De vietnamesiske elever optrådte til skolens morgensamling med en dans for en fyldt festsal. Foto: Frederiksborg Gymnasium

De vietnamesiske elever optrådte til skolens morgensamling med en dans for en fyldt festsal. Foto: Frederiksborg Gymnasium

Vietnamesiske elever besøgte Frederiksborg Gymnasium og HF

Elever på Frederiksborg Gymnasium har haft vietnamesiske elever boende - og har også boet hos familier i Vietnam, hvor de fik nudelsuppe til morgenmad og oplevede stor disciplin

15 elever fra den vietnamesiske highschool Nguyen Tat Thanh i Hanoi besøgte midt i maj Frederiksborg Gymnasium og HF sammen med deres engelsklærer, Nguyen Thuy Duong, og skolens rektor Nguyen Thi Thu Anh.

Under besøget fulgte de bl.a. engelskundervisningen på gymnasiet og optrådte til skolens morgensamling med en dans for en fyldt festsal. Senere delte de vietnamesiske elever specialiteter ud i kantinen. Programmet stod også på et oplæg om den danske velfærdsstat, om Københavns historie, sightseeing i København, en tur til Roskilde og Sverige og til sidst, men ikke mindst, en tur i Tivoli.

Boede hos familier i Vietnam

Kontakten til skolen Nguyen Tat Thanh er etableret af engelsklærer Benedikte Neergaard Andersen, og i oktober 2018 var hun og en kollega i Vietnam sammen med 15 elever fra Frederiksborg Gymnasium og HF. Eleverne boede hos de vietnamesiske elevers familier, og de vietnamesiske elever boede også hos de danske elevers familier.

De vietnamesiske elever delte specialiteter ud i kantinen. Foto: Frederiksborg Gymnasium

De vietnamesiske elever delte specialiteter ud i kantinen. Foto: Frederiksborg Gymnasium

Frederikke Friis Knudsen fra 2n boede hos 15-årige Maihoung og oplevede store kulturforskelle, fortæller hun i en mail fra gymnasiet:

”Det første møde med Hanoi var meget osende, og mængden af scootere og biler på samme vej var ret overvældende. Transporten til og fra skole foregik på en scooter sammen med Maihoung, og det vil jeg sent glemme. Det var et kæmpe virvar".

Nudelsuppe til morgenmad

Frederikke synes også, at gæstfriheden var noget helt særligt:

”Min værts-mor var det sødeste. Kl. 05.30 stod familien op, og jeg blev mødt af hende trippende rundt i stuen i gang med en form for morgengymnastik, hvorefter hun klappede mig lidt på armene for at få blodomløbet i gang. Det blev ret hurtigt en rutine. Derudover blev jeg hver dag budt på pho (vietnamesisk nudelsuppe) til morgenmad og hjemmelavede vietnamesiske specialiteter til aftensmad, friske og stegte forårsruller, saltet fisk med ris og tang og sui (søde, røde ris)," fortæller Frederikke Friis Knudsen.

Foruden de familiære forskelle er skolekulturen også meget anderledes i Vietnam:

"Disciplin var et nøgleord i forhold til skolen, og vi oplevede også følelsen af at være i et kommunistisk land. Nationalsangen synges med honnør hver mandag morgen af skolens elever, ikke ligefrem noget danske elever er vant til. Men den største forskel er nok, at selvstændighed og eget initiativ er i højsædet i den danske skole, hvor man selv er herre over, hvordan man klarer sig. I Vietnam er der meget mere forventningspres fra både forældre og læreres side, hvilket gør konkurrencen markant højere, da de også gør brug af ’score-boards’. Og så er vietnameserne mere autoritetstro," fortæller Frederikke Friis Knudsen.

Det hele værd

På trods af at det er hårdt at deltage i en udveksling, er Frederikke ikke i tvivl, om det er det hele værd:

"Det en af de fedeste oplevelser, jeg har prøvet. At udveksle er uden tvivl den mest lærerige måde, at opleve på og også den mest spændende, og man bliver konstant udfordret, for intet er velkendt. Man lærer også rigtig meget om sig selv. Det at bo hos en fremmed familie eller at integrere et andet menneske i ens familie- og hverdagsliv lærer en noget om, hvad der er vigtigt for netop ens familie og hverdag".

Udvekslingen gentages igen næste skoleår, hvor nye elever fra Frederiksborg Gymnasium og HF får muligheden for at opleve Vietnam og det vietnamesiske skolesystem indefra.

Mdt

Frederikke Friis Knudsen (i gul t-shirt i midten) fra 2n boede hos 15-årige Maihoung (i hvid t-shirt til venstre for Frederikke). Pressefoto

Frederikke Friis Knudsen (i gul t-shirt i midten) fra 2n boede hos 15-årige Maihoung (i hvid t-shirt til venstre for Frederikke). Pressefoto

Publiceret 25 May 2019 08:10