Byrådsmedlemmerne var enige om, at affaldstaksterne holdes i ro, indtil høringssvar om blandt andet nedlæggelse af haveaffaldsordningen fremlægges til februar. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

Byrådsmedlemmerne var enige om, at affaldstaksterne holdes i ro, indtil høringssvar om blandt andet nedlæggelse af haveaffaldsordningen fremlægges til februar. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

Haveaffaldets skæbne afgøres til februar

Byrådet udskød at ændre på affaldstakster, før høringssvar om affaldsordninger bliver behandlet til februar

Af
Mette Dolmer Thygesen

affald Først til februar bliver det afgjort, om ordningen med at få afhentet haveaffald på sin hjemadresse bliver nedlagt eller ej.

I midten af september meldte Hillerød Forsyning ud, at borgerne ville få afhentet deres haveaffald for sidste gang - og det startede en storm af protester. Beslutningen blev sendt i høring, og kommunen har modtaget omkring 100 høringssvar om sagen - og andre ændringer i afhentningen af affald, oplyste borgmester Kirsten Jensen (S) på byrådsmødet onsdag aften.

Derfor besluttede et enigt byråd, at affaldsgebyrerne for 2018 bliver fastholdt et par måneder endnu, indtil borgernes høringssvar er blevet læst og debatteret.

Det var formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget Louise Colding Sørensen (S), som fremlagde sagen, og hun opfordrede til, at byrådsmedlemmerne ventede med at diskutere haveaffaldsordningen, indtil sagen kommer til behandling i februar - og alle høringssvar er gennemgået.

R vil ikke nedlægge ordningen

Jørgen Suhr fra Radikale Venstre kunne dog ikke dy sig for at begynde på debatten med argumentet om, at det er en vigtig sag, som man næsten ikke kan diskutere for meget, og han lagde op til, at de Radikale vil stemme for at bevare haveaffaldsordningen:

"Der er rigtig mange, som har haft glæde af ordningen, og det er ikke alle, som har mulighed for at køre deres haveaffald ud til Solrødgård. Det kan også være, at ordningen bruges af flere, end vi troede. Vi håber, stemningen er vendt, så der kommer et flertal for ikke at nedlægge ordningen," sagde han.

Social slagside

Heller ikke Enhedslistens Tue Tortzen kunne dy sig for at kritisere sagen. Han mente, at den var startet i Hillerød Forsyning frem for i byrådet - en kritik som Venstres Klaus Markussen, som er formand for forsyningens bestyrelse, afviste.

Tue Tortzen mente også, at de nye takster har en social slagside, fordi prisen stiger mere for kolonihavehusejere end for sommerhusejere, og mere for dem, der bor i lejlighed, end for borgere, der bor i parcelhus.

Det fik borgmester Kirsten Jensen (S) til at afbryde ham:

"Tue Tortzen, den sag, vi har på dagsordenen, er et spørgsmål om at videreføre 2018-taksterne fremover. Indstillingen er også, at vi debatterer sagen, når høringssvarene er læst og behandlet. Det spørger jeg, om du vil respektere," sagde hun og fortsatte:

"Debatten er ikke ny. Den har været i medierne i lang tid. Indstilling til byrådet er at respektere, at de omkring 100 høringssvar læses og behandles, så vi kan få taget stilling til de indsigelser, som borgerne har, før politikerne tager stilling".

Afventer borgerne

Venstre vil ikke komme med en udmelding, før høringssvarene er behandlet, sagde Klaus Markussen:

"Vi er nogle stykker, som afventer, hvad borgerne skriver til os. Først lader vi os informere, så debatterer vi - og så træffer vi en beslutning. Det er vigtigt at lytte til, hvad borgerne siger, og ikke træffe nogen politisk aftale, før de er hørt".

Sortere mere

Sagens kerne er, at vi skal sortere mere affald, sagde Louise Colding Sørensen:

"Vi har besluttet politisk at pålægge Hillerød Forsyning at sortere i flere fraktioner. Vi vil gerne nå et mål om at genanvende 50 procent af husholdningsaffaldet - hurtigere end der er lagt op til det Christiansborgs side. Så vi er ret ambitiøse. Forslaget går samtidig på at holde taksterne i ro. Det skal vi diskutere, når vi har hørt, hvad borgerne siger".

Tue Tortzen kunne også godt huske, at han var til at beslutte, at affaldet skal sorteres mere, sagde han:

"Men vi har ikke besluttet, at udgifterne ikke må stige. Det er klart, at det koster at sortere bedre - omkring 150 kroner mere om året, og det tror jeg, borgerne er klar til. Alle har forstået, vi er nødt til at passe godt på vores ressourcer. Men her er der lagt op til, at prisen holdes i ro, og servicen bliver dårligere. Jeg tror også, at når folk forstår, hvad skelordningen helt præcist går ud på - så vil de betale hellere lidt mere for at undgå det".

Skelodningen betyder, at man skal køre sin affaldsbeholder ud til skel, inden skraldemændene kommer og tømmer den. Ifølge forvaltningens beregninger vil det koste borgerne 150 kroner om året, hvis de ikke skal køre affaldsspanden ud til skel.

Det vil koste cirka 21 kroner om året at "genindføre" haveaffaldsordningen, står der i referatet. Desuden er omkostningerne ved at indsamle affaldet generelt steget, hvilken får taksterne til at stige.

Publiceret 20 December 2018 15:00