Igen i år bliver der travaljedyst på slotssøen i Hillerød. Arkivfoto: Claus Beyer

Igen i år bliver der travaljedyst på slotssøen i Hillerød. Arkivfoto: Claus Beyer

Hårdt søslag i vente til byfesten: Travaljedyst på Slotssøen

Scenen er sat til byfestens spektakulære publikumsmagnet, ’Danmarks smukkeste travaljestævne’, hvor tidligere vindere som HHM A/S og CrossFit Hillerød i år bliver udfordret af Ålholm Vægtløftning

Af
Peter Klar

Glæd dig til lørdag 31. august fra 14 til ca. 17, hvor byfestens publikumsmagnet ’Danmarks smukkeste travaljestævne’ udspiller sig på Slotssøens vand med Frederiksborg Slot som smuk kulisse.

Stævnet afvikles fra Den Lille Færges anløbsbro ved Torvet, hvor der traditionelt stimler mange mennesker sammen for at følge strabadserne.

Et ton skal flyttes

Travaljen er en stabil båd, der måler 2 x 10 meter og vejer intet mindre end et ton.

Et travaljehold består af ni personer m/k fordelt på otte roere og en styrmand.

Hvert hold får desuden en erfaren instruktør med i båden. Instruktørens primære opgave er at hjælpe styrmanden med, at holdet ror i takt, overholder stævnereglerne og ikke farer vild på søen.

Banen er cirka 400 meter og går fra Torvebroen forbi Posen og retur.

En af nøglerne til travalje-succes er en hurtig vending om bøjen.

Kaproningen tager ca. tre-fem minutter.

Hvert heat består af to hold, der ror mod hinanden, og der tages tid på alle hold.

De to hurtigste hold ror i finalen om første- og andenpladsen.

Førstepræmien er en ”vandrepokal” i form af en historisk travaljeåre, der var med på en legendarisk roning i 1977 fra Grenå til Hundested – en stækning på 41 sømil, dvs. 76 km.

Proffer lægger ud

Igen i år begynder stævnet med en drabelig opvisningsdyst, hvor de to garvede travaljemandskaber – arvefjenderne Det Grå Guld fra Hundested og Gilleleje Marineforening – endnu engang kæmper om håneretten.

Herefter går det løs med det egentlige stævne, hvor følgende hold er med: Socialdemokraterne i Hillerød, Hillerød Cityforening, C4 Foreningen, Venstre i Hillerød, Hillerød Posten, Frederiksborg Brand & Redning, CrossFit Hillerød, HHM A/S, Allan Kristiansen & Sønner, Partsrederiet Slotssøen, Wollf-Svendsen/STARK, Ålholm Vægtløftning, Frederiksborg Gymnasium og HF samt Hillerød Forenings- og Borgerhold.

Venstre og Socialdemokraterne er i underholdningens navn dømt til at ro mod hinanden, men de seks øvrige heats sammensættes ved lodtrækning.

Vægtløftere udfordrer

Både i 2016 og 2017 blev travaljestævnet vundet af HHM A/S, mens CrossFit Hillerød vandt i 2018.

I år har Ålholm-vægtløfterne så tilmeldt sig – efter sigende med en klar ambition om at sætte de øvrige hold på plads i den hårde disciplin.

Publiceret 24 August 2019 07:00