Der var også plads til at stille spørgsmål om, hvordan maden tilberedes hos 'Mad til hver Dag'.

Der var også plads til at stille spørgsmål om, hvordan maden tilberedes hos 'Mad til hver Dag'.

Værsgo' smag selv på ældremaden!

’MAD til hver DAG’ leverer måltider til ældre borgere i Hillerød. Torsdag gav de smagsprøver på bl.a. hjemmebagt brød, flæskesteg med sprød svær og lagkage

Af
Anne Lønstrup

En million måltider om året. Herunder 430 liter skysovs og 275 liter stuvet spinat om ugen.

Det fælleskommunale selskab, ’MAD til hver DAG’ laver hver dag mad i store mængder. Mad, som går til plejecentre og visiterede borgere i de fem kommuner: Hillerød, Allerød, Frederikssund, Halsnæs og Albertslund.

Torsdag dækkede medarbejderne fra MAD til hver DAG op på Hillerød rådhus, hvor nysgerrige politikere, interessenter og borgere kunne kigge ind og prøvesmage forskellige hovedretter, forretter og desserter fra køkkenet. Hensigten med arrangementet var bl.a. at give folk en chance for selv at afgøre om den såkaldte ”ældremad” fortjener det lidt kritiske blik, som mange omfatter den med.

Vi vil gerne vise, at vores mad er tilberedt af gode råvarer helt fra bunden

Gode råvarer

For ja, mad til ældre bliver tilberedt i store mængder hos MAD til hver DAG.

De hjemmeboende får leveret mad én gang om ugen, og det er mad, der er gjort holdbar til mellem 13-17 dage ved hjælp af en særlig pakkemetode og ved nedkøling. Borgere, der bor hjemme, får leveret kasser med en uges måltider ad gangen, mens plejecentrene får leveret maden to gange om ugen og dermed kan bestille varer med kortere holdbarhed.

”Vi vil gerne vise, at vores mad er tilberedt af gode råvarer helt fra bunden,” sagde produktionsleder Pia Bech og pegede på et bord, der bugnede af kartofler, kål, græskar og ribbenssteg.

”Mange har en forestilling om, at det er en trist oplevelse for en enlig ældre at modtage en kasse med måltider. Derfor har vi lavet flere opdækkede borde, hvor vi demonstrerer, hvordan maden kan se ud, når den er varmet op og serveret på en dug og med et par tændte lys,” sagde hun og viste et par borde, hvor der var dækket op som det kunne se ud, når maden kom på tallerkenerne på henholdsvis et plejecenter og i et privathjem.

Smagt og guffet

At dømme efter publikums respons på smagedagen var maden fra MAD til hver DAG endog helt i orden. Der blev spist og smagt og guffet kage, og dem Hillerød Posten talte med, udtalte sig positivt om, hvad de fik i munden.

En enlig mand sad ved et bord og spiste lagkage:

”Det smager rigtig godt. Jeg har selv fået måltider derfra i forbindelse med, at jeg blev udskrevet fra hospitalet, og jeg var godt tilfreds,” sagde 80-årige Bjarne Palm om maden fra 'Mad til hver dag'.

Det smager rigtig godt. Jeg har selv fået måltider derfra i forbindelse med, at jeg blev udskrevet fra hospitalet, og jeg var godt tilfreds

Han blev uddannet kok i 1958 og var bl.a. køkkenchef på Restaurant Wivex ved Tivoli, så han måtte have forudsætningerne i orden som smagsdommer.

Åbent hus var arrangeret i samarbejde med Hillerød Ældreråd og bestyrelsen for MAD til hver DAG.

Publiceret 09 November 2018 06:00