lars Bahl

Birgitte Bregnedal kommer i sin nye børnebog ind på en problematik, hun selv kender alt for godt. Pressefoto: Lars Bahl

Børnebog tager alvorligt emne op

Forfatter Birgitte Bregnedals nye børnebog handler om Rasmus, som kommer i problemer i fodboldklubben, fordi hans mor drikker

Den lokale børnebogsforfatter Birgitte Bregnedal er aktuel med ny børnebog i fodboldserien 'Drømme og Driblinger'. Den nye bog tager fat i et tungt, men aktuelt tema: børn der vokser op med alkoholmisbrug i familien.
Emnet er ikke fremmed for forfatteren, som selv er vokset op i en familie med alkoholmisbrug. I bogen skildrer hun for eksempel, hvordan drengen Rasmus bliver bortvist fra sin klub, fordi hans kontingent ikke er blevet betalt. Pengene til nye fodboldstøvler har moderen pludselig brugt. For hun falder tit i søvn på sofaen ved siden af en tom vinflaske.
Forfatteren oplevede selv, hvor stor en skam der var forbundet med det, hvis ting ikke blev betalt eller ordnet, og andre voksne kom og spurgte til det:
"Jeg syntes, det var enormt ydmygende, og jeg bøjede hovedet, når jeg gik på gaden og undgik øjenkontakt. På den måde gik jeg og holdt mig tilbage i flere år," siger hun.

Vi skal tage os af udsatte

For Birgitte Bregnedal er det vigtigt, at de voksne tager sig af udsatte børn frem for at pege fingre af dem:
"De voksne må aldrig gå til børnene, for eksempel hvis kontingentet ikke er betalt. Det er forfærdeligt at gøre. Man skal gå til de voksne," siger hun opfordrer også til, at vi voksne generelt skal blive bedre til at hjælpe hinanden og være overbærende over for dem, der har færre ressourcer.
"Hvis forældrene for eksempel har en kørselsordning, så skal man ikke spørge barnet, 'hvorfor kører dine forældre aldrig?'. I stedet skal man se på, om man som familie har overskuddet og så lige køre de ekstra gange. Man skal hjælpe, når man har ressourcerne i stedet for at give barnet dårlig samvittighed, så det måske stopper til sport. Jeg mener, fællesskabet kan løfte mere, hvis der er en bevidsthed om, at nogen har mere brug for hjælp," siger hun.

'Kampen på kanten' er femte bog i serien. Pressefoto

'Kampen på kanten' er femte bog i serien. Pressefoto

Omgivelser har et ansvar

For nogle børn har forældre, der ikke kan bidrage, for eksempel til frugtordningen eller klassekassen:
"Så i stedet for at tale dårligt til barnet, skal vi gå til forældrene eller bare indse, at det kan ikke lade sig gøre for den familie. Det er nok ikke det, der vælter det hele".
For Birgitte Bregnedal er det vigtigt, at en forfatter tør tage alvorlige emner op, når man har drengenes opmærksomhed:
"Børn, der vokser op i familier med misbrug og svigt, forsøger at dække over svigtet. Ingen har lyst til at være sådan et barn, der ikke bliver taget sig ordentligt af. Derfor har omgivelserne ansvar for børn, der ikke har et trygt hjem".
Birgitte Bregnedals bog 'Kampen på kanten' er udkommet i januar på Gyldendals forlag. Det er den femte bog i serien 'Drømme og driblinger, hvor hver bog er en selvstændig historie om fodbolddrengene fra fiktive Kystby, og der er en ny hovedperson i hvert bind, så læseren kommer rundt på hele banen og hjem i alle familierne. Serien retter sig primært mod læsere på 8-12 år.
Det skønnes, at hver femte voksne dansker har haft alkoholmisbrug inde på livet i opvæksten, og over 120.000 børn skønnes lige nu at vokse op i en familie med alkoholmisbrug. En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen anslår, som Hillerød Posten skrev forleden, at alkoholmisbrug hvert år koster Hillerød kommune 37 millioner kroner.
'Kampen på kanten' er den 47-årige forfatters ottende bog.

null

Publiceret 25 January 2017 07:00