90 procent af tiden var humøret højt hos danske Elin Starup. Kun en tidlig morgen i to graders kulde på en bjergtop i Rocky Mountains var hun virkelig træt af kulden og de otte lag tøj. Foto: Privatfoto.

90 procent af tiden var humøret højt hos danske Elin Starup. Kun en tidlig morgen i to graders kulde på en bjergtop i Rocky Mountains var hun virkelig træt af kulden og de otte lag tøj. Foto: Privatfoto.

Hillerøds ’Race Mama’ klar til at sætte sig i sadlen igen

44-årige Elin Starup har som den eneste danske kvinde deltaget i det ekstreme amerikanske cykelløb Race Across America. Efter 3700 kilometer var hun tvunget til at udgå af løbet. I 2021 sidder hun igen i sadlen for at træde sig igennem 12 amerikanske stater

Af
Anne Mette Ahlgreen

Cykelløbet Race Across America er ikke for tøsedrenge. Eller piger. Elin Starup fra Alsønderup har i juni 2019 som den første danske kvinde nogensinde prøvet kræfter med det knap 5000 kilometer lange løb.

Ruten går gennem 12 amerikanske stater fra Californien i vest over Rocky Mountains til Maryland i øst. Undervejs kører rytterne gennem ekstreme varmegrader, frostvejr og 3000 meter høje bjerge. Og der skal være fart på, hvis de skal nå ruten på de tilladte 12 døgn og 21 timer.

”Jeg har siddet og spist havregrød, mens lægen behandlede mit siddesår,” griner Elin Starup.

Den slags intimiteter vænnede hun sig hurtigt til, for måltider og toiletbesøg måtte ofte kombineres med massage, fodbehandling og anden personlig pleje for at holde tidsplanen.

"Helt fantastisk"

Trods den store udfordring taler Elin Starup med stor passion om deltage i verdens hårdeste cykelløb.

”Det var helt fantastisk og en enormt privilegium at sidde på cyklen uden at skulle andet. Jeg havde et helt fantastisk team med mig, det var en vildt forkælet oplevelse” fortæller hun.

Teamet af otte frivillige fulgte hende i to følgebiler og en autocamper. De sørgede for forplejning, klædte hende af og på, sørgede for pauser, en smule søvn, toiletbesøg på et medbragt toiletstativ, masserede hendes muskler og behandlede hendes sår.

”Min energi skulle kun bruges på at træde i pedalerne,” siger Elin Starup, som er en af kun en håndfuld kvindelige ultracykelryttere i Danmark.

47 graders varme

Undervejs gennem det varierede landskab med ørken og bjergtoppe på tværs af USA, og svingede temperaturerne voldsomt.

”Vi kom op på 47 grader i ørkenen i Arizona, og da jeg kørte på bjerget La Veta i Rocky Mountains i Colorado i 3000 meters højde var det minus to grader. Jeg havde jeg otte lag tøj på. Det var frygteligt, jeg fungerer virkelig dårligt i kulde, fortæller Elin Starup, som deltog i den hårde udfordring sammen med 30 mænd og syv andre kvinder.

Tung beslutning at udgå

Til sin store ærgrelse måtte hun, efter 12 døgn og 3700 kilometer gennem otte stater og kun to timers søvn i døgnet, sande, at hun ikke havde kørt hurtigt nok til nå i mål på den tilladte tid, og hun tog den tunge beslutning at udgå af løbet.

"Når man kører langt, tømmes hovedet, og landskabet, lydene og duftene bliver mere nærværende," fortæller Elin Starup, der også herhjemme ofte triller en tur på 100-200 kilometer sammen med sin træner og kæreste Claus Robl. Foto: Privatfoto.

”Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ikke skulle nå målstregen. Det har var rigtig hårdt at erkende. Jeg skulle køre minimum 21 kilometer i timen for at nå målstregen inden for tidsfristen, og jeg manglede stadig en bjergkæde. Jeg kunne se, det ikke var muligt,” siger hun.

”Jeg kørte lidt videre, så ramte jeg en hullet nedkørsel og havde svært ved at holde cyklen på grund af træthed. Jeg sagde til teamet, at det ikke gav mening at sætte liv og lemmer på spil, når jeg alligevel ikke kunne nå målstregen. En fra et firepersoners kvindehold havde haft et rigtig grimt styrt på en ujævn nedkørsel, så det, jeg ville undgå, skete lige nøjagtig for hende,” siger Elin Starup.

Rørt over Facebook-støtte

Da hun stod på en bjergtop i Rocky Mountains og måtte opgive at færdiggøre løbet, var skuffelsen enorm – på trods af at den strækning, hun havde kørt, er længere end den Tour de France-rytterne kører på dobbelt så lang tid. De mange reaktioner på Facebook, fik skuffelsen vendt til stolthed.

Se billederne fra turen her:

”Alle kaldte mig ’race mamma’. Folk havde fulgt mig dag og nat, og da jeg udgik af løbet og lagde en video ud om det, fik jeg 366 kommentarer. Folk skrev, at de havde grædt, mens de så videoen. De havde kæmpe respekt for, at jeg havde kørt så langt og valgt at stoppe, inden det gik galt,” fortæller en bevæget Elin Starup.

Syv søskende

Hun er ud af en søskendeflok på otte og har som den yngste haft lidt mere frihed og har altid gjort det, hun havde lyst til. Da hun var 11 år og ville lære at ride, satte hun en annonce i hestebladet ’Penny’ om, at hun gerne ville passe en pony.

”Jeg havde aldrig haft med heste at gøre, så jeg måtte lære at ride ved at se på, hvad de store piger gjorde. Min cykling er også drevet af lyst. Som barn syntes jeg ikke, syv kilometer til skole var langt, mine egne børn har ikke haft det helt lidt på den måde,” siger hun.

Pippi-mentalitet

”Det har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg sikkert,” lyder et berømt Pippi Langstrømpe-citat, som står i den folder, hun bruger, når hun søger sponsorer.

”Det handler om at tro på sig selv, det jeg gjort, siden jeg var barn. Jeg spørger heller ikke om hjælp, når der skal hænges en lampe eller en persienne op. Jeg gør det selv,” siger Elin Starup.

I forholdet til kæresten og cykelcoachen Claus er cykling deres måde at sidde i sofaen på.

”Det, at vi begge dyrker ultracykling, er ekstremt givende og en kæmpe frihed at kunne gøre sammen. Ingen af os stiller spørgsmål, hvis den ene vil køre 200 kilometer, for det vil den anden også,” siger Elin Starup.

De mange timer på cykel betyder, at der ikke altid er så ryddeligt i deres fælles hjem, siger hun og kaster et blik rundt i stuen i deres rækkehus, hvor syv racercykler og en masse gear fylder godt op.

Prøve igen i 2021

Allerede kort efter Race Across America besluttede Elin Starup sig for at prøve igen i 2021.

”Jeg skal opbygge min form ved at træne og deltage i danske cykelløb og søge sponsorer. Jeg ved, jeg har en kæmpe opgave indtil 2021. Jeg skal have opbygget min muskelmasse, så jeg kan køre hurtigere fra starten og opretholde en fart, der gør, at jeg kan få minimum tre timers søvn per døgn, så min udholdenhed bliver større,” lyder strategien fra Elin Starup.

Til daglig er hun it-konsulent og har 51 kilometer til jobbet i Hvidovre.

Gæt hvordan hun kommer på job. På cykel naturligvis.

Her på bjerget La Veta måtte Elin Starup sande, at hun var ude af løbet. En gigantisk skuffelse for den danske rytter. Foto: Privatfoto.

Her på bjerget La Veta måtte Elin Starup sande, at hun var ude af løbet. En gigantisk skuffelse for den danske rytter. Foto: Privatfoto.

Publiceret 16 August 2019 05:00