En vigtig del af Læsekompasset.dk er at finde bøger efter stemninger. Ord som f.eks. uhyggelig, charmerende, gribende, humoristisk o.s.v. kan lede én frem til næste læseoplevelse,

En vigtig del af Læsekompasset.dk er at finde bøger efter stemninger. Ord som f.eks. uhyggelig, charmerende, gribende, humoristisk o.s.v. kan lede én frem til næste læseoplevelse," fortæller bibliotekar Alice Kvindebjerg. Foto: Anne Lønstrup

Lad læsekompasset guide dig til næste bog

Hillerød Bibliotek har været med til at udvikle det digitale værktøj, Læsekompasset.dk, som giver inspiration til nye læseoplevelser

Af
Anne Lønstrup

læsning ”Jeg har lige læst denne her bog. Kan du ikke anbefale en, der ligner den?”

Måske er det spørgsmål nummer ét, som bibliotekarer skal svare på. Som læser kan det være svært at lægge en rigtig god bog fra sig efter endt læsning. Man drømmer bare om at dykke ned i en ny læseoplevelse med samme kvaliteter. Men hvor på bibliotekets hylder står en lignende roman? Og hvordan finder man frem til den?

Læsekompasset.dk er et bud. Det er et nyudviklet digitalt værktøj, som finder læseforslag, der passer til ens individuelle ønsker. Man søger f.eks. på titel, forfatter, stemning, periode eller skrivestil, og vupti, så får man en række forslag til bøger, som matcher ens smag.

Kompasset kan også finde bøger efter stemninger – ord som f.eks. uhyggelig, charmerende, gribende, humoristisk o.s.v.

Eller man kan vælge at gå detaljeret til værks og vælge mellem realisme og fantasy, om bogen skal være kort eller lang, om tempoet skal være dvælende eller køre afsted i hæsblæsende tempo, om man kan lide megen dialog, mange metaforer, en åben eller lukket slutning eller om man måske ynder at stille skarpt på efterkrigstiden eller jernalderen, når man læser.

Læsekompasset vil i hvert enkelt tilfælde tage læseren ved hånden og komme op med forslag baseret på de oplysninger, man selv har fodret computeren med.

Ny inspiration til læsningen

Alice Kvindebjerg er leder af voksen- og ekspeditionsområdet på Hillerød Bibliotek og har sammen med sine kolleger været med til at udvikle Læsekompasset, som kan inspirere læsere på flere måder:

”Mange læsere elsker at lave lister over læste bøger og kommende bøger, og sådan nogle lister kan man også lave på Læsekompasset, hvor man kan dele sine lister med andre. I det hele taget skal Læsekompasset ses som et supplement til bibliotekaren eller til den gode ven, som man ellers tager imod gode læseråd fra. Ved at bruge Læsekompasset kan man finde frem til de bøger, som man ellers ikke ville have læst, og bøger kommer i spil, som måske ellers ville være blevet glemt.”

Alice Kvindebjerg opfordrer alle til at gå ind og prøve Læsekompasset.

Hillerød bibliotek er klar til at vejlede i Læsekompasset i hele åbningstiden og håber på rigtig mange besøgende, som har lyst til en snak om en anderledes måde at finde nye litteraturoplevelser på.

”Og brugerne må meget gerne give feedback, så vi kan udvikle redskabet så godt som overhovedet muligt,” siger hun.

Hillerød Bibliotek fik ideen

Ideen til Læsekompasset opstod for nogen tid siden, fortæller Alice Kvindebjerg.

”I forbindelse med kampagnen ’Danmark læser’ i 2013-15 lavede vi her på biblioteket et manuelt læsekompas, der skulle guide læsere frem til inspirerende læseoplevelser. Det viste sig, at man på Rødovre Bibliotek havde tænkt på noget lignende, og da Dansk Biblioteks Center syntes, ideen var spændende, skød de en del penge i at videreudvikle Læsekompasset til et digitalt værktøj,” fortæller Alice Kvindebjerg.

'Læsekompasset' rummer indtil videre kun ca. 1.000 voksenromaner, men skal på sigt også omfatte børne- og ungdomsbøger.

'Læsekompasset' rummer indtil videre kun ca. 1.000 voksenromaner, men skal på sigt også omfatte børne- og ungdomsbøger.

Læsekompasset lige nu er tilgængeligt i en såkaldt betaversion. Det vil sige, at det stadig befinder sig i en testperiode. Bibliotekarerne på Hillerød Bibliotek har i de sidste måneder været travlt optaget af at lægge bøger ind i systemet for at gøre det klar til udrulning i større skala. Det samme har bibliotekarer på flere andre biblioteker landet over, og den proces fortsætter året ud.

Endnu rummer systemet kun ca. 1.000 bøger. Titlerne er kun ”voksenromaner”, men håbet er, at Læsekompasset på sigt også kommer til at omfatte børne- og ungdomsbøger.

Publiceret 16 November 2018 07:00