Et driftstilskud til Frederiksborgcentret, der er ved at få opført multihal, førte forleden til diskussion i byrådssalen. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Et driftstilskud til Frederiksborgcentret, der er ved at få opført multihal, førte forleden til diskussion i byrådssalen. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Milliontilskud til Frederiksborgcentret medførte heftig debat i byrådssalen

3,4 millioner ville varme gevaldigt i et par børnehaver, mente SF i byrådssalen. "Varm luft," lød det fra Venstre

Af
Jens Berg Thomsen

Et driftstilskud på 3,4 millioner kroner til Frederiksborgcentret medførte stor debat på seneste byrådsmøde i juni. Sidste år fik centret også et driftstilskud, fordi byggeriet af multihallen er trukket ud. Til gengæld har Frederiksborgcentret, med en låneoptagelse til byggeriet, blandt andet kunne bygge en ny kunstgræsbane og etablere en ny parkeringsplads.

Peter Langer fra SF mente, at frigivelsen af driftstilskuddet handlede om "politisk prioritering", sagde han, da han tog ordet.

"Jeg elsker sport og er vild med sport. Men det her tilskud er sat af for mange år siden i en beslutning, der blev truffet tilbage i 2013, og som skulle kompensere for øget halleje og træning. Så kommer hallen i modvind. Alligevel har vi udbetalt støtte til en hal, der ikke står færdig endnu, og det var ikke meningen, at midlerne skulle gå til en ny parkeringsplads og en erstatningsfodboldbane," lød det fra Peter Langer, der ikke mente, at de fraværende 3,4 millioner "ville ødelægge Frederiksborgcentrets økonomi."

"Bør gå tilbage i kassen"

Venstres Hanne Kirkegaard, formand for idræts- og sundhedsudvalget, var dog ikke enig.

"Jeg undres. Sidste år bevilligede et enigt byråd det her driftstilskud. Frederiksborgcentret er en hjørnesten i kommunen, og jeg synes sådan set, at det er klogt at bygge parkeringsplads og boldbane rundt om, når nu byggeriet af hallen bliver forsinket. Hvis ikke kommunens sundhedshus havde kunnet bruge den parkeringsplads, havde vi haft nogle udfordringer," sagde hun.

"Vi har givet hinanden håndslag på, at vi ville bevillige det her driftstilskud. Det er meget mærkeligt, at vi står og har denne diskussion nu," lød det fra Hanne Kirkegaard.

Rigtig meget kultur

Socialdemokraternes Louise Colding Sørensen tog også ordet.

"Det undrer mig, hvad SF foreslår. Vil I ikke være med til at holde hånden under en af de største kulturinstitutioner, vi har i Hillerød? Frederiksborgcentret er sport, men det er også rigtig meget kultur på stedet," sagde hun.

Peter Langer stillede et forslag om ikke at udbetale driftstilskuddet for i stedet at lægge pengene i kommunekassen.

"Hvis man forestillede sig, at alt var godt, og at vi flød i penge her i kommunen, kunne man godt udbetale det. Men vi taler allerede om spareforslag, vi skal have ind i budgetforhandlingerne om få måneder. 3,4 millioner kroner ville gøre underværker i specialundervisningen, på et plejecenter eller i et par børnehaver, så vi foreslår, at pengene føres tilbage, og at formålet er at begrænse de store besparelser, der venter i budgetforhandlingerne," sagde Peter Langer.

"Varm luft"

Venstres viceborgmester Klaus Markussen var ikke tilfreds med SF-forslaget.

"Jeg vil godt vide, hvad det er, der har ændret sig i forhold til sidste år. SF var med til at udbetale driftstilskuddet sidste år og har været med hele tiden og har støttet. I aften vil jeg sige det, som jeg oplever det: Det her er populisme. Det er en gratis omgang, det I foreslår. Det kan ikke lade sig gøre, og så skal vi andre fremstå som nogen, der ikke vil prioritere børnene. Er der andre steder, hvor SF alligevel ikke vil være med, for så kan vi ligeså godt få det frem i aften, at SF vil løbe fra en aftale? Det handler om, at det her projekt er kompliceret, og der er sket forsinkelser," sagde han.

"Den her sag kommer op, for at vi skal sige ja eller nej. Der har ændret sig det, at vi ikke skal dele penge ud til højre og venstre, uden at det er nødvendigt. Nogen må jo passe på penge, vi har," sagde Peter Langer.

"Så aftaler vi indgår her i byrådet, skal fremlægges som om, at vi deler penge ud til højre og venstre? I har ikke engang ulejliget at regne på, hvordan det her skulle kunne lade sig gøre. Jeg kender dig normalt som et hårdtarbejdende byrådsmedlem, men her kan jeg slet ikke genkende dig," sagde Klaus Markussen.

Forslaget fra SF blev stemt ned, mens driftstilskuddet blev vedtaget af et enigt byråd bortset fra SF, der stemte blankt.

Publiceret 09 July 2019 10:34