Skaderne på klubhuset er meget omfattende, og det vil tage måneder, før de fire foreninger igen kan bruge deres samlingssted. Foto: Claus Munk

Skaderne på klubhuset er meget omfattende, og det vil tage måneder, før de fire foreninger igen kan bruge deres samlingssted. Foto: Claus Munk

Klubhus ødelagt: Påsat brand spreder utryghed i Nødebo

Brand har medført store skader i klubhus for foreninger ved Esrum Sø, så det ikke kan bruges i flere måneder. Samtidig er borgerne bekymrede for, hvorfor branden blev startet - og sandsynligvis påsat

Af
Mette Dolmer Thygesen

brand Det var en rigtig alvorlig brand, som lørdag 5. januar brød ud i det klubhus i Nødebo, hvor både sejlklubben, kajakklubben, stavgængerne og vinterbaderne holder til ved Esrum Sø.

Nordsjællands Politi anholdt samme dag en 54-årig mand i lokalområdet, og han er fortsat sigtet for at stå bag branden, som altså sandsynligvis var påsat. Men manden blev løsladt igen, og hele sagen gør borgerne utrygge:

"Det skaber usikkerhed i hele byen. Vi har jo mange, 500-600, medlemmer i de fire foreninger, der bruger huset, og snakken går. Hvad var motivet til branden? Folk søger jo en forklaring," siger Michael Krejberg, som er næstformand i Hillerød Sejlklub, der sejler på Esrum Sø.

"En grim én"

Sejlklubben har aldrig før været udsat for hverken indbrud eller hærværk, siger han:

"Men den her brand er en grim én. Vi kan se i lokalerne, at det er fem forskellige steder, nogen har forsøgt at sætte ild til det, så det er én, der virkelig har villet det. Samtidig har vi fra forsikringsselskabet hørt om andre sejlklubber, som har været udsat for påsatte brande hele tre gange," siger Michael Krejberg.

Omkring 8. januar kunne medlemmer igen besigtige lokalerne, efter politiet havde været i gang med deres undersøgelser af stedet. Og det så ikke godt ud, kan Michael Krejberg fortælle:

"Der vil gå flere måneder - fire-fem måneder - før det er klar igen. Det er så ærgerligt. Heldigvis kan vi stadig bruge omklædningen, men der vil gå lang tid, før klublokalet er klar. Vi håber, vi kan nå det, til standerhejsning i slut april eller start maj, når sejlsæsonen skydes i gang".

Alt er sodskadet

Kajakklubben meddeler deres medlemmer på deres hjemmeside, hvor store skaderne er i klubstuen:

"Alt er meget sodskadet, og der er antændt eller forsøgt antændt brand flere steder. Hjørnet med sofa og stole er meget brandskadet med hul i loftet og store skader i området. Varmeanlæggene, der hænger højt på væggene, er smeltet og faldet ned, og flere ruder er sprunget på grund af varmen. Ved indgangen er el-målerskabet smeltet fuldstændigt væk, og de pagajer, der stod i gangen, er nu i børne-størrelse".

Mens der ikke er strøm i bådskurene og motionsrummet, er omklædningsrummet åbent for medlemmerne, da det stort set ikke har taget skade.

Branden blev anmeldt klokken 12.24 lørdag 5. januar, og den mistænkte 54-årige mand blev anholdt senere på eftermiddagen. Nordsjællands Politi er i gang med at efterforske sagen og vil ikke - af hensyn til efterforskningen - udtale sig yderligere.

Publiceret 22 January 2019 06:00