Rapporten viser, at de fleste voldsofre bor i Region Hovedstaden. Arkivfoto: Martin Warming

Rapporten viser, at de fleste voldsofre bor i Region Hovedstaden. Arkivfoto: Martin Warming

Størst risiko for at blive udsat for vold i Region Hovedstaden

Borgerne i Region Hovedstaden bliver udsat for 42 procent af de registrerede voldsskader i hele landet

rapport I 2017 blev 10.371 personer tilset på landets skadestuer efter at have været udsat for vold. Det er en smule færre end året før.

Det viser undersøgelsen 'Vold i Danmark 2017 – belyst ved tal fra skadestuerne', som er foretaget af Rambøll for Det Kriminalpræventive Råd.

Rapporten viser, at de fleste voldsofre bor i Region Hovedstaden. Borgere i regionen bliver udsat for 42 procent af de registrerede voldsskader i hele landet - og det er på trods af, at kun 32 procent af befolkningen bor i regionen.

"Der er altså noget, der tyder på, at borgere i Region Hovedstaden er overrepræsenteret for voldsskader på landets skadestuer. Det er svært at vurdere, hvorfor Hovedstadens borgere er mere udsatte. Det kan være det faktum, at der bor flere unge mennesker i regionen, som sandsynligvis oftere går i byen. Den kortere afstand til sygehusene kan også spille ind," siger Ingrid Soldal Eriksen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, i en pressemeddelelse.

"Det er vigtigt, at lokale aktører tænkes ind i arbejdet med at skabe et trygt og sikkert natteliv, for eksempel dørmænd, kioskejere, taxachauffører og andre øjne i natten. De kan kontakte politiet eller gribe ind på en nedtrappende måde, hvis der er optræk til konflikter," siger hun.

Flest mænd

Årets skadestuerapport viser desuden den kønsmæssige forskel, når det kommer til vold. Hvor mænd er mest udsatte i nattelivet, oplever kvinder oftest vold i deres eget eller andres hjem. Samtidig ses det, at kvinder i højere grad end mænd er udsat for gentagen vold.

"Mænd er generelt mest udsat for vold, men når kvinder bliver udsat for vold, sker det ofte i hjemmet. Der er noget, der tyder på, at det især foregår i nære relationer, hvor de oplever vold gentagne gange," siger Ingrid Soldal Eriksen i pressemeddelelsen fra Det Kriminalpræventive Råd.

Tallet falder

Rapporten 'Vold i Danmark 2017 – belyst ved tal fra skadestuerne' viser, at arbejdsrelateret vold udgør en stigende andel af de samlede voldshændelser. Flest voldsskader findes inden for social- og sundhedssektoren – hele 44 procent af de registrerede arbejdsrelaterede voldsskader kan tilskrives personer i disse brancher. Det til trods for, at social- og sundhedssektoren kun udgør 18 procent af beskæftigelsen.

Rapporten viser heldigvis også, at færre og færre personer bliver tilset på landets skadestuer efter at have været udsat for vold. På landsplan måtte 16.990 i 1995 en tur forbi skadestuen for at blive behandlet for en voldsrelateret skade, mens tallet altså sidste år faldt til 10.371. I Region Hovedstaden besøgte 4.294 personer skadestuen sidste år efter at have være udsat for vold.

mw

Publiceret 23 December 2018 08:00