Nekrolog:

Vibeke Dilling Tortzen er død

91-årige Vibeke Dilling Tortzen sov stille ind efter et langt og aktivt liv

Det var aktiv og engageret sjæl, som 7. januar sov stille ind på Plejecentret Skovhuset.
Vibeke Dilling Tortzen, som blev 91 år gammel, var kendt af mange som en vidende, handlekraftig og særdeles synlig personlighed i Hillerød, især i kulturlivet.
I 2007 modtog hun Hillerød Kommunes Kulturpris for sit store arbejde med kulturen. Hun var også aktiv politisk og sad i byrådet fra 1971-74, først for Radikale Venstre, senere skiftede hun medlemsskab til Venstre. Politikken er da også kommet ind med modermælken, da hun var datter af vognmand Hjalmar Larsen og kvindesagsforkæmper Jessie Dilling Larsen, der begge var fremtrædende Venstre-folk i Hillerød.
Vibeke Dilling Tortzens var ivrig deltager ved kulturelle arrangementer. Da hun selv fyldte 90 år, hyrede hun Drabantgarden til at marchere og spille i Slotsgade og Helsingørsgade, og fødselsaren holdt sig ikke tilbage med selv at svinge dirigentstokken.
Vibeke Dilling Tortzen var aktiv til det sidste. Så sent som i 2014 omtalte Hillerød Posten et af hendes mange foredrag, denne gang i Grønnegadecentret med fokus på den danske prinsesse Dagmar, der som ung forlod sit fædreland for at blive gift med den russiske tronarving.
I 2015 tog hun, som første kvindelige medlem af Økonomiudvalget i Hillerød, initiativ til en fejring af 100-året for kvindernes stemmeret. Og da der samme år skulle tages billeder til en ny turistkampagne, meldte den dengang 89-årige Vibeke Dilling Tortzen sig til at pryde de store plakater rundt omkring i byen.
Vibeke Dilling Tortzen boede hele sit liv i Hillerød og var engageret i modstandsbevægelsen under besættelsen.
Hun blev student fra Frederiksborg Statsskole. Siden uddannede hun sig til bibliotekar og arbejdede blandt andet på Hillerød Bibliotek.
Længere studieophold i både Sovjetunionen og USA prægede hende meget, og hun engagerede sig i organisationen Én Verden, inden hun i 1951 fødte sønnen Gorm og i 1957 lillebroderen Tue. Sidstnævnte er også yderst kendt i Hillerød Postens spalter, da han er byrådsmedlem her i Hillerød og formand for 3F Frederiksborg.
Vibeke Dilling Tortzen havde også en stor passion for elefanter efter et halvt års ophold på Sri Lanka.
Hun bliver bisat fredag. Mdt

I 2015 tog hun initiativ til en markering af 100-året for kvindernes stemmeret. Arkivfoto: Lars Schmidt

I 2015 tog hun initiativ til en markering af 100-året for kvindernes stemmeret. Arkivfoto: Lars Schmidt

Hendes 90 års fødselsdag blev fejret med musik af Drabantgarden i Hillerøds centrum. Arkivfoto: Claus Beyer

Hendes 90 års fødselsdag blev fejret med musik af Drabantgarden i Hillerøds centrum. Arkivfoto: Claus Beyer

null

Publiceret 10 January 2017 15:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV