Kirsten Jensen roste blandt andet brandmændene for deres indsats under den påsatte brand på Hanebjerg Skole i december:

Kirsten Jensen roste blandt andet brandmændene for deres indsats under den påsatte brand på Hanebjerg Skole i december: "På grund af jeres dygtige arbejde med at inddæmme og slukke kunne skolen være skole igen allerede fra næste morgen. Indskolingen var brændt, men skolens ledelse kunne fordele klasserne, og forældrene kunne aflevere og hente deres børn igen på skolen. Det betød rigtig meget for skolen," sagde hun til Falcks nytårsparole. Arkivfoto: Steven Knap/Byrd

Farvel til Falck efter 42 år

Frederiksborg Brand & Redning har overtaget brandslukningsopgaven fra nytår, efter Falck i 42 år har haft opgaven i Hillerød

Af
Mette Dolmer Thygesen

Falck sagde til nytår farvel til brandslukningen efter at have tjent borgerne fra stationen i Hillerød igennem 42 år.

Det skete nytårsaften, hvor Henrik Sass Christensen, som er Områdeleder Brand i Falck Nordsjælland, holdt tale til Falcks traditionelle nytårsparole. Allerede i december 2017 stod det klart, at Falck her fra 1. januar 2019 ikke længere skal slukke brande i Hillerød. Efter en udbudsproces besluttede Beredskabskommissionen for Frederiksborg Brand & Redning at hjemtage opgaven med brandslukning. Derfor har 2018 stået i afviklingens tegn for Falck Brand i Nordsjælland, sagde Henrik Sass Christensen:

"På trods af dette er jeg enormt stolt af, at vi nu kan overlevere brandvæsenet til Frederiksborg Brand & Redning med samme normering, kvalitet og leveringssikkerhed, som har kendetegnet vores område igennem flere årtier," lød det fra områdelederen, som takkede medarbejderne og kaldte dem "en helt fantastisk flok brandfolk", som både er gode medarbejdere, kollegaer og sparringspartnere.

Falck har slukket brande fra stationerne i Hillerød igennem 42 år, i Helsinge i 91 år, i Stenløse i over 57 år, i Gilleleje i 43 år og i Farum i 37 år. Brandslukningsopgaver i alle disse kommuner overgår altså til Frederiksborg Brand & Redning. Men Henrik Sass Christensen fra Falck håbede i sin tale, at "farvellet bliver et 'på gensyn'," sagde han.

"Vi vil om nogen følge med på sidelinjen og være klar, hvis chancen forhåbentlig byder sig, for som man siger: 'gammel kærlighed ruster aldrig'," sagde han.

Upåklageligt samarbejde

Borgmester i Hillerød Kirsten Jensen, som også er formand for Beredskabskommissionen, takkede Falck for det gode samarbejde igennem mange år:

"Vi har haft et upåklageligt samarbejde i mange år. Jeg kender ledere og medarbejdere her på brandstationen, som dygtige, energiske og imødekommende. Den ånd er og bliver en del af Frederiksborg Brand og Redning," sagde hun og understregede, at brandmændene kører ud fra samme stationer - nu med ens uniformer og med nyt materiel.

Vi har haft et upåklageligt samarbejde i mange år. Jeg kender ledere og medarbejdere her på brandstationen, som dygtige, energiske og imødekommende

Hun roste brandberedskabet for de opgaver, der er løst i året, der gik - altså 2018.

"I kommer med det samme, I kommer med stor faglig indsigt, og I kommer med stor medmenneskelig støtte. I skal i jeres arbejde træffe flere, meget betydningsfulde beslutninger i pressede øjeblikke – det er svært, I er uddannet til det og træner det, det ved jeg, men det er vigtigt for mig at holde fast i, at det er noget helt særligt, I gør," sagde hun og takkede både fuldtids-, deltids og fritidsbrandmænd og lederne i beredskabet.

En masse bekymringer

Frederiksborg Brand & Redning er klar til opgaven, sagde beredskabsdirektør Kim Lintrup i sin tale:

"Ved sidste års nytårsparole havde vi knapt sunket beslutningen om at hjemtage det operative beredskab. Der var naturligt en masse usikkerhed og bekymringer om fremtiden, og her på tærsklen til det nye år, er der sikkert stadig enkelt eller to tilbage, men vi er klar. Hovedparten af ens bekymringer har det heldigvis med ikke at blive til aktualiteter, og de, der gør, har vi forberedt os godt på".

Der var naturligt en masse usikkerhed og bekymringer om fremtiden, og her på tærsklen til det nye år, er der sikkert stadig enkelt eller to tilbage, men vi er klar

Der har været et stort arbejde i gang gennem hele 2018 med at få gjort klar til det nye brandvæsen. Der har været forhandlinger om leje af brandstationer, antennemastelejeaftaler, opbygning og uddannelse på nye køretøjer, indkøb og fordeling af nye uniformer, indkøb og fordeling af udkaldspagere, forhandlinger med faglige organisationer om løn og ansættelsesvilkår, ny struktur og meget mere. I den nye struktur vil hver brandstation have en brandstationsleder, så ledelsen bliver mere decentraliseret og kommer tættere på den enkelte medarbejder, sagde han og sammenlignede hjemtagelsen af opgaven med at skulle sende en raket i rummet:

"Masser af forberedelse, masser af test, uddannelse på udstyret, klargøring på rampen - og nu skal vi så sende raketten af sted. Det er en rejse, jeg glæder mig til at være en del af, for jeg mærker og oplever en stor entusiasme og dedikation blandt medarbejdere og frivillige til at tage med på denne rejse".

Flere udrykninger

2018 bød på i alt 1819 hændelser, hvor blandt andet en påsat brand på hospitalet i Hillerød og på Hanebjerg Skole stod som de helt store udrykninger. I 2017 var der blot 1753 hændelser for brandvæsnet at tage sig af, så det er en stigning på ca. fire procent. Det er primært Hundested, Helsinge, Frederiksværk og Jægerspris, der har haft stigning i antallet af hændelser, forklarede Kim Lintrup.

"På landsplan opleves et fald på knap seks procent, så desværre går vi lidt mod strømmen på dette punkt," sagde han.

Beredskabsdirektør Kim Lintrup kunne berette, at beredskabet rykkede ud cirka 1819 gange i 2018 i de seks ejerkommuner. Pressefoto

Beredskabsdirektør Kim Lintrup kunne berette, at beredskabet rykkede ud cirka 1819 gange i 2018 i de seks ejerkommuner. Pressefoto

Frederiksborg Brand & Redning har desuden stået bag en masse forebyggende tiltag - knap 1000 brandsyn, en lang række brandteknisk rådgivning, godkendelse af fyrværkerisalgssteder, lejlighedsvise tilladelser med videre. Der er desuden oprettet nye Juniorbrandkorps i flere kommuner - Hillerød følger trop senere, og der har været afholdt arrangementer på brandstationer for at skabe et større, bedre og bredere bånd mellem beredskab, kommuner, og de enkelte borgere.

Frederiksborg Brand og Redning ejes af seks kommuner med ét samlet beredskab indeholdende 12 brandstationer (1 beredskab øst) samt fire frivillige supplerende enheder. Der er cirka 350 uddannede brand- og redningsfolk i beredskabet, og de er udstyret med over 60 udrykningskøretøjer i området, hvor 250.000 borgere har bosat sig på godt 1000 km2, og hvor der er endnu flere besøgende i de varme sommermåneder m.v.

Publiceret 09 January 2019 15:00