Det er måske ikke lige på denne årstid, man har lyst til at hoppe en tur i Teglgårdssøen, men planen er, at man måske allerede til sommer skal kunne snuppe sig en svalende dukkert i søen. Foto: Martin Warming

Det er måske ikke lige på denne årstid, man har lyst til at hoppe en tur i Teglgårdssøen, men planen er, at man måske allerede til sommer skal kunne snuppe sig en svalende dukkert i søen. Foto: Martin Warming

Teglgårdssøen er ren nok til badesø

Muligheden for at Hillerøds borgere kan få en svalende dukkert, uden at skulle køre til stranden, er rykket ét skridt nærmere. Analyser viser, at vandet i Teglgårdssøen er rent nok til badesø

Af
Anne Lønstrup

Badesø To eksterne analysefirmaer har undersøgt Teglgårdssøen og har fundet frem til, at den nordlige del af søen ind mod Frederiksborg Gymnasium og HF vil være egnet som badeområde.

Analyser af badevandet viser, at det kan klassificeres som ”udmærket til god kvalitet”. I varme perioder kan der ske en opblomstring af alger, der kan gøre det nødvendigt at forbyde badning. Derfor anbefales det, at algerne, hvis søen bliver officiel badesø, overvåges i badesæsonen.

Forundersøgelserne af åen har vist, at den rummer en del større og mindre fremmedlegemer – fra indkøbsvogne, flasker og plasticposer til grene og træstammer, som vil kunne være til gene for de badende. Frederiksborg Gymnasium og HF har oplyst, at de i september 2018 har fjernet 10 cykler, to knallerter og fire indkøbsvogne fra søen.

Det anbefales derfor at lægge sand ud i badeområdet, samt at fjerne skrald løbende. Dels vil det gøre badeområdet mere attraktivt, at de badende ikke skal soppe rundt i 10-50 cm blød søbund, dels vil det minimere risikoen for at komme til skade på skarpe genstande. Endelig skal der stå en toiletvogn.

Badning i søen til sommer

Tue Tortzen fra Enhedslisten er glad over at undersøgelserne af vandkvaliteten giver grønt lys for at åbne Teglgårdssøen som badesø. Han er dog ikke overrasket over resultatet.

”Det siger sig selv, at når der er vandgennemstrømning, så er søen velegnet som badesø. Jeg har selv badet dernede som barn, og jeg synes, det er en oplagt og billig måde at gøre bymidten bedre for de mange mennesker, som flytter ind i de mange nye boliger. Sådan en varm sommerdag, når man kommer hjem fra arbejde, og ungerne gerne vil bade, men der er lidt langt til stranden, kan man lige tage en dukkert i søen,” siger han.

”Jeg tog selv kontakt til rektor Kuhlman på gymnasiet tilbage i 2014-15, og han var frisk på ideen med det samme. Der skal selvfølgelig være en toiletvogn og rengøring. Og hvis der kommer sandbund, og hvis cykelstel og andet skrald bliver renset op med jævne mellemrum, så kan man hurtigt forestille sig, at mange vil blive glade for at bade i søen,” siger Tue Tortzen.

Finansiering via jordsalg

Byrådet har under budgetvedtagelsen i oktober 2018 besluttet, ”at arbejde videre med at skaffe finansiering til det videre arbejde med at gøre Teglgårdssøen til badesø”, men et konkret anlægsønske blev ikke indarbejdet i budgettet. Det skal Natur, Miljø og Klimaudvalget tage stilling til på deres kommende møde.

Tue Tortzen mener dog, at pengene vil kunne skaffes.

”Budgetopfølgning sker kvartalsvis, så det får vi her i foråret, og jeg er fuld af fortrøstning om, at der vil være solgt noget jord, som vi ikke havde regnet med, og at vi kan finde penge til at komme i gang med at etablere badeområdet, så vi kan få en badesø allerede her til sommer,” siger han.

Først skal pengene findes

Borgmester Kirsten Jensen (A) er enig i, at det kunne være sjovt at have et badeområde, som også kunne være et mødested om sommeren. Mange Hillerød-borgere kan ifølge hende huske, at der engang var et andet friluftsbad i byen.

Hun hæfter sig dog ved, at pengene til at etablere badesø ikke er fundet endnu.

”Det koster nogle penge, som ikke er fundet på budgettet endnu, men som kan blive fundet, enten når vi ser på det igen i årets løb, eller når vi forhandler om næste års budget. Jeg vil også håbe, at vi snart kan finde dem, men alle rundt om bordet i budgetforliget skal nikke til det først,” siger hun.

Prisen for et afgrænset badeområde ved Teglgårdssøen vil ifølge forvaltningens beregninger koste nogle hundrede tusinde kroner: Renholdning af badeanlæg og toilet vurderes pr. sæson at koste 330.000 kr. Udgiften til fjernelse af fremmedlegemer i søen vurderes til 35.000–42.000 kr. pr. rydning, som skal foregå 1-2 gange årligt. Analyse af badevand og algeopblomstring estimeres til 20.000 kr. pr sæson. Hvortil kommer udgifter til udlægning af sand på bunden og eventuelle ekstra-faciliteter såsom platform.

Publiceret 09 January 2019 05:00