Tennishallen bliver Danmarks største kunstvæg

Ulovlig graffiti skal erstattes af lovlig street-art på tennishallen bag ved Frederiksborgcentret. "Det bliver Danmarks mest eftertragtede væg at male på," fortæller de unge, der har taget initiativ til kunstprojektet

Af
Mette Dolmer Thygesen

Ulovlig og rodet graffiti skal afløses af gadekunstværker på tennishallen bag ved Frederiksborgcentret.

Det er Street-Lab, som sammen med en gruppe elever på Grundtvigs Højskole har taget initiativ til at skabe Danmarks største kunstvæg på 200 meter.

"Vi synes, det er synd, hallen er plastret til med ulovlig graffiti og usammenhængende tags. Det er ærgerligt, det ser så slidt og grimt ud," siger Petrea Bové Wagner, som sammen med Anton Schou-Pedersen, Johan Hald og andre elever på højskolens kursushold 'Gør en forskel' har arbejdet på kunstprojektet.

Skabe fællesskab

De har søgt Frederiksborgcentret om lov til at invitere kunstnere og andre til at male deres street-art på tennishallen - og fået tilladelse, også hos kommunen.

"Vi vil gerne skabe et fællesskab og give unge mulighed for at udfolde sig kunstnerisk på lovlig vis. Vi sætter nogle regler op og skaber en ordentlig kultur omkring projektet, så folk kan få plads og tid til at udfolde sig," siger Johan Hald.

Vi synes, det er synd, hallen er plastret til med ulovlig graffiti og usammenhængende tags. Det er ærgerligt, det ser så slidt og grimt ud

Klima som tema

På tennishallens 8,70 meter høje gavl ud mod togbanen, cykelstien og ungdomshuset er det kun inviterede kunstnere, der kan male - eller kunstnere som søger om det med et kunstprojekt. Her bliver klima det sammenhængende tema.

Den tyske graffitikunstner Loomit kommer og kreerer kunst på gavlen. Også gadekunstneren Miki Pau Otkjær skal skabe et seks meter højt portræt af Greta Thunberg - den 15-årige pige som blev verdenskendt for at strejke foran det svenske folketing for at sætte fokus på klimaproblematikken. Miki Pau Otkjær er kendt for at male portrættet af Kim Larsen ved Christiania.

Street art-maleren Dato har allerede været i gang med sine spraydåser og malet en metalfisk og ordene: 'We did it, we can't take it back' for at sætte fokus på klimaproblematikken.

"Det er en kæmpe stor gavl, som kan ses fra togbanen. Nogle har sagt til os, at det bliver Danmarks mest eftertragtede væg at male på. Jeg tror, folk vil komme hertil fra hele landet for at male på den. Der kommer til at blive rigtig meget gang i den," siger Johan Hald.

På de lange sider i retning mod Frederiksborgcentret vil alle kunne male deres graffiti.

"Reglerne skal stå tydeligt frem, så ingen er i tvivl om, hvor de må male. Men så er det ellers bare at slå sig løs - der er frit slag for alle, unge som ældre, både skoler, foreninger, privatpersoner og kunstnergrupper," siger Johan Hald.

Crowdfunding og donationer

De tre elever bliver her i marts færdige på højskolen, men da projektet er kommet til verden i samarbejde med Street-Lab, bliver det videreført. Street-Lab har nemlig oplevet stor efterspørgsel blandt deres brugere på lovlige graffitispots, så nu kan brugerne få en 200 meter lang mur at folde sig ud på.

Nogle har sagt til os, at det bliver Danmarks mest eftertragtede væg at male på. Jeg tror, folk vil komme hertil fra hele landet for at male på den

Højskoleeleverne og Street-Lab er i gang med at samle 10.000 kroner ind til projektet, og de er ved at skaffe sponsorater af maling - for eksempel har Flügger Farver i Hillerød doneret 120 liter maling. Gennem crowdfunding er omkring halvdelen af de 10.000 kroner samlet ind. Hvis man vil støtte projektet, kan man læse mere på Facebooksiden 'WallOfChange'.

Særligt mellem 8. og 16. marts giver anerkendte kunstnere den gas på tennishallens vægge. Der vil være fernisering på væggen under Hillerød kunstdage 29.-31. marts.

Også politikerne i Kultur og Fritidsudvalget bakker op om projektet. De valgte på deres møde i sidste uge af støtte projektet med 15.000 kroner fra kulturpuljen.

Publiceret 14 February 2019 05:00