"Det er Danmark, som har givet mig mulighed for at komme til, hvor jeg er i dag,” siger Reza Ismaili-Neipart.

Reza flygtede til Danmark: "Ikke alle indvandrere er kriminelle"

Som flygtning fra Iran vil Reza Ismaili-Neipart gerne takke Danmark for de muligheder, han har fået, men han vil også advare mod at skære alle indvandrere over én kam

Af
Anne Lønstrup

Juleaften ankom Reza Ismaili-Neipart direkte fra arbejde til en julefest i Hillerød med ca. 50 deltagere. Han havde skyndt sig, var ubarberet og var ikke nået hjem for at skifte tøj inden juleaften, og da han trådte ind i salen, fornemmede han, at folk så lidt skævt til ham.

”December måned havde været en af de travleste måneder i mit arbejdsliv. Jeg var stoppet i et fast job og havde startet min egen forretning. Juleaften havde jeg ikke brugt tid på mig selv. Og mit look var nok lidt krøllet. Måske var det årsag til, at man var lidt tilbageholdende over for mig,” fortæller 37-årige Reza, der stammer fra Iran men i dag bor i Hillerød.

Han fulgtes til julefesten med sin danske hustru og deres to små drenge. Siden hun mistede sine forældre, har parret holdt juleaften i selskab med andre, der ikke har nogen at holde jul med.

Reza Ismaili-Neipart har været i Danmark i næsten 15 år. I mødet med andre mennesker har han mere end én gang oplevet folks tilbageholdenhed over for fremmede, men denne aften rejste han sig spontant op, og holdt en lille tale for de ca. 50 mennesker, der var forsamlet.

”Jeg havde brug for at sige tak. Jeg havde fået mit danske statsborgerskab i december og ville gerne takke Danmark. Samtidig ville jeg gerne give et andet indtryk, end det billede, som de først fik af mig. Jeg blev måske taget lidt køligt imod den aften, men stemningen ændrede sig totalt, da jeg holdt tale, og der var flere, som kom hen og gav mig et kram bagefter,” siger han.

Flugten fra Iran

I 2004 kom han som godt 20-årig til Danmark som politisk flygtning. Han rejste alene og kunne ikke sproget.

”Jeg havde et godt liv i Teheran. Læste IT på universitetet og havde ved siden af startet egen forretning med salg af IT-hardware og IT-support. Jeg havde deltaget i nogle aktiviteter imod regimet, hvorefter jeg blev nødt til at flygte. Jeg vidste, at jeg ikke ville kunne bo frit i Iran.”

Reza forlod sit hjem med mor og far og fire yngre søskende. Boede i to nætter hos venner, mens han fandt en kontakt, som kunne tage ham med til Tyrkiet.

”Derfra kom jeg til Europa. Det var ikke en sjov tur. Jeg har set mennesker, som var døde, og mennesker udsat for mange ting,” siger han.

Ikke generalisere

Som asylansøger i Danmark boede Reza Ismaili-Neipart i fem år i Sandholmlejren i Allerød.

”Jeg sad ikke og ventede, mens min asylsag blev behandlet. Jeg tog på biblioteket og til arrangementer, og jeg tilbød min hjælp, hvis andre havde computerproblemer. Det førte til et tilbud om arbejde som ulønnet praktikant i Dansk Røde Kors’ hovedkvarter. De gav mig kurser, hvor jeg byggede videre på min IT-uddannelse.”

Stille og roligt fik han et netværk, og undervejs mødte han mange danske venner, som f.eks. ’Bedsteforældre for Asyl’, der har hjulpet ham med at lære sproget og landet at kende. Han mødte også sin hustru igennem netværket, de blev kærester og startede en familie.

”Hun har altid været med til at støtte mig,” siger han.

I 2009 fik han opholdstilladelse, i 2012 blev han gift og flyttede til Hillerød, søgte job og startede som konsulent i et IT-firma i Ballerup. I december 2018 sprang han ud som selvstændig IT-supporter hvor han startede IT virksomheden GIGAPRO med base på Herredsvejen i Hillerød.

”Jeg fortæller min historie, fordi man sjældent hører om, hvad en udlænding kan bidrage med til samfundet. Folk bliver bombarderet med negative historier. Og ja, det er rigtigt, at vi har mange kriminelle med indvandrerbaggrund, men jeg vil gerne pointere, at man ikke skal generalisere. Alle indvandrere er ikke kriminelle, og fordi jeg har skægstubbe i ansigtet, betyder det ikke, at jeg er et dårligt menneske”.

Publiceret 16 April 2019 06:00