Halvdelen af Barokhaven er blevet gravet op, og senere kommer turen til den anden halvdel. Foto: Martin Warming

Halvdelen af Barokhaven er blevet gravet op, og senere kommer turen til den anden halvdel. Foto: Martin Warming

Et sørgeligt syn: Nu graver de Barokhaven op

Barokhavens 70.000 buksbom-planter er angrebet af orm og bliver nu gravet op

Af
Martin Warming

Barokhaven, der er en af Hillerøds største turistattraktioner, er et sørgeligt syn i øjeblikket.

Det meste af Barokhaven er nemlig ved at blive gravet op, og der går flere år, før den ellers så smukke have ligner sig selv igen.

Men der er mening med galskaben. Buksbommen, der udgør de flotte kongelige monogrammer i Barokhaven, er nemlig blevet angrebet af orm.

Se før- og efter-billeder af Barokhaven i galleriet nederst i artiklen...

Det er nematoder, der er mikroskopiske små, skadelige orme, der har spist af planternes rødder i flere år, og derfor er Slots- og Kulturstyrelsen altså nu i gang med at grave de sygdomsramte planter op og plante en masse nye, sunde buksbom, så monogrammerne igen kan stå som i 1996, da Barokhaven blev genskabt.

Dyrt og besværligt

Slots- og Kulturstyrelsen har forsøgt at bekæmpe nematoderne på andre måder, men desværre uden det ønskede resultat, og i dag er et stort antal buksbom-planter døde, mens andre er stærkt svækkede.

Det vil i øvrigt koste et sted mellem tre og fire millioner kroner at udskifte de godt 70.000 buksbom-planter.

I første omgang bliver det den øverste del af parterret, som man kalder området med de kongelige monogrammer, med Christian den 6. og Frederik den 5.'s monogrammer, der kommer til at stå for skud. Her er buksbom-planterne blevet hevet op, og så skal området ligge brak til næste forår. Simpelthen for at udsulte ormene.

Til næste forår bliver der så sat nye buksbom-planter i jorden, og så kommer turen til den nederste del med Frederik den 4. og Margrethe den 2.'s monogrammer, der altså skal igennem samme tur.

Først i forsommeren 2021 vil hele området være restaureret og klar til at blive genindviet.

Publiceret 24 April 2019 15:00