Byskolen må takke nej til skolestartere

Byskolens ledelse må sige nej til børn, som søger optagelse i skolens børnehaveklasser, men som ikke bor i distriktet eller har søskende på skolen

Af
Mette Dolmer Thygesen

skoler Der er ikke plads til alle de børn, hvis forældre ønsker, de skal gå på Frederiksborg Byskole. Derfor har politikerne i Børn, Familie og Ungeudvalget på deres møde 11. marts besluttet, at distriktsskolelederen på Frederiksborg Byskole kun kan optage børn fra andre skoledistrikter i de kommende børnehaveklasser, hvis børnene i forvejen har søskende på skolen.

"Der er udfordringer med kapaciteten på byskolen. Og de næste par år ved vi, der komme tilflyttere til distriktet, og de har et stærkt retskrav på, at deres børn kan gå på byskolen, da de jo så kommer til at bo i distriktet. Vi vil ikke risikere, at vi skal til at oprette en klasse mere, fordi der simpelthen ikke er kapacitet til det på skolen," siger udvalgsformand Peter Frederiksen (Venstre).

49 børn, som bor i distriktet, har ønsket skolen. Derudover kommer syv børn, som har søskende på skolen, men ikke bor i distriktet. De optages altså i de kommende 0. klasser. Men otte børn, som hverken bor i distriktet eller har søskende på skolen, kan ledelsen altså sige nej til.

Udfordringer

De seneste par år har der været udfordringer på byskolen i forbindelse med oprettelsen af nye børnehaveklasser, fordi flere forældre har ønsket deres børn ind på skolen, end der er plads til. Men i år vælger politikerne og skolen altså, at børn, der bor uden for distriktet og som har søskende på skolen, altså kan få plads - men ikke de børn, som ikke har søskende på skolen. Det kan nemlig også føre til de følgende år, når disse børns søskende søger om plads på skolen, at der bliver lagt et yderligere pres på skolens kapacitet.

Peter Frederiksen understreger, at børn med søskende på skolen får plads i de kommende klasser:

"Vi synes, det er rimeligt at imødekomme disse forældres ønsker at hensyn til familierne og deres hverdag. Vi har også kunnet imødekomme disse ønsker de sidste år. Men vi er nødt til at sige nej til de børn, som ikke har søskende på skolen, fordi vi har problemer nok med at skaffe klasselokaler i forvejen. Vi kan ikke fylde klasserne helt op, for vi ved, der kommer tilflyttere til distriktet - det viser vores bolig- og befolkningsprognoser. Vi er i gang med at se på en helhedsplan og modernisere skolen, så vi kan gøre arbejdsmiljøet bedre for både børn og voksne, og vi ser på, om det ikke i den forbindelse er muligt at etablere flere klasselokaler".

Nye distrikter

Børneudvalget skal da også til maj se nærmere på, hvordan udfordringerne med byskolens bygninger håndteres - og hvordan skoledistrikterne skal udformes, også når den nye bydel Favrholm skyder op. Noget af Favrholm-området er nemlig tilknyttet byskolen, som altså har mangel på plads, mens en anden del er tilknyttet Hanebjergskole i Brøde, hvor der ikke er problemer med pladsen.

"Så vi skal se på, om ikke det giver bedst mening at placere det hele i Hanebjerg, som har mere kapacitet," siger Peter Frederiksen.

550 skolestartere

Der er i år omkring 550 børn, som skal starte i skole til august. Sidste år var der en del flere, nemlig 610, oplyser forvaltningen i sagsfremstillingen.

Omkring 396 af de 550 børn er indskrevet til skolestart på en folkeskole i Hillerød Kommune, og tre børn er indskrevet på en folkeskole i en anden kommune.

115 børn er i år optaget til skolestart på en privatskole.

Nye 0.klasser

  Frederiksborg Byskole: 3 klasser

  Grønnevang Skole: 3 klasser på Jespervej og 1 klasse i Nødebo (med syv elever)

  Hanebjerg Skole: 3 klasser fordelt med 1 på hver afdeling

  Hillerød Vest Skolen: 3 klasser i Ålholm og 1 klasse i Alsønderup (med fem elever)

  Hillerødsholmskolen: 2 klasser i Hillerødsholm og 1 klasse i Gadevang

  Kornmarkskolen: 1 klasse i Skævinge og 1 klasse i Ll. Lyngby (med 14 elever)

  Sophienborgskolen: 2 klasser

  Eleverne i Alsønderup, Gadevang og Uvelse indgår i aldersblandede klasser.

  Kilde: Referat, Børn, Familie og Ungeudvalget 11. marts

Publiceret 19 March 2019 06:00