Lis Herand, Hundested, og Kirsten Hyrup, Hillerød, arbejder netop nu som frivillige sygeplejersker på en klinik i Arusha, Tanzania.

Lis Herand, Hundested, og Kirsten Hyrup, Hillerød, arbejder netop nu som frivillige sygeplejersker på en klinik i Arusha, Tanzania.

Dagbog fra Tanzania: Sygeplejersker hjælper til på fødeklinik

To 68-årige hospice-sygeplejersker er draget til Tanzania for at arbejde frivilligt på en en fødeklinik - Hillerød Posten bringer klip fra deres dagbog

To sygeplejersker fra Arresødal Hospice har meldt sig som frivillig arbejdskraft i fire uger på en fødeklinik i Arusha i Tanzania. Det er 68-årige Lis Herand fra Hundested og ligeledes 68-årige Kirsten Hyrup fra Hillerød.

Hillerød Posten har fået lov at kigge med i Lis Herands dagbog og bringer her et pluk af de to sygeplejerskers oplevelser i Tanzania.

Søndag 28. oktober

Vi ankom kl. 17 til vores bolig, mindre komfortabelt end vi troede. Vi fik et stort rum med eget bad, men med kontakter der ikke virkede og ingen vand i vandhane kun i bruser. Vi var flade, i seng ved 21- tiden.

Mandag 29. oktober

Op næste morgen efter hanegal og kald til bøn. Et bad og ned til morgenmad. Vi spiser i det fri under et stort telt, her er vagter kok og rengøring. Omelet med grøntsager, toastbrød og peanutbutter, kaffe og frugt.

Her er søde unge frivillige, vi er klart de ældste. I dag er her mest danske frivillige, to fra Frankrig og en fra England.

Kirsten og jeg har mama status og bliver passet på af de lokale her på stedet. Det er med kram og smil og kys på kinderne.

I morgen skal vi afsted 8.30 på vores første arbejdsdag.

Arusha tirsdag 30. oktober

Efter en lidt larmende nat fik vi nogle få timers søvn. Bad i koldt vand og kl. 8.30 var vi på vej til Ngarenago Helth Center et gratishospital for kvinder, børn og ældre mennesker. Primært gyn, obstetric pædiatri og forebyggelse, familieplanlægning, HPV og HIV Laboratorium. Omklædning i et meget lille rum, 2x2 meter, hvor der hang knage til 30 menneskers tøj.

Toilet for alle er pedaltoilet uden papir.

Vi blev tilknyttet en jordmoder. Lokalet for svangre, og dem der har født, er i samme rum. De svangre ligger på rad og række langs den ene væg, dem der har født ligger langs den modsatte væg. Så er der en midterrække, der deles alt efter behov. Fra det store rum er der to mindre rum, det ene til fødende, det andet til anlæg af svangerskabsforebyggende.

Klinikkens fødestue.

Man er bekendt med de hygiejniske principper, men mangler i den grad midler. Fødebriksen er et ældgammelt gynleje, hvor der er lagt et gummiskind over. Det vaskes med en klorinklud efter brug, en klud, der ligger i en spand med klorinvand. Kluden bruges hele dagen. Sengene er kommet fra Danmark og er meget gamle.

Endnu et barn er hjulpet til verden i klinikken i Arusha.

Endnu et barn er hjulpet til verden i klinikken i Arusha.

Den fødende kommer med en taske med stoflagner i. Det lægger de sig på og føder. Rejser sig og går til ny seng.

Der er ikke meget omsorg for kvinden. De kvinder, vi i dag støttede med vore hænder eller hjalp med vejrtrækningen, nød vores hjælp.

Vi kom til en 19 årig fødende spinkel førstegangsfødende. Hun var så smal og så afkræftet, at hun blev klippet og hjulpet med ve-stimulerende. Alt går hurtigt, og lidocain når knap at have en virkning inden der klippes.

Vi hjalp til med fødsel af en lille dreng 2200 g. Han var længe om at græde ordentlig igennem. Han blev lagt med tæppe og lidt varme uden større opmærksomhed. Den ene af os havde ham i armene , den anden støttede mor, mens hun blev syet.

Alt endte godt, baby suttede efter en time, og den trætte mor fik besøg af egen mor, der kom med te og mad.

En kvinde på 18 år kom med sin hjemmefødte. Hun var sprunget i mellemkødet og blev syet uden bedøvelse.

En kvinde, som lige havde født, fik indopereret en p-stav i overarm, så hun var beskyttet for ny graviditet 5 år. De gør det nogen gange så hurtigt for at manden ikke modsiger.

Onsdag 31. oktober

Dagen bestod af massage på kvinder med veer, to fødsler, rengøring af fødestue med moppe. Kvinden, der havde født hjemme i går og blev syet, viste sig at være HIV positiv. Så stille samtale med hende og medicin med hjem til baby og hende selv.

Fødeklinikken i Arusha.

Fødeklinikken i Arusha.

Så hjalp vi doktor med at få styr på remedier fra andre sygehuse, der har flere penge. Meget var udløbet, men handsker, gaze, navleklemmer små babyhåndsug blev ordnet. Underlag blev klippet til og en del blev smidt ud. Der havde været en rotte i noget af materialet, så det røg ud. Der var også sutursæt, så de næste kvinder kan blive syet ordentligt.

Selv sygeplejersker og jordmødre på hospitalet tigger om vores uniformer, og hvad vi må have til overs.

Vi sluttede vores arbejdsdag lidt før 14 og vi valgte at gå hjem for at blive mere bykendt.

Endelig hjemme og trætte for at finde ud af, at de unge frivillige holder Halloween fest i aften - så er der lige det med nattesøvn!

Torsdag 1.november

Igen tidligt oppe og med taxa på arbejde. Stuegang på de svangre, og de der havde født. Et barn fra dagen før, hvor der var hudinfektion, blev sat i penicillinbehandling ligesom moderen. Der bliver ikke dyrket og det kan være forårsaget af clamydier, stafylokokker, syfilis eller andet. Der gives bredspektret antibiotika.

På tur. Udsigt til Kilimanjaro i det fjerne.

På tur. Udsigt til Kilimanjaro i det fjerne.

Der var ikke kvinder i fødsel denne formiddag, så alle blev sat i gang med rengøring. Den ide er god nok, men midlerne er elendige - intet ordentligt rengøringsmateriale, ingen ordentlige klude, intet at tørre af med og alt skal genanvendes.

Vi valgte i dag at gå ved middagstid. Der blev gået tur på det lokale marked og lige som kontrast i det fine supermarked.

Taxa hjem og tid til afslapning og forhåbentlig en rolig nat.

Fredag 2. november

Dagbogsnotaterne har givet os to donationer på samlet 1500 kr. Jordmødrene vil synes, det er helt vidunderligt med indkøb af 4 spande med tilhørende mopper, mange klude, skrubsvampe, skurepulver -bedre hygiejne mindsker infektioner for kvinder og børn .

Et stop på vejen. Kan du få øje på leoparden?

Et stop på vejen. Kan du få øje på leoparden?

Efter en uge her bliver det mere klart, at der er oprigtig venlige mennesker,, der er venlige mennesker med håb om egen vinding og så er der de mennesker, der taler om andres korrupte vaner og samtidig selv agerer udnyttende. Det er mere udtalt her og mere synligt end det vi kan se i Europa.

Dagen blev spændende. En af jordmødrene egen datter på 20 år fødte en lille velskabt pige. Vi fik lov til at være meget støttende og næsten førende indtil hun havde født, syning overlod vi trygt til jordmoder. Det er ikke til at undgå at komme meget tæt på de mennesker vi hjælper, og vi får megen anerkendelse tilbage. Det giver mening og glæde at være der,

Det er fredag, og vi måtte forkæle os selv med en billet til Hotel Four Point. Her nød vi svømmepøl, god kaffe og en lækker middag i et tropeparadis. Kontraster og dejligt.

Lørdag 3. november

Skøn køretur til Masai-landsby vest på, tæt på Kenya. Vores koordinator Davids fødeby. Hvor var det tørt og goldt.

David fortalte om Masaiernes liv. Masaier er opdelt i fire grupper:

En uges fotosafari i nationalparkerne Tarengeri og Serengeti bød på mange spændende oplevelser. Her passeres to løver på vejen.

En uges fotosafari i nationalparkerne Tarengeri og Serengeti bød på mange spændende oplevelser. Her passeres to løver på vejen.

Kvinder, børn under 15, drenge fra omskæring til 40 år er krigere, mænd over 40 har status af ældre og bidrager med visdom og struktur.

Også pigerne omskæres i alderen 15.

Hver mand har som minimum 10 kvinder. Hver kvinde bor i egen hytte, hvor hun kan passe børnene og modtage manden på nattevisit. Det ses helst, at kvinder får mere end 8 børn.

Hver kvinde får afhængig af værdi et antal køer, geder og får og kan på den måde klare sig, hvis der sker manden noget.

Davids far har 15 kvinder og 102 børn i alle aldre. Man bor og dør i landsbyen og flytter kun til anden landsby, hvis der er arrangeret ægteskab for kvinden.

At David er kommet væk fra sin nomadefamilie har en helt speciel historie. Davids far mødte tilfældigt en mand fra Arusha, da hans bil brød sammen lige uden for landsbyen. De knyttede et venskab. Manden havde ingen børn, så Davids far gav ham til den ny familie. David, som var 11 år, græd i mange år over adskillelsen. Kunne ikke forstå, hvordan hans far kunne gøre det. David, som i dag er 30 år, ved nu, at det var kærlighed fra faren - det var hans mulighed for at give David en uddannelse.

Der var sang fra kvinderne, slagtning af ged blandt krigerne. Den kvæles, afskindes, og så spiser de lever, hjerte, nyrer og blod lige fra geden. Det giver styrke.

Søndag 4. november

Dagen var afsat til udflugt til Hotspring. En smuk og besværlig køretur. Vi var heldige at se toppen af Kilimanjaro, fugleliv, baobabtræer og akacietræer. På både store akacietræer og baobabtræer hænger trætønder til honningopsamling.

Vi kom til en lille oase midt i det tørre efter 2 1/2 times kørsel. Herligt med en afkølende svømmetur og en let frokost. Hjemturen var varm, men stadig med mange synsindtryk.

En ny arbejdsuge begynder om få timer.

Mandag 5. november

Kirsten havde en hjemmearbejdsdag og pleje af de infektioner, der ikke er til at undgå. Spørgsmålet er ikke om, men hvornår man rammes.

Taxadriver Mutti og Scola, vores køkkenansvarlig her på Tanzanite Apartment, hjalp med at finde de rengøringsartikler, vi havde aftalt at købe til hospitalet.Glæden ved at give blev meget stor, fordi det blev modtaget så positivt.

Tirsdag 6. november

Dagen begyndte med indkøb af bærbar CP, vi blev kørt i hospitalets ambulance. Pris blev forhandlet. BT måler blev købt, igen efter forhandling.

Vores dag var givende, det blev til to fødsler, to piger - og tre trætte frivillige, der kørte hjem midt på eftermiddagen.

Onsdag 7. november

Vores ansvarlige læge, vi kalder ham dr. K , der selv er masai, var i undervisningshumør. Han fortalte om regeringens fremstød mod omskæring især af kvinderne. Dr.. K siger, at antallet af omskæring falder drastisk, men endnu er der under fødsel stadig en del komplikationer på grund af ødelagt fødevej. Ofte kommer kejsersnit her på tale.

I går så vi en kvinde, der var klitorisomskåret - hun fødte heldigvis uden problem en sund baby.

Vores hjælp i dag var meget værdsat. Det er som om, de også er mere trygge ved os. Efter arbejde gik vi lidt i de små gader. Vi købte et vaskefad, så det er muligt at vaske lidt tøj selv.

På trods af lille regntid, har vi kun fået ganske lidt regn og ikke bidt af myg

Torsdag 8. november

Morgenen blev brugt på storvask. En tur på masai-marked, op at hæve penge til hospitalsudstyr i morgen. Egenomsorg i svømmepøl.

Fire frivillige unge kvinder mødte os med armene helt over hovedet. Deres familier og venner har samlet penge ind til den børnehave, de arbejder på. De fik bolde og sjippetov, og grønt lys til at lave en lille legeplads med gyngestativ og rutsjebane.

Fredag 9. november

Vi mødte ind kl 8 og fik lokal te med ingefær og honning. Det havde været en travl nat med mange fødsler.

Før vi klædte om, drog vi afsted med chefsygeplejersken og fik købt ultralydscanner til hjertefrekvens måling. De næste timer kom den i brug flere gange, blandt andet vidste vi, at den lille babypige, der kan beundres i dagens billedserie, havde en hjertefrekvens på 147, lige før hun så dagens lys. ( normal frekvens ).

Lørdag 10. november

Det blev en fantastisk lørdag. Vi tilbragte dagen sammen med et dansk ægtepar, Ruth og Philip, der bor her permanent og har arbejde inden for den Lutherske Kirke.

Vi kom til deres skønne bolig 8-10 km fra vores bolig i retning mod Nairobi. Huset beliggende højt i en klynge af seks huse.

Samtalen kom ind på Ruths store ønske om at hjælpe de afrikanske unge piger, efter de får menstruation. Det er for dyrt at købe bind, så de bruger gamle kangaer. Det betyder, at de bløder igennem og derfor ikke går i skole eller til sport i den uge.

Ruth har med et hold unge syet bind, og hun har forbindelse med en producent, der syr flergangsbind. Altså, strikkede bomuldsbind, som vi selv kendte til for mere end 50 år siden.

Ruth håber på, at der gennem kirken kan indsamles penge til at nå 1.000 til 2.000 unge kvinder.

Ved udlevering skal de undervises i hygiejne. Hun vil gerne have mænd med til samtalerne, så kvinderne ved, det ikke er tys tys, men en ærlig sag at komme igennem denne måneds plage uden skam.

Søndag 11. november

Lidt slapperdag ved poolen, lidt shoppedag, lidt veksledag og lidt planlægningsdag. Ikke meget dagbog.

Publiceret 04 January 2019 16:00