Byrådet gokendte forleden en ny rapport, som er udgangspunkt for en række spareforslag i de kommende budgetforhandlinger. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen
Byrådet gokendte forleden en ny rapport, som er udgangspunkt for en række spareforslag i de kommende budgetforhandlinger. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Rapport lægger op til besparelser: Der kan skæres på aflastning

Ny rapport kommer blandt andet med forslag om at skære ned på muligheden for aflastningspladser til handicappede børn

En ny rapport peger på en række mulige nedskæringer på det specialiserede børneområde i Hillerød Kommune - altså håndteringen af fysisk og psykisk handicappede børn og unge.

Rapporten, som er gennemført af Deloitte, sammenligner Hillerød med kommunerne Herning, Roskilde og Randers og påpeger, at Hillerød har et højt overordnet udgiftsniveau sammenlignet med de tre andre kommuner. Det er blandt andet på grund af et højt niveau for aflastning og kompensation til forældre med handicappede børn for tabt arbejdsfortjeneste.

Anbringelser er den mest omkostningstunge post på det specialiserede børneområde i næsten alle kommuner. Særligt anbringelsessteder til unge udgør en stor post i det samlede anbringelsesbudget. Mere end en tredjedel af de anbragte er i Hillerød Kommune anbragt på opholdssteder eller i lignende tilbud.

“Sammenlignet med anbringelse i plejefamilie er det en dyr løsning for kommunen,” skriver Deloitte i rapporten.

Hvad kan vi stå inde for

Formand for Børne- og familieudvalget Rikke Macholm (SF) glædede sig på byrådsmødet 31. maj over, at rapporten overordnet konkluderer, at området er veldrevet. Men hun advarede mod at skære på serviceniveauet:

“Analysen peger ikke på effektiviseringer, som kan omsættes i konkrete beløb, men på en række mulige besparelser. Der er ingen lavthængende frugter at plukke, og hvis de konkrete forslag gennemføres, vil det betyde en stor omlægning og være vanskeligt og mærkbart for de børn og familier, der er omfattet af det,” sagde hun og fortsatte:

“Intet af det, der foreslås, er ulovligt, men hvad kan vi stå inde for, og hvad vil vi være bekendt,” spurgte hun sine byrådskolleger.

Afvis det ikke på forhånd

Venstres Peter Frederiksen bad om, at byrådet ikke på forhånd afviser forslagene i rapporten:

“Vi må finde et rimeligt serviceniveau over tid, så de mennesker, der er i systemet, kan blive ved med at få aflastning, men når der kommer nye ind, vil der være et anderledes serviceniveau, end vi har været vant til. Det handler ikke om at ramme nogen mennesker, men om at vi har brug for alle de penge, der kan findes, til vores kommune, som er i vækst. En vækstkommune har brug for midler til at vokse,” sagde han og henviste til kommunalreformen, hvor Skævinge og Hillerød kommuner smeltede sammen:

“Dengang havde vi ingen problemer med at finde et nyt serviceniveau”.

Hjælpe på en anden måde

Radikales Christina Thorholm var også positiv over for at se på graden af aflastning for de unge borgere:

“Vi har et højt niveau for aflastning, så børn og familier kan få aflastning, selvom de kun har lette problemer. Så kunne man kigge på at hjælpe familier på en anden måde,” sagde hun.

Rapporten peger også på, at der kan ligge mange fordele i at opspore problemerne tidligt i børnenes tilværelse. Her har kommunen allerede indført den såkaldte Sverigesmodel, hvor tidlig opsporing er i fokus.

Dette kommenterede blandt andre Christina Høi Skovdal fra Socialdemokraterne:

“Når børn bliver til unge, sætter vi mange foranstaltninger ind. Men der er stor evidens for, at den indsats skal lægges tidligere, og der er et potentiale i at få spottet de børn rigtigt tidligt, allerede i sundhedsplejen og i vuggestuestarten, for det ved vi virker,” sagde hun.

Bekymret handicapråd

Rapporten har været forelagt Handicaprådet, og her er de bekymrede for flere af spareforslagene:

“Vi mener i Handicaprådet, at det centrale udgangspunkt må være, hvad der er godt for barnet og i anden række, hvad der er godt for kommunens kasse,” skriver rådet i deres høringssvar.

Rådet peger blandt andet på mange fordele ved at fastholde niveauet for aflastning: Forældrene beholder tilknytningen til arbejdsmarkedet, og der tages hensyn til øvrige søskende og risikoen for stress hos forældrene.

Deloitte peger på, at der kan spares næste to millioner kroner på aflastning i 2018, og det skal politikerne tage stilling til i budgetforhandlingerne. I alt foreslår rapporten nedskæringer på 3,7 millioner kroner i 2018, mens beløbet er helt oppe på 6,3 millioner kroner i 2021.

Publiceret: 16. Juni 2017 06:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Hillerød Posten

ANNONCER
Se flere