Det tager i gennemsnit 52 dage at få behandlet en byggesag i Hillerød Kommune. Det er 16 dage mere end i 2017. Modelfoto

Det tager i gennemsnit 52 dage at få behandlet en byggesag i Hillerød Kommune. Det er 16 dage mere end i 2017. Modelfoto pitb_1 - stock.adobe.com

Det tager længere tid at få behandlet sin byggesag i Hillerød

Sagsbehandlingstiden for byggesager er steget i Hillerød Kommune, og det kan i værste fald kan den få den konsekvens, at der er nogen, der går uden om Hillerød, når de skal finde et nyt sted at bygge, mener formanden for C4 Videncenter og HillerødByforum

Af
Martin Warming

Hvis du vil bygge et nyt parcelhus eller opføre en ny kontorbygning i Hillerød, så tager det i gennemsnit 52 dage, inden Hillerød Kommune har sagsbehandlet din byggeansøgning, og håndværkerne kan komme i gang med at støbe fundamentet og lægge de første mursten.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der har kigget på byggesagsbehandlingstiderne i landets 98 kommuner.

I 2018 tog det i gennemsnit 52 dage at få behandlet sin byggesag i Hillerød. Det svarer til en stigning på 16 dage i forhold til 2017, hvor det tog 36 dage.

Men papirarbejdet bør ikke tage mere end 14 dage, mener Dansk Byggeri, der opfordrer kommunerne til at rubbe neglene. Kun fire kommuner kan sagsbehandle byggetilladelser på i gennemsnit 14 dage eller mindre, mens det i 94 kommuner tager mellem 15 og 141 dage.

"Det er nedslående, at kun fire kommuner kan leve op til det ambitiøse mål på 14 dage. Men at så stor en andel ligger over servicemålsaftalen er meget skuffende. Jeg må bare konstatere, at der er en del kommuner, som bør se på deres arbejdsgange og kort sagt rubbe neglene," siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius i en pressemeddelelse fra Dansk Industri.

Ikke godt

Erik Helmer Pedersen, der er direktør i C4 Videncenter og HillerødByforum, er heller ikke glad for de nye tal fra Dansk Byggeri.

”Det er ikke godt. I værste fald kan det få den konsekvens, at der er nogen, der går uden om Hillerød, når de skal finde et nyt sted at bygge. Jeg kan kun opfordre kommunen til at opgradere på det her område, så behandlingstiden på byggesager kan komme ned. Det er så vigtigt, at vi han nogle gode sagsbehandlingstider, så virksomhederne får lyst til at bygge og investere i arbejdspladser i Hillerød,” siger Erik Helmer Pedersen.

Erik Helmer Pedersen er ikke i tvivl om, at de medarbejdere, der sidder og behandler byggesagerne, gør, hvad de kan for at få dem igennem så hurtigt som muligt. Han mener, at det er et spørgsmål om, at politikerne prioriterer området højere.

”Der er ingen tvivl om, at der er mange byggesager i Hillerød, og nogle af dem er formentlig også ret komplicerede, men vi ved jo, at Hillerød er inde i en rivende udvikling, og at der er tryk på lige netop det her område, men sådan vil det også være i de kommende år, så det er der sådan set ikke noget nyt i. Det er det samme antal medarbejdere som tidligere, der sidder og behandler sagerne, så jeg vil stærkt opfordre politikerne til, at man tilfører området nogle flere ressourcer, så virksomheder og private, der vil bygge i Hillerød, kan få deres byggesag igennem så hurtigt som muligt,” siger Erik Helmer Pedersen.

Helt naturligt

Dan Riise (V), der er formand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, forklarer, at antallet af byggesager i Hillerød er steget de senete år, og at det altså er en af forklaringerne på, at det tager længere tid at få behandlet sin sag.

”Jeg er selvfølgelig ked af at høre, at sagsbehandlingstiden er steget, men når man tænker på, at det samme antal medarbejdere skal behandle flere sager, så er det selvfølgelig helt naturligt. Men det er ikke tilfredsstillende, at man skal vente i 52 dage på at få sin byggesag behandlet. Det ville klæde Hillerød, hvis vi kunne gøre det hurtigere,” siger Dan Riise.

”Jeg glæder mig selvfølgelig over, at der er så mange, der har lyst til at bygge og lave noget i Hillerød, og jeg ville da være rigtig ked af, hvis der er nogle, der fravælger Hillerød på grund af byggesagsbehandlingstiden. Men som politikere skal vi jo hele tiden foretage en afvejning at, hvad vi skal bruge kommunens penge på. Skal vi bruge dem på skoler, børn og ældre eller på at få byggesagerne hurtigere igennem? Som formand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget ville jeg da ønske, at vi kunne få tilført nogle flere ressourcer til det her område, men omvendt kan jeg da godt forstå, hvis der er nogle, der ville synes, at det var mærkeligt, hvis der eksempelvis skulle skæres på en skole for at få nedbragt byggesagsbehandlingstiden med en uge,” siger Dan Riise, der samtidig understreger, at det "står værre til" i andre kommuner.

”Jeg synes, at 52 dage er for meget, men vi ligger stadig i den fornuftige ende, og så må vi se, om vi kan få afsat flere ressourcer til det her område, når guldet skal vejes af ved de næste budgetforhandlinger,” slutter Dan Riise.

Den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse var for alle landets kommuner i 2017 på 36 dage. I 2018 er ventetiden steget til 46 dage i gennemsnit, viser tallene fra Dansk Byggeri.

Publiceret 23 April 2019 07:23