Giftig edderkop gemte sig i bananklasen

Thomas Virkus fra Gadevang fik en ottebenet ubuden gæst med hjem med varerne

Af
Mette Dolmer Thygesen

TV2 News holdt tirsdag parkeret foran Frederiksborg Gymnasium - foran kameraet stod lærer Thomas Virkus, som for første gang i sit liv blev interviewet live til tv.
Han havde haft en noget turbulent dag med opringninger fra flere journalister - alt sammen en kulmination på en dramatisk oplevelse for Gadevangborgeren for en uges tid siden.
Her havde han puttet en klase bananer i indkøbsvognen i Super Best i Hørsholm, intetanende om at han dermed også bragte en ubuden gæst inden for hjemmets fire vægge.
"Jeg tog en af bananerne op og spiste den og tænkte, at jeg lige skulle have en mere. Så fik jeg pludselig øje på en kokon på størrelse med en femkrone på en af bananerne. Jeg kunne regne ud, at der måtte være et dyr også, og jeg kiggede ind i klasen. Og så var der noget, der kiggede tilbage på mig - en edderkop med otte ben og otte øjne," fortæller han.

Vrimlende edderkoppeunger

Den første tanke, der rammer ham, er, at kokonen indeholder et væld af edderkoppeunger, som snart vil vrimle ud i hele huset til fare for Thomas selv og hans tre børn, som også er hjemme. Så han pirker til edderkoppen, og den pisker ud, så han lige netop kan nå at fange den i et glas.
Derefter går han straks ind og googler edderkoppen på sin computer for at få den artsbestemt og finder da også telefonnummeret til Zoologisk Museum.
I mellemtiden er hans hustru kommet hjem og tror, at glasset er beskidt, så hun stiller det i opvaskemaskinen.
"Da bliver jeg for alvor forskrækket og farer op. For jeg tænker på, at det potentielt er et farlig dyr, der løber rundt i mit hus. Heldigvis sidder edderkoppen stadig i glasset i opvaskemaskinen".

Krappeedderkoppen, som Thomas Virkus fandt i bananklasen, kan nu ses i levende live på Zoologisk Museum. Foto: Peter Gravlund, Statens Naturhistoriske Museum

Krappeedderkoppen, som Thomas Virkus fandt i bananklasen, kan nu ses i levende live på Zoologisk Museum. Foto: Peter Gravlund, Statens Naturhistoriske Museum

Med i udstilling

Efterfølgende fandt Thomas Virkus ud af, at edderkoppen tilhører den særlige orden "sækkespindlere", som bygger en rede til sig selv, og kokonen var altså derfor ikke fyldt med små farlige edderkoppeunger. Edderkoppen er en colombiansk krabbeedderkop, som er giftig, men ikke farlig for mennesker. Edderkoppen lever nu videre i udstillingen "Edderkopper" på Zoologisk Museum, hvor man ved selvsyn kan se den cirka fem centimeter store krabat.
Selv vil Thomas Virkus også kigge en ekstra gang efter i klasen, når han køber bananer i fremtiden:
"Jeg ved selvfølgelig godt, at det statistisk set er usandsynligt, at jeg finder en edderkop i mine banener igen. Men jeg vil nu alligevel kigge efter en ekstra gang."
Læs mere om udstillingen HER

Publiceret 24 April 2012 15:30

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Hillerød Posten
SENESTE TV