Arkælogerne har fundet flere tunsinde år gamle fangstsystemer i Salpetermosen. Foto: Hillerød Kommune

Arkælogerne har fundet flere tunsinde år gamle fangstsystemer i Salpetermosen. Foto: Hillerød Kommune

Fangstsystemer fra bondestenalderen fundet i Salpetermosen

Arkæologerne har gjort endnu et spændende fundt i Salpetermosen

De seneste års arkæologiske udgravninger i Favrholm har kastet endnu et historisk fund af sig.

Senest har arkæologerne fundet fangstsystemer fra den ældste del af bondestenalderen i et af de utallige vådområder, som Salpetermosen består af.

Det kan man læse i Hillerød Kommunes nyhedsbrev om Favrholm.

"Fra bredden af det der engang har været en større sø, er der fundet spor af fangstsystemer, der muligvis stammer fra den ældste del af bondestenalderen, dvs. ca. 3900-3000 f.Kr. Disse fangstsystemer bestod af lodretstående pæle, der udgjorde 'fundamentet' til fiskegærder, hvis forløb strakte sig fra bredden af søen og omkring 30 meter ud i bassinet. På tværs af dette fiskegærde, er der yderligere fiskesystemer eller fiskegærder, der således har ligget parallelt med bredden," står der i nyhedsbrevet.

I tilknytning til fiskegærderne er der fundet rester af stisystemer, hvorpå man har kunnet bevæge sig et stykke ud i søen. Ved et af disse stisystemer er der fundet et fragment af en stammebåd, der er blevet genbrugt som stabilisering til stisystemet, og ikke langt derfra lå et hidtil ukendt fangstredskab af træ.

Netop trægenstande er yderst sjældent at finde, da de under normale forhold vil være nogle af de genstande, der forgår først. De mange træpæle og bearbejdet træ – lidt over 400 stykker – giver derfor et unikt indblik i bondestenalderens fiskeri.

mw

Publiceret 13 December 2018 07:00